Tabiat Pemandu Kita

Salam satu,dua dan tiga...

Gua tak pasti korang selalu hadapi ke tidak dengan beberapa tabiat pemandu di negara kita iaitu Malaysia ini..,

Antara tabiat negetif yang sering berlaku ialah :

1) Bila hujan tolong la pasang lampu kereta anda.., tak kira la hujan itu renyai ataupun lebat.., tak rugi pun buka lampu kereta ni...tak kena bayar pun ok...('',) jangan la berfikiran kalau kau nampak jalan bila hujan kau tak perlu buka lampu kereta ok kerana kau nampak jalan tetapi orang tak nampak kau dalam hujan..haa paham ke idak?? dekat blog yana ada cerita pasal ni baca SINI<---



2) Kalau nak memotong ataupun masuk simpang sila la bagi lampu isyarat ok..., kekadang sakit gila hati tengok orang masuk simpang tanpa bagi lampu isyarat ni, kita elok punya tunggu tiba-tiba baik jer dengan sopan santun dia masuk simpang lalu sebelah kita...grrrr korang dapat bayangkan tak..?? maksudnya
 
kete merah baik punya tunggu

*tiba2

dengan sopan santunnya tanpa lampu isyarat kereta biru masuk simpang...grrrrrr


3)  Bila ada kemalangan je bawa kete slow...,ini gua pasti ramai yang buat...adoi..!!! kalau kau kata prihatin sebetulnya berhenti kereta tolong terus..kalau slow sekadar nak tengok jer baik takyah...

 
 dari google

haaa..tengok gambar atas ni.., ni la puncanya jem.., si pemantu mesti slowkan kereta untuk ambik gambar eksiden yer dak..? lepas tu buat update blog..hahahaha, jangan marah ek tuan punya gambar ('',)


******************

Sebenarnya banyak lagi tabiat pemandu di negara kita yang ada.., tapi gua malas nak bebel panjang - panjang ('',)

Tabiat yang atas ni benda kritikal yang biasa gua hadapi dan biasa gua buat juga sebenarnya...hahahahahahahahaha

Dah nama pun orang Malaysia kan.....so kena la ikut tradisi tabiat ni...hihi.., yang penting jaga keselamatan di jalan raya...

Kalau sayangkan orang yang kita sayang..,sayanglah nyawa anda..hee


Sekian...Peace (~_^)v


p/s : mood dietkan diri



{ 21 comments.. read them below or add one }

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) June 13, 2012 at 10:07 AM
stress lg kalau yg dok korek bijih..awat dh xde keja ke???naik lobos lobang idop tu cik abg oiii...
Yana Libra Yana Libra June 13, 2012 at 10:09 AM
mmg stress kalau bab signak tu..huhu~
hazman aka species1980 hazman aka species1980 June 13, 2012 at 10:16 AM
Memang buat jantung nak luruh la kalu jenis masuk simpang menonong jeee
Adylia Qarissa Adylia Qarissa June 13, 2012 at 10:29 AM
last week kete kawan dkna kene hentam belakang...8 bijik kete semuanya tersusun baik com bontot kete depan...

sebab utama teksi masuk line tak bagi signal, kete brek mengejut yang belakang lak follow rapat..haaaa..kebabuuuurrr laaa...
aizamia3 aizamia3 June 13, 2012 at 10:31 AM
pernah kena cenggitu.. macam dia sorang je ada kenderaan kat negara ni..
bukankosong bukankosong June 13, 2012 at 10:35 AM
bahaya nnti kan owg xnmpak

dilanggarnya

xkena nanya
JungRara JungRara June 13, 2012 at 10:58 AM
saya selalu menyumpah orang yang nk belok tpmx bg signal...grrrrr
nur anis nur anis June 13, 2012 at 11:01 AM
yang tak reti bagi signal tu memang rasa nak hempuk-hempuk je..sia-sia tunggu nak masuk simpang..-__-"
Rai Rai June 13, 2012 at 11:16 AM
paling tak boleh belah bila gap jauh gila masa jalan jem..lepas tu orang lain makan depan dia..dia buat apa tak tau..laki aku kata

"garu k*te kot"
eima eima June 13, 2012 at 11:18 AM
aku pun slalu jugak buat ..aku kan org malaysia ..... ILOVEU MALAYSIA
qasehraihan qasehraihan June 13, 2012 at 2:40 PM
huhuhu..menakutkan
saya sentiasa bg signal..hehe
Nurul Akmal Nurul Akmal June 13, 2012 at 3:29 PM
memang nak marah sgt kalau jadi kes camni... Eeeeiii geram jer..
Nur Aischa Nur Aischa June 13, 2012 at 8:57 PM
a'ah betul tu, rasa seram jea bila tgk tetiba ada kereta yg potong mcm tu jea pastu takda bg lampu isyarat. haih.. jadilah pemandu yg berhemah ^_^ hee
shera haifa shera haifa June 13, 2012 at 8:58 PM
situasi 1: dye mata cerah kalau kat depan dye ada kete xpasang lampu time hujan pun dye boleh nampak..

situasi 2: dye ingat org tahu yang dye nak belok masuk simpang. owh org cm nie mmg dh lama xmakan pelempang..

situasi 3: manusia prihatin.. tp prihatin xkene tempat..

:)
Rozuan Ismail Rozuan Ismail June 13, 2012 at 11:39 PM
bersangka baiklah, yg amik gmbr tu penumpang kot.huhu
En. Admin En. Admin June 14, 2012 at 1:54 AM
Salam perkenalan. Blog saya masih baru lagi. Harap dapat support blog saya dgn jd follower dan klik like blog saya. Saya dah follow blog ni =)


http://apelak.blogspot.com/2012/06/mari-jadi-jiran-blog-saya.html
Eera Shera Eera Shera June 14, 2012 at 4:13 AM
mcm2 cite kalo ats jln raya..sabau je la
Norfa Norfa June 16, 2012 at 2:06 PM
gua paling baran kalau tak bagi signal..tp tuh la resam duk KL.. penat gua nunggu oi...

Hairspa dengan 4 rawatan promosi hanya RM10! Cepat sebelum terlambat