Tuesday, October 29, 2013

SEDA Malaysia Blogger Workshop.. WOW..!!




Baru-baru ini gua ada join satu program yang diberi nama  " SEDA Malaysia Blogger Workshop " yang bertempat di Berjaya Times Square Hotel.. dalam kepala otak bila buat dekat hotel je gua dah pikir makan best..hihi

Program  ini bertujuaan untuk memberi penerangan kepada beberapa wakil blogger yang hadir untuk menyedarkan rakyat Malaysia apa yang SEDA lakukan.. difahamkan juga pihak SEDA hanya panggil blogger -blogger yang hensem dan cun sahaja jadi disebabkan itu gua dipanggil oleh pihak SEDA...haa percaya tak kata-kata gua tu..? kalau tak caya baguslah sebab gua memang tipu..hahahhaah


Program ini bermula seawal 8 pagi untuk pendaftaran.., gua selaku blogger yang tepati masa datang tepat sebelum pukul 8 pagi.., gua datang bersama dengan Hafiz Rahim..., kenapa datang dengan dia ..?? sebab gua tumpang kereta dia.., kenapa tumpang kereta dia..? sebab dia duduk bangi jugak..? kenapa.....sudah tukar topik..!

Logo SEDA


Mesti ramai tak sedar apa itu SEDA yer dak..? jangan kuatir sebab sebelum join program ini pun gua tak sedar apa benda SEDA ni..hahahaha

SEDA ialah Sustainable Energy Development Authority of Malaysia yang berperanan mentadbir dan mengurus pelaksanaan Sistem Tarif Galakan (Feed-in Tariff (FiT)) bagi menggalakkan penggunaan sumber tenaga boleh baharu (Renewable Energy(RE)) yang diberi mandat di bawah Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011 [Akta 725] . Ha kau nampak penerangan maksud SEDA yang gua sendiri google untuk menerangkannya..hahahaha

Itu secara ayat dan teori je apa maksud SEDA.., untuk lebih lanjut nanti gua akan ceritakan ok ok ok...???
*siapa baca sambil angguk dia memang power..!



Siapa yang pernah beli peti ais atau airkon yang ada logo-logo atas ni..?? ha kalau tak beli pun mesti perasan dengan logo atas ni yer dak...? benda ini salah satu daripada promosi SEDA...untuk detail akan datang akan gua cerita ok sayang...

***********************


Program ini bermula dengan ucapan pengenalan mengenai SEDA Malaysia oleh Dr. Wei-nee Chen




Korang tengok muka pagi-pagi tapi dah pening apa yang SEDA lakukan sebenarnya..hahahaha, secara seriusnya input yang masuk pada waktu ini tak sampai 30% pun sebab tak paham sangat..hihi


Selepas taklimat pengenalan  mengenai SEDA Malaysia oleh Dr. Wei-nee Chen, kesemua blogger diberikan kumpulan untuk sesi dua hala antara wakil blogger dan pihak SEDA sendiri.., Setiap kumpulan membincangkan tajuk berbeza untuk pembanggunan tenaga boleh baharu.



Muka semua bajet paham tapi pening..hahaha,

Wakil dari SEDA pergi kesetiap meja kumpulan untuk menerangkan beberapa proses tenaga boleh baharu ini beroperasi.

Untuk kumpulan gua wakil dari SEDA ialah timbalan pengarah iaitu En Edisham.., tampan orangnya..hehe,

Ketika ini barulah input masuk dalam 80% sebab lebih senang nak berinteraksi dan wakil dari SEDA menerangkan lebih detail mengenai proses ini

Banyak sebenarnya sumber tenaga boleh baharu yang kita boleh dapat seperti Solar,Hydro, Biogas, Biomas dan lain-lain., antara yang popular dalam sumber tenaga boleh baharu ini adalah solar.


**************************

Pesembahan...

credit pic

lagi pic di SINI <--- p="">


Gua salah seorang daripada wakil kumpulan yang membentangkan tajuk mengenai pembanggunan projek tenaga boleh baharu ini.,

Banyak benda yang dibincangkan dan apa yang ditekankan dalam Workshop ini adalah apa pentingnya tenaga boleh baharu dan kemana dan apa pentingnya cas 1% pada bil elektrik rumah kita..

Dan kepada yang tak tahu dengan menggunakan sumber tenaga boleh boleh baharu ini  secara tidak langsung korang mampu menjada pendapatan sampingan ...percaya dak..??


*******************************

Untuk detail lanjut apa yang kami bincangkan akan gua ceritakan detail pada entri akan datang.., benda ini penting sebab isu tarif elektrik bakal dinaikkan yer dak..?? hehe


Anak Sayang Ayah Lebih..Didikan Yang Betul


Fuh...tajuk bikin para emak-emak risau jer yer dak..?? hehe...

Setiap manusia normal ada benda kegemaran dia yer dak..? macam budak kecik pun dia ada mainan faberet dia yer dak..? sebenarnya sebagai seorang anak kecil juga dia ada orang tua faberet dia..

Jadi jangan heran jika anak kita nampak lebih pada ayah berbanding emaknya ataupun sebaliknya.., Anak umur 1-2 tahun sebenarnya dah mula dapat membuat pilihan terhadap sesuatu yang menjadi fabaret dia..ini terjadi sebab tahap perkembangan emosional sedang membuak pada anak...ha nampak tak ilmu ayah-ayah gua tahap mana..hihi

Sebagai emak atau ayah yang merasa mereka seperti tidak dilayan oleh anak dia, jangan terlalu cemburu atau rasa disaingi oleh pasangan., terima situasi ini  biasanya anak kecil lebih suka kepada orang tuanya yang ada unsur humor atau aktiviti fisik terhadap mereka. Sebab itu gua kalau bergurau dengan anak akan ajak Yana join sekali ..kami akan bergilir-gilir main dengan Zafirah..main kejar2 kami berdua akan join sama..

Konsep tinggalkan anak secara diam-diam pun sebenarnya tidak bagus kerana anak akan tercari-cari dimana mak atau ayahnya..walaupun dia menangis bila nampak kita keluar biarkan, amalkan konsep bersalam untuk berpisah dan bertemu kembali dengan tenang  dan konsisten, ini akan membuatkan kepercayaan diri anak dan memperkuatkan hubungan dengan anak.., benda ini kekadang gua terlepas pandang sebenarnya tapi dari kajian diri sendiri sebenarnya benda ini penting..

Bila janji sesuatu kepada anak sila tunaikan.., contoh bila anak kita nangis kita nak pujuk sering kali berjanji ingin beri sesuatu kepada anak  " zafirah petang ni papa beli vitagen ok". bila dia dah diam atau baik tolong la tunaikan apa yang pernah kita janji pada anak kita kerana anak kecil memori ingatan dia sangat kuat..

Sebenarnya banyak lagi benda penting mak ayah terlepas pandang walaupun kita rasa benda remeh tapi memberi kesan yang mendalam terhadap didikan anak ni...nak menaip malas pulak..hahahah, benda didikan anak ni belajar dari sudut agama dan jangan amalkan konsep mak ayah didik kita dulu.., tak semua anak menjadi bila kita garang zaman sekarang ini..sebab tu nabi pesan

"Didiklah anak ikut zaman"


Sekian...Peace (~_^)v






Monday, October 28, 2013

Kenapa Malas Update Blog...??



"Kenapa kau malas update blog sekarang.."

Soalan ini sebenarnya banyak gua terima daripada orang yang gua tak tau di sedang baca blog gua..hahaha..? paham tak orang macam mana ..??

Maksud gua ialah silent reader seperti member sekolah, opis, saudara mara, mahupun awek lama..hahaha, yang gua hahaha tak tentu pasal ni kenapa yer dak..??

Ok sambung cerita.., sebenarnya gua rasa dah pernah cerita sebelum ini antara sebab-sebab malas update blog., tapi malas pulak nak cari entri lama tu..hihi

Sekarang ini gua update blog untuk entri yang bersebab jer.. dan malas nak update merepek macam dulu sebab beberapa sebab gak...macam tak menjawap soalan jer gua ni...yer dak..?

Pendek cerita salah satu gua tak update blog untuk merepek macam dulu ialah sebab silent reader....sebab silent reader ni la gua rasa menjengkelkan untuk update blog merepek.., dulu sehari 3-4 entri sehari sebab rajin merepek dan melucah..sekarang malu sebab korang...('',)


Sekian...Peace (~_^)v





Friday, October 18, 2013

Gambar-gambar Jemaah Haji Yang Buat kita Terpersona



Masjidil Haram menjadi tempat tersuci umat Islam di seluruh dunia. Saat ibadah Haji, masjid ini menjadi tujuan utama kerana terletak pusat kiblat bumi iaitu Kabah. Kabah yang terletak di tengah Masjidil Haram, dikelilingi oleh jutaan umat Muslim yang berjalan berputar sambil terus mengucapkan ayat-ayat suci Al Quran

Antara ibadat yang membuatkan kita terpersona di musim haji ini ialah :


Berdoa di Gua Hira 


 Gua Hira adalah tempat di mana Nabi Muhammad SAW menerima wahyu pertama dari Allah SWT melalui malaikat Jibril. Sebetulnya gua Hira adalah tempat saat Nabi Muhammad menyendiri. Gua Hira terletak di sebuah tebing menanjak yang agak curam. Saat melakukan ibadah Haji, berdoa dan berkunjung di gua Hira adalah salah satu hal yang harus dilakukan


Mendaki Jabal Rahmah


Setiap tanggal 9 Dzulhijjah pada penanggalan Hijriyah, jutaan umat Islam dari berbagai pelosok dunia melakukan Wukuf di Arafah. Dan salah satu tempat wajib yang dikunjungi saat di padang Arafah adalah Jabal Rahmah. Jabal Rahmah sendiri adalah tugu peringatan yang diririkan untuk mengenang pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa di muka bumi. Mendaki Jabal Rahmah memang cukup menyusahkan

Ribuan Orang Bersujud


Saat kita mendapatkan kesempatan melakukan ibadah Haji, benda yang pasti kita lakukan saat di Mekkah ialah terus berdoa dan memohon ampun pada Allah SWT. Kerana sujud yang dilakukan di Masjidil Haram akan memberikan emosi tersendiri bagi Muslim. Melihat ratusan ribu Muslim bersujud bersama, sebuah pemandangan yang luar biasa dan menyedari betapa kecilnya manusia di Rumah Allah itu.

Burung-Burung Mekkah


Saat musim Haji tiba, suasana di Mekkah memang panas di siang hari. Namun bila petang, suasana sejuk kembali dirasakan oleh jamaah Haji dan membuat kita di Masjidil Haram sangat menyenangkan. Burung-burung di Masjidil Haram juga menikmati waktu mereka di sana.


Melontar Jamrah di Mina


Ketika di Mina , jutaan Muslim berbaris di sepanjang jalan di Mina. Barisan orang-orang ini nampak mengular dengan pakaian dominasi putih. Berjuang di bawah panas terik sinar matahari Mina yang menyengat semata mereka lakukan demi mendapatkan redho dari Allah SWT


Ribuan Khemah Jemaah Haji



Besarnya jumlah jemaah yang tiba di Mekkah saat Haji membuat pemerintah Arab Saudi mendirikan khemah-khemah tinggal sementara. Salah satunya adalah di kawasan Mina. Ribuan khemah berdiri di sana, apakah kita pernah tinggal di sana saat Haji? Jika belum, kita berdoa sahaja semoga suatu hari nanti boleh menikmati indahnya ibadah Haji di Mekkah

Sekian...



Thursday, October 17, 2013

Rumah Kena Pecah Masuk




Baru-baru ini rumah mak mertua gua kena pecah masuk oleh encik perompak yang berbangsa pak arab.., macam mana gua tahu pak arab kejap lagi gua cerita ok

Kejadian berlaku pada waktu magrib pada hari pertama kita menyambut Raya Haji baru ni.., agak cilaka betul encik perompak itu..,

Kejadian ini berlaku disedari oleh puan jiran kami yang terdengar bunyi bising dan mengintai lalu ternampak 2 orang yang mencurigakan lalu terus call encik polis.., dalam pada masa yang sama puan jiran menyuruh anak beliau pergi ronda untuk mengesahkan kejadian..,

Dalam anak puan jiran tengah meronda dia nampak 2 orang berbangsa arab memanjat dan melompat tembok pagar rumah untuk keluar melarikan diri.., lalu beliau terus mengejar 2 orang encik perompak itu yang berlari sepantas Ben Ashaari(kira perlahan la tu). Namun agak mengecewakan kerana belum sempat anak puan jiran menangkapnya sebijik kereta toyota menghampiri 2 perempok itu lalu 2 orang encik perompak itu terus menaiki kereta itu lalu berlalu pergi.

Bila polis sampai ditempat kejadian, lokasi rumah dipenuhi dengan jiran=jiran ...pada masa ini kami semua tiada dirumah kerana sedang beraya menziarahi keluarga di ampang.

Jiran yang prihatin terus kol kami supaya pulang kerumah kerana polis sudah sampai untuk masuk kerumah wusha-wusha apa yang hilang.

Sampai dirumah gua bersama 4 anggota polis yang bersenjatakan pistol masuk kedalam rumah yang gelap..,lalu gua sebagai tuan rumah membuka lampu satu persatu.., fuh situasi masa ni macam dalam filem Gerak Khas ('',)

Dipendekkan cerita barang yang hilang ialah cash duit raya Zafirah lebih kurang RM3000 dan juga seutas rantai emas bernilai RM3000.., syukur kejadian berlaku ketika kami tiada dirumah dan juga perompak tidak sempat mengambil beberapa barang bernilai yang lain kerana Jiran tertangga prihatin dan cepat bertindak..,

Mereka ketakutan itu pasal tak sempat ambil beberapa barang lain dan juga tertinggal bahan bukti iaitu skru driver besar disyaki alat yang mereka gunakan untuk mengopak pintu dan juga almari

Untuk pengetahuan rumah tak pasang alarm...so pengajaran untuk kami

**************************

Selepas repot polis dibuat.., unit penyiasatan dan forensik datang kerumah untuk mengesan cap jari.., dukacitanya apa bila encik detektif scan cap jari tak jumpa kerana encik perompak pakai sarung tangan.



Biasa gua tengok dalam CSI jer operasi kesan cap jari ni.., tapi ni dapat tengok depan mata macam mana kerja yang mereka buat..canggih wo..hehe

So kejadian pecah rumah ini bukanlah dilakukan oleh matpet dan juga mat indon sahaja.., rupanya beberapa geng pak arab yang kononnya hensem ni pun sebenarnya adalah perombak jugak..derm..!!! 1st time tahu pak arab ada merompak rumah

Untuk cerita lebih detail lagi tunggulah Yana update sebab dia rajin sikit menaip lebih detail..hahahaha



Sekian..Peace (~_^)v

p/s : Agak kecewa kerana lambat masukkan duit raya zafirah dalam Tabung Haji dia


Wednesday, October 9, 2013

Kutipan KL Gangster 2




Owner filem 'KL Gangster 2', Datuk yusof Haslam tentunya boleh menarik nafas lega apabila selepas beberapa hari ditayangkan, Kutipan filem KL GANGSTER 2 ini nyata mendapat sambutan hangat apabila telah berjaya mengutip sebanyak RM3.1 juta. Dari kutipan ini ternyata secara tak langsung menutup mulut beberapa pengkritik filem yang mengatakan KL GANGSTER 2 tak laku gara-gara telah dicetak rompak sebulan awal.

Sebelum ini gua difahamkan Skop Productions mengharapkan filem yang menelan belanja RM4.5 juta ini dapat pulang modal sekurang-kurangnya RM7.5 juta termasuk kos promosi... Bagi gua agak payah tapi boleh kot..hahahaha

Kalau nak dibandingkan dengan kutipan KL Gangster yang dahulu jauh lebih banyak kerana kutipan hari pertama KL Gangster sebelum ini ialah RM1.5 juta.., jauh lebih banyak berbanding dengan KL Gangster 2 iaitu hanya RM700 ribu sahaja.. manakala kutipan akhir KL Gangster sebelum ini ialah RM12 juta...

Walau bagaimanapun setakat tahun ini Kutipan KL Gangster terkini merupakan kutipan tertinggi filem tempatan...('',)

*********************************

Semalam gua baru lepak minum dengan Adi putra dengan Aaron Aziz dekat kedai mamak.., balik lepak si Adi putra twitt gua..yeeehaaaa



kita orang lepak sebab bincang macam mana nak settle hal dengan Dragon..., gua sekarang geng Dragon...hahahahahahaha *ok tak lawak




Sekian...Peace (~_^)v



p/s : gua rasa soul tak jadi merajuk untuk berhenti mengarah...


tag : kutipan terkini kl gangster 2, kutipan terbaru kl gangster2, kutipan penuh kl gangster 2, kutipan kl gangster 2

Friday, October 4, 2013

Tshirt keluaran ZACK ZUKHAIRI dah sampai




Siapa yang pernah baca blog Zack Zukhari pasti kenal dengan kartun lukisan dia yer dak..? baru ni dia ada buat jualan t-shirt lukisan karton dia dengan CAPTION yang boleh dipilih ikut sukati korang..

Gua ekceli pilih caption "sebenarnya saya suami dia" tapi dapat caption yang macam ni pun jadilah..hehe,

Bila pakai tshirt ni kalau jalan dengan puan isteri muka puan isteri mesti rasa bangga je suami pakai tshirt gini yer dak..?? hihi tapi YANA tak bangga dah kot jalan dengan gua sebab gua dah boroi..derm..!!!!!!!!!!

Kalau gua jalan sorang-sorang pulak bila nora danish atau lisa surihani nak ngorat mesti terbantut..kesian dorang...hahahahaha,

Contoh tshirt untuk pasangan suami isteri



Kalau sesiapa nak order pergi order dekat dia sendiri..jangan dekat gua...haahhahaha, selai RM25 sahaja..


Sekian...Peace (~_^)v



Tuesday, October 1, 2013

Hospital Az-Zahrah Bangi Servis SLOW




Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah di Bandar Baru Bangi merupakan salah satu klinik yang telah dinaik taraf menjadi Hospital kalau tak silap gua.

Dan majoriti penduduk bangi tahu kewujudan Hospital Az-Zahrah ni...,

Tapi satu gua tak paham dengan Az-Zahrah ni.., dorang tak pernah nak cuba baiki kelemahan utama dorang iaitu selalu Doktor tak ramai dan menyebabkan pesakit akan tunggu lebih dari 1 jam untuk berjumpa Doktor

Tapi gua rasa gua silap sebab mengatakan dorang tak pernah cuba baiki kelemahan itu.., rasa mustahil dorang tak pernah cuba untuk atasi yer dak..? tapi kalau dah cuba atasi apa cubaan yang mereka lakukan tu..?? hihi

Semalam sekali lagi gua kena tunggu selama 1jam 45 minit baru berjumpa Dokor

Gua cakap ini bukan berdasarkan sekali dua datang tetapi dah banyak kali sebab salah satu panel perubatan gua ialah di Az-Zahrah.

********************

Gua tengok banggunan Az-zahrah ni makin hari makin besar dengan buat renovation bagai.., tahniah la kerana makin maju...,tetapi kenapa kedekut nak panggil Doktor lebih ramai pada waktu puncak..?? kenapa..??? 

Benda ini dah lebih 2 tahun tak berubah..gua cakap sebab FAKTA.,  sebelum ini pun gua pernah tanya pada FACEBOOK mereka tengok gambar bawah..




Nampak jawapan mereka apa..? tidak menjawap soalan langsung yer dak..?? amin = admin


********************


Di kaunter amik ubat pun sama.., ditulis sila rujuk kaunter jika tunggu lebih 10 minit.., tapi bila lebih 30 minit tunggu gua tanya jawapan dia 

 "tunggu kami panggil"


Gua diamkan je la sebab kesiankan pekerja sikit tapi kerja banyak...


********************

Secara jujurnya dari segi layanan dan intonasi pekerja melayan pesakit memang bagus.., dari pekerja gua rasa takda masalah sebab memang pekerja dorang bagus..

Tetapi masalah yang orang lama menunggu ini adalah masalah dari pihak pengurusan.., gua harap Az-zahrah boleh mengambil benda ini serius sebab pesakit akan lebih sakit jika tunggu dengan lama...


Sekian...Peace (~_^)v


p/s : pekerja dorang ramai comel-comel dan bercirikan islamik..hihi