Blog peribadi seorang insan bernama ujang

Thursday, February 23, 2012

Sebab baby menangis atau berjaga malam



Baru seminggu gua menjadi PAPA, dapat la ilmu baru yang datang dari pengalaman diri sendiri..hehe.., Sesiapa menjadi ayah atau ibu pasti mengalami pengalaman yang sama iaitu "berjaga malam" dan "tak cukup tidur" yer dak..?


Sori la ek pada blogger yang belum kawin, gua buat entri berunsur kepada Papa dan Mama..nak merepek macam dulu rasa janggal pulak dah..haha...lain laki gua merepek lagi


Sini gua kongsikan beberapa punca bayi atau anak anda menangis...('',)


1) Baby lapar

- Perkara pertama yang menjadi kebiasaan baby menangis ialah dia lapar dan perlukan makanan, jadi kepada ibu perkara pertama yang anda harus lakukan ialah beri la baby itu susu..('',) utamakan la susu badan ok para ibu-ibu.


2) Baby Berak atau kencing

- Kalau baby nangis anda bagi susu pun dia taknak, perkara seterusnya yang anda lakukan ialah tengok pampers baby anda yang anda beli mahal-mahal tu.., wusha ada dak taik ijau atau kuning dan kencing dari si baby comel kita.., kalau ada apa tunggu lagi cepat-cepat ler tukar pampers tu ok..hehe
- Ada separuh baby ni dia rilek jer kalau pampers penuh..,


3) Baby perlukan belaian manja

- Kebanyakan baby perlukan belaian manja terutama daripada maknya sendiri..,anda haruslah mendodoikan anak anda ataupun mengusap perut atau kepalanya sambil berborak. Baby sebenarnya cuba berkomunikasi dengan anda..,tapi dia tak reti sebab tu dia nangis..('',)


4) Baby tak selesa

- Perkara ini lain baby lain perangainya..,tetapi ada segelintir baby perlukan keselesaan dari segi tempat sunyi dan tidak bising. Selain itu faktor suhu bilik atau kawasan juga main peranan penting untuk baby anda., pastikan baby anda selesa dengan suhu yang sesuai tidak terlalu sejuk dan terlalu panas. Macam Aimy gua perasaan dia selesa berada di ruang tamu rumah...hee


5) Baby kembung perut

- Perkara biasa yang dialami oleh baby yang baru lahir ialah kembung perut.., bila baby kembung perut peratus dia menangis tanpa henti sangat tinggi., apa yang perlu anda buat ialah tenangkan baby anda dengan pelbagai cara antaranya usap perut dia dengan minyak yang sesuai, lebihkan pada perut belah kiri..Aimy Zafirah alhamdulillah tak kena kembung perut..kena sekejap sahaja haritu..('',)


******************


Bila anak meragam kita jangan bengang ataupun rasa giveup..,kena kuatkan semangat untuk menjaga baby kita..('',) jangan buat jer pandai tapi nak jaga tak reti..hahaha

Apa pun yang penting kita akan lagi mengenali anak kita sendiri.., pandangan orang luar mana yang kita rasa bagus kita ambil dan mana yang kita rasa macam sengal kita yer kan jer..('',)


Sekian..Peace (~_^)v

p/s : tetiba blog gua jadi blog ibu-ibu..hahahaha


31 Comments
Comments

31 comments:

Anum said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wow bagusnya
walaupun baru seminggu jadi papa
tahniah2

Rozuan Ismail said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah.byk betol ilmu belajar walau baru seminggu.hehe

Masz Sidek said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yg blm kawin macam sy pun kena ambil tahu jugak... sbb pengalaman org lain boleh jadi panduan suatu hari nanti... hehehe... :)

:: Mrs.Eady :: said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahaahahaha..yg last tu yg tak tahan tuh!!!!

nasib la anak-anak akak mmg tak pernah meragam dari lahir hingga ke besar..siang ke pagi ke ptg ke mlm ke membuta jekkkkk......syukur!

hawiz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Atiah Zainal said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha, terbaek ! ape salah nye jadi belog ibu2.

yg tak kawen ni boleh ambik ilmu2 pentng hihi.

hawiz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
hawiz said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat menjaga baby ujang...dh lupe name baby tu..hoho...salam kenal..hehe

Cik Puan Nurul said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

selamat berpuasa 100 hari ujang..wah bagusnya betul tu tp ramai ibubapa muda xpaham selalu igt baby nangis sbb lapar je padahal byk sbb lain.kalo bg susu pun dia xmo bukan sbb susu sikit tau tp sbb2 lain sprt yg ujang bg tau.paling ptg utk diketahui baby newborn mmg xselesa dgn suasana baru n org ramai.biasanya dia memang hanya nk dok dlm dakapan ibunya supaya rasa selamat mcm duk dlm perut dekat je dgn jantung ibu.so bukan dia dok mengempeng 24jam tu sbb dia dok nk nyusu je tp sbb dia sangat dambakan pelukan dan belaian mesra.

eima said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

anak dara lebih mudah dr anak teruna itu pasti berdasarkan pengalaman aku ...

Mr feckry said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

banyak juga wa kena belajar ni

Phat said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

aku dah rasa apa yang ko rasa bro

Mohd Khairi Khadzir said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

haha entri comel (^__^)

kunci locker said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

blog ibu2...papa ujang...wahahaha...

bersama kak Es said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ni lah baru papa mithali :)

hazman aka species1980 said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

bro....nanti cite la pulak camner ko mandikan baby tue...hehehehe

H.S said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ok ilmu ini pasti akan dingati untuk kepentingan masa hadapan ;)

cerita lah lagi ye pasal baby ni.hehehe

mamasuri said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

sama umur anak dara kita yer..
budak2 biasalah...

sekali sekala jadi blog ibu2 apa salahnya kan...hehehe

nia marlissa said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

baguslah ujang sekang nih , boleh jadi bapa mithali .:)

nora danish said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

papa yG snGat mEmAhAmi.. ^_^ ..tahniah

YanaMIB said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

ecece bkn u cukup tido ke?hekhek =P

mizzkechique said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

terbaekk la..

tp dr pesbuk yana tgk asek ujang je tdr..hahaha

Cik Rose Cute said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hihihi....papa yg bagus nie...

zakirul rahim said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahaha..gud info..

maszull said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

assalamualaikum ujang...bagusnya ujang baru beberapa hari jadi papa dah pandai mengetahui situasi si anak tahniah sbb dah berjaya jadi papa yg baik n memahami jiwa baby tu...:)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hehe dah mula trasform jadi blog seorag bapa.. :D

Eera Shera said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

yg x kawin lg boleh tmbh ilmu ;)

Mila Ahmad said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

macam muka papa dia lah...

Cik Nurul said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Hehehe dah jadi papa mestilah kisah pasal anak jer.. comel sungguh lah baby ni.. ;)

mas saari said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

kena sabar hadapi semua ni...barulah jadi papa yang mithali!

Norazila Awang said...Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

salam
tahniah dah jadi papa.

bila anak dah makin besar, makin lagi banyak cabarannya. memang kita akan sentiasa belajar perkara baru dari anak kita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terbaru