Dah Tak Stim Bila Menulis..~

Menulis dan Menaip lain ek..?





Al-kisahnya ~

Sedang gua lepak makan-makan dengan member opis, tiba-tiba seorang rakan sepejabat gua tegur gua pasal isu blog..

Lokasi : cafe
Masa : 1pm(waktu malaysia)

"Kenapa entri blog kau dah tak macam dulu..????" tanya member gua

"entri macam mana..? " gua tanya balik kepada dia(tah bila dia baca blog aku)

"dulu sehari 3-4 entri sehari kau update kan..,entri lucah bermakna plak tu..hahaha" jawap member gua sambil gelak

"owh.., sebabnya orang macam kau la " gua  menjawap persoalan dia dan meneruskan makan...


******************

Sebenarnya kenapa dah tak macam dulu......~

Setiap orang pasti ada kategori kawan dan juga kenalan yer dak..?? sama macam gua..gua pun ada kawan dan juga kenalan.

Tetapi tak semua kenalan dan juga kawan kita baca blog kita yer dak..?? apatah lagi keluarga kita sendiri kan..tak semua kenalan kita tahu yang kita ada blog dan juga membaca blog kita.

Untuk seorang blogger pasti akan rasa gembira bila dapat tahu yang kenalan dan juga rakan kita baca blog kita yer dak..?? jawap la yer ker dak..?? hehe


*****************


Secara jujur pada permulaannya gua pun rasa gembira bila dapat tahu yang kawan-kawan sekolah lama dan juga kawan-kawan masa belajar dulu baca blog gua..tidak ketinggalan rakan pejabat dan juga keluarga dah mula baca blog gua..

Perasaan bila ramai baca blog kita tu bukan sahaja gembira tetapi macam bangga dan puas gila..hahaha..,ibaratnya seperti korang tak tahan berak lepas tu bila dapat lepaskan berak tu rasa lega gila...haaa cmtu la perasaan puas nya boleh bayangkan dak..?? ~sengal

Ok sambung cerita ~ pada gua bila kenalan dan rakan rapat baca blog kita mula-mula memang rasa happy dan bangga..tetapi lama kelamaan perasaan TERGANGGU itu datang secara tiba-tiba dalam jiwa gua ni..,tak tau kenapa.

Perasaan itu ada dan datang bila masa situasi yang kita tidak tahu kenalan kita baca blog dan mereka bertanya kepada kita isu blog, itu sungguh-sungguh annoying..masakan tidak..mereka tidak meninggalkan kesan yang mereka singgah di blog kita,tau2 jer sebenarnya mereka baca blog kita...hurm..


Contoh Situasi

Situasi 1 - Majlis Perkawinan Kawan Sekolah

Member  : wei ujang..,si blogger erti kehidupan..tak update blog ker..?

Ujang : hehe (dalam hati bila masa pulak dia tau aku ada blog)


Situasi 2 - Reunion Politeknik

Member - wah manjang dengan artis jer kau ek sekarang.?

Ujang - artis celah mana..?

Member - tengok dekat blog kau asyik bergambar dengan artis jer

Ujang - owh..hee (dalam hati bila masa pulak dia tau aku ada blog)


Situasi 3 - Di Pejabat


Akak Opis - jang nanti tolong ajar akak buat blog ok..

Ujang - owh..hehe  (dalam hati bila masa pulak dia tau aku ada blog)


TERBARU

Situasi 4 - Di Cafe Pejabat

Student - bang..bila nak follow blog saya

Ujang : owh..hehe  (dalam hati bila masa pulak dia tau aku ada blog)


Dan banyak lagi situasi yang berlaku


*******************

Gua mula rasa tiada privasi untuk menulis sebebasnya seperti dulu sebab terasa malu dan juga segan bila mendapat tahu yang ramai menjadi silent reader blog kita adalah rakan terdekat..serius rasa malu..!!

Gua nak merepak dan melucah seperti dulu memang rasa sungguh janggal sekali...hehe, selain itu kematangan diri sejak ada anak ini memainkan faktor utama nak kurangkan merepek sepeti dulu..('',)

Tetapi gua rasa macam tak best bila menaip tidak menjadi diri sendiri...so gua rasa nak kembali sengal macam dulu boleh dak..??? hahahaha

Antara entri terdahulu gua yang banyak merepek ada di Label Sidebar gua iaitu

 Oh Ngomelan <--(diari)

Oh Dialog <---(merepek)

Oh Dunia Blog <---(pendapat)


Sekian...Peace (~_^)v


p/s :  kepada yang baca entri ini sampai habis..,ada sesiapa tak pernah rasa perasaan macam gua..???

{ 29 comments.. read them below or add one }

Cik Puan Nurul Cik Puan Nurul March 13, 2012 at 4:53 PM
ujang sy penah tulis pasal ni kat belog sy sbb masa raya tetiba member tnya ko memang betul ke masak sendiri mknn yg ko letak kt blog.terkejut gak rupanya dorang ni SR blog sy..dan sy pasti ramai kenkawan n sedara mara SR blog saya.mana taknya penah sy tulis samthing kt blog tetiba ade ex-schoolmate update status ala2 sentap yg merujuk kpd entri blog sy.jelas la dorang ni mmg baca tp ego ke apatah atau mmg bengap xtau mana nk klik ruangan komen.sbb bkn semua org tau pasal blog kan.
dan jelaslah SR blog kita adalah dikalangan org yg rapat dgn kita sprt sedara mara dan ex-schoolmate/ex-uni.
myra azraff myra azraff March 13, 2012 at 4:55 PM
hahha..yg selalu tu..tetibe je ade kawan soh ajar buat blog..padahal tah bile tah dia bukak blog aku..lain mcm dah rase bile org terdekat dgn kita ni setat bace entri2 dlm blog ni..
[k]o{q}i[n] [k]o{q}i[n] March 13, 2012 at 4:56 PM
la...ujang tau rupenye segan.. tp biasa la tu. aku sejak tau kakak aku baca blog aku, teurs aku slow dh... dh xleh nk melucah lebih2 :p
misz sheyla misz sheyla March 13, 2012 at 4:57 PM
hahahaa...ade gak tetibe rasa mcm tu...sebab nak tulis jiwang2 sikit kang membe tuduh ati pink...kang tulis maki2 die kang membe bace lak..nak tulis hal2 best2 kang membe ckp masuk bakul angkat sendiri plak...bhahahhaha serba salah...
pha is pha is March 13, 2012 at 5:08 PM
gua lagi dahsyat.. senior baca blog gua, lepas tu tersalah tafsir. habis satu batch kecoh...
shigellazoster shigellazoster March 13, 2012 at 5:11 PM
tapi seronok kan rase time dorang tegur2 tu.. yela ade rupnye dorang singgah bace... :) ingt perasan sorg2 tadi.... :) actually betul kate ujang tu... kematangan merubah kita... tapi memang betul la kate kawn tadi tu... isu entry lucah... haha salu gak bace pastu gelak sendirik.... teringat plak kat si ian pun same suke wat entry gitu... :)
Miszz Miza Miszz Miza March 13, 2012 at 5:34 PM
ujanggg maluuuuu ... ~ na tgok muka skali ahh .. :P
Dylla Abas Dylla Abas March 13, 2012 at 6:04 PM
tak sempat berperasaan macam ni lagi sebab tak glamer pun..hoho :p
Cik Mira Cik Mira March 13, 2012 at 6:07 PM
ye btol. sebab musabab dah lama gua tak merepek kat blog kesayangan gua. boleh plak gua bwt blog lain sbb nak merepek sendiri. haha
Masz Sidek Masz Sidek March 13, 2012 at 6:12 PM
perasaan malu dan segan tu memang betul... bila kenalan atau saudara membaca blog kita...
CiK FizA CiK FizA March 13, 2012 at 6:25 PM
eehh~ abg ujang malu ke? ahakkss :DD
FIFIEY LYCHEE MARATION FIFIEY LYCHEE MARATION March 13, 2012 at 6:38 PM
wahh, bangga kan! Malu pun ada. haha.. pastilah pemes, tambah2 lagi kak yana pun blogger. kan? baby zafirah sihat?:) bambam macam bapak dia lerrr tuuu...
AmirahSM AmirahSM March 13, 2012 at 7:08 PM
ade gk perasaan mcm tu gk, jmpe member depa ckp 'yg ni xnak msuk blog gk ke?" walhal sy jarang tulis blog pasal peribadi sgt..huuu
QasehSuci QasehSuci March 13, 2012 at 7:29 PM
truly...tak ramai rapat dgn Qaseh yg tau Qaseh ada belog..sbb Qaseh tak pernah bg tau...takut plak ada yg terasa bila baca belog kita walaupun Qaseh tak pernah cerita pasal diorg..hihih...
mas saari mas saari March 13, 2012 at 9:17 PM
pernah jugak terasa camtu, tapi buat tak kisah je sebab apa yang akak tulis adalah mengenai kisah hidup dan berkongsi cerita dan pendapat.. ikut diaoranglah nak pikir apa pun! bukan akak tulis sesuatu yang mengaibkan orang...

biar kita menulis ikhlas dari diri kita sendiri daripada kita hipokrit kan??
Syazwan Che Deraman Syazwan Che Deraman March 13, 2012 at 9:21 PM
member aku selalu kenakan aku dengan blog.

hehehehe.
buat muka selamba.
izfanora izfanora March 13, 2012 at 10:57 PM
hahaha.. mesti abg ujg terasa sangat tak der privasi bila komen nie ditulis.. hihi..
Cik Chokie Cik Chokie March 13, 2012 at 11:10 PM
hahaha tak perasan lak abg ujang berubah:P sebab miza baru datang blog hang . hihi

ohh demm ! xde sape pun kawan miza yg nk baca blog miza T_T . wooooo . *nagis guling2*
cantekk cantekk March 14, 2012 at 12:25 AM
wpun aku tak sepopiler kau, tp ada jgk la mngalami..malu jgk, terus aku rasa mcm nk delete je blog tu...lpas tu nk luah2 skang dah tak puas...pasal nk kna tapis..

takpe, tggjwb ko kan da btambah, jd mpgaruhi jgk tu..sokay, lgpun xkan la nk sama je,,bila situasi berubah, pasti mpgaruhi yg lain..fasa baru..
anGah anGah March 14, 2012 at 1:11 AM
ang entry lucah.. okey gak.. sekali aku entry jiwang.. adoi.. dah mula terasa aura tu bro..
Rozuan Ismail Rozuan Ismail March 14, 2012 at 1:50 AM
kadang2 elok jugak cari angin baru =)
fazrulnoor fazrulnoor March 14, 2012 at 7:39 AM
saya baca blog abg mmg post yg dulu2 best arr. tp skrg pun best. ok terima kasih(skema)
kay_are kay_are March 14, 2012 at 7:55 AM
ko pun ade rase malu gak ke bro?? LOL! <-- sambil buat muka tak percaya
nia marlissa nia marlissa March 14, 2012 at 10:34 AM
aku tengah merasa situasi yang prtama tu .. #malu
esahanggun esahanggun March 14, 2012 at 1:09 PM
tak pernah lg ade prasaan mcm nie...bc0z still new dlm dunie bl0g..,,its ok la,,,n0thing t0 be ashamed..ab0ut entri lucah tu...maybe bley tukar writing skill k0t..more to p0sitive thinking..,,s0..tak la s0und mcm lucah..tp ade manfaat...kan...?
UniMeOw UniMeOw March 14, 2012 at 6:19 PM
owh ujang..ak phm sgt prasaan ko..sb ak pon penah rs..huuuuuu
Norden Salam Norden Salam March 14, 2012 at 9:30 PM
biasa la tu..ko skg da level selebriti dah..
AnonymousAnonymous February 8, 2013 at 12:23 PM
memng rasa malu bila ada org terdekat n kenalan baca blog saya...apatah lagi banyak meraban n entry ntah pape kt blog...so, ambik keputusan tak bagitau sape2pun ada blog..=)