Thursday, February 23, 2012

Sebab baby menangis atau berjaga malam



Baru seminggu gua menjadi PAPA, dapat la ilmu baru yang datang dari pengalaman diri sendiri..hehe.., Sesiapa menjadi ayah atau ibu pasti mengalami pengalaman yang sama iaitu "berjaga malam" dan "tak cukup tidur" yer dak..?


Sori la ek pada blogger yang belum kawin, gua buat entri berunsur kepada Papa dan Mama..nak merepek macam dulu rasa janggal pulak dah..haha...lain laki gua merepek lagi


Sini gua kongsikan beberapa punca bayi atau anak anda menangis...('',)


1) Baby lapar

- Perkara pertama yang menjadi kebiasaan baby menangis ialah dia lapar dan perlukan makanan, jadi kepada ibu perkara pertama yang anda harus lakukan ialah beri la baby itu susu..('',) utamakan la susu badan ok para ibu-ibu.


2) Baby Berak atau kencing

- Kalau baby nangis anda bagi susu pun dia taknak, perkara seterusnya yang anda lakukan ialah tengok pampers baby anda yang anda beli mahal-mahal tu.., wusha ada dak taik ijau atau kuning dan kencing dari si baby comel kita.., kalau ada apa tunggu lagi cepat-cepat ler tukar pampers tu ok..hehe
- Ada separuh baby ni dia rilek jer kalau pampers penuh..,


3) Baby perlukan belaian manja

- Kebanyakan baby perlukan belaian manja terutama daripada maknya sendiri..,anda haruslah mendodoikan anak anda ataupun mengusap perut atau kepalanya sambil berborak. Baby sebenarnya cuba berkomunikasi dengan anda..,tapi dia tak reti sebab tu dia nangis..('',)


4) Baby tak selesa

- Perkara ini lain baby lain perangainya..,tetapi ada segelintir baby perlukan keselesaan dari segi tempat sunyi dan tidak bising. Selain itu faktor suhu bilik atau kawasan juga main peranan penting untuk baby anda., pastikan baby anda selesa dengan suhu yang sesuai tidak terlalu sejuk dan terlalu panas. Macam Aimy gua perasaan dia selesa berada di ruang tamu rumah...hee


5) Baby kembung perut

- Perkara biasa yang dialami oleh baby yang baru lahir ialah kembung perut.., bila baby kembung perut peratus dia menangis tanpa henti sangat tinggi., apa yang perlu anda buat ialah tenangkan baby anda dengan pelbagai cara antaranya usap perut dia dengan minyak yang sesuai, lebihkan pada perut belah kiri..Aimy Zafirah alhamdulillah tak kena kembung perut..kena sekejap sahaja haritu..('',)


******************


Bila anak meragam kita jangan bengang ataupun rasa giveup..,kena kuatkan semangat untuk menjaga baby kita..('',) jangan buat jer pandai tapi nak jaga tak reti..hahaha

Apa pun yang penting kita akan lagi mengenali anak kita sendiri.., pandangan orang luar mana yang kita rasa bagus kita ambil dan mana yang kita rasa macam sengal kita yer kan jer..('',)


Sekian..Peace (~_^)v

p/s : tetiba blog gua jadi blog ibu-ibu..hahahaha


Artikel Terkait

31 comments

wow bagusnya
walaupun baru seminggu jadi papa
tahniah2

wah.byk betol ilmu belajar walau baru seminggu.hehe

yg blm kawin macam sy pun kena ambil tahu jugak... sbb pengalaman org lain boleh jadi panduan suatu hari nanti... hehehe... :)

hahaahahaha..yg last tu yg tak tahan tuh!!!!

nasib la anak-anak akak mmg tak pernah meragam dari lahir hingga ke besar..siang ke pagi ke ptg ke mlm ke membuta jekkkkk......syukur!

This comment has been removed by the author.

haha, terbaek ! ape salah nye jadi belog ibu2.

yg tak kawen ni boleh ambik ilmu2 pentng hihi.

This comment has been removed by the author.

selamat menjaga baby ujang...dh lupe name baby tu..hoho...salam kenal..hehe

selamat berpuasa 100 hari ujang..wah bagusnya betul tu tp ramai ibubapa muda xpaham selalu igt baby nangis sbb lapar je padahal byk sbb lain.kalo bg susu pun dia xmo bukan sbb susu sikit tau tp sbb2 lain sprt yg ujang bg tau.paling ptg utk diketahui baby newborn mmg xselesa dgn suasana baru n org ramai.biasanya dia memang hanya nk dok dlm dakapan ibunya supaya rasa selamat mcm duk dlm perut dekat je dgn jantung ibu.so bukan dia dok mengempeng 24jam tu sbb dia dok nk nyusu je tp sbb dia sangat dambakan pelukan dan belaian mesra.

anak dara lebih mudah dr anak teruna itu pasti berdasarkan pengalaman aku ...

aku dah rasa apa yang ko rasa bro

blog ibu2...papa ujang...wahahaha...

bro....nanti cite la pulak camner ko mandikan baby tue...hehehehe

ok ilmu ini pasti akan dingati untuk kepentingan masa hadapan ;)

cerita lah lagi ye pasal baby ni.hehehe

sama umur anak dara kita yer..
budak2 biasalah...

sekali sekala jadi blog ibu2 apa salahnya kan...hehehe

baguslah ujang sekang nih , boleh jadi bapa mithali .:)

papa yG snGat mEmAhAmi.. ^_^ ..tahniah

ecece bkn u cukup tido ke?hekhek =P

terbaekk la..

tp dr pesbuk yana tgk asek ujang je tdr..hahaha

assalamualaikum ujang...bagusnya ujang baru beberapa hari jadi papa dah pandai mengetahui situasi si anak tahniah sbb dah berjaya jadi papa yg baik n memahami jiwa baby tu...:)

hehe dah mula trasform jadi blog seorag bapa.. :D

yg x kawin lg boleh tmbh ilmu ;)

Hehehe dah jadi papa mestilah kisah pasal anak jer.. comel sungguh lah baby ni.. ;)

kena sabar hadapi semua ni...barulah jadi papa yang mithali!

salam
tahniah dah jadi papa.

bila anak dah makin besar, makin lagi banyak cabarannya. memang kita akan sentiasa belajar perkara baru dari anak kita


EmoticonEmoticon