Monday, December 30, 2013

Jana Pendapatan dengan Sistem Solar Rumah



Sebelum ini gua ada cerita macam mana nak buat duit dengan pasang solar dekat rumah yer dak..?? dengan sistem FIT yang ada

Boleh baca apa itu FIT di SINI <--- p="">




Sebenarnya dengan memasang sistem solar rumah , korang boleh menjual tenaga solar elektrik rumah korang kepada TNB. Insentif SEDA Malaysia FiT  ada menyediakan kadar tetap untuk penjana elektrik (contoh pemilik rumah) bagi setiap jam kilowatt (kWh) tenaga elektrik yang dijana dan dieksport ke grid. Kadar ini disediakan di bawah FiT jauh lebih murah pada  kadar elektrik yang dibayar kepada TNB (Tenega Nasional Bhd) kerana ia adalah satu insentif bagi penjanaan tenaga boleh diperbaharui bersih hijau...haa paham dak..??

Jika korang pasang sistem elektrik solar di rumah untuk menjana tenaga elektrik yang bersih sebenarnya korang boleh memperolehi pendapatan pasif kerana TNB akan membeli semula tenaga daripada korang..tak caya korang boleh tanya SEDA sendiri hehe

Kalau korang nak sistem PV solar di rumah korang sendiri.., Feed in Tarif (FiT) adalah jalan yang terbaik untuk korang mulakan. Fit akan membolehkan korang mendapat tenaga boleh baharu (RE) milik korang sendiri selain boleh membantu memelihari alam sekitar dan membuat keuntungan yer dak..?





*******************************



Korang tau tak..? tempat yang korang selalu shopping iaitu Suria KLCC adalah merupakan satu tempat pemasangan solar yang terbesar di atas bumbung.., ini merupakan satu contah yang baik diberikan PETRONAS kepada masyarakat nak menunjukkan betapa pentingnya penggunaan tenaga boleh baharu yer dak..?


Cara untuk korang memohonnya boleh tengok di website SEDA <-- klik="" p="">


***********************************

PETIKAN DARI BERNAMA

Sistem e-FIT Dapat Sambutan Baik Pada Hari Pertama
KUALA LUMPUR, 2 DISEMBER (Bernama) -- Sistem dalam talian e-FiT (Tarif Galakan) yang mula beroperasi semalam mendapat sambutan menggalakkan di kalangan rakyat Malaysia dalam tempoh 24 jam pertama.

Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA Malaysia) berkata apabila sistem dalam talian e-FiT dibuka kepada orang ramai pada tengah malam 1 Dis, 2011, trafik ke pelayan melebihi apa yang dijangkakan semasa ujian tekanan dijalankan ke atas sistem itu.

"Terdapat lebih 6,000 respons yang masuk yang membanjiri laluan get kepada pelayan kami dan pasukan ICT kami terpaksa menukar logik baris gilir bagi pelayan-pelayan itu.

"Difahamkan bahawa masa pusing balik ialah lapan minit dan sebaik sahaja akses dibuka semula, pelayan boleh bertindak balas dalam tempoh masa yang boleh diterima," kata ketua pegawai eksekutif SEDA Malaysia Badriyah Abdul Malek.

Beliau berkata sehingga pukul 10 pagi hari ini, 88 peratus daripada permohonan dalam talian yang diserahkan bagi projek boleh diperbaharui yang akan dimulakan dari 2012 hingga 2014 ialah bagi solar photovoltaic (PV).

"Setakat ini, terdapat kira-kira 9 Megawatt (MW) kuota yang masih tinggal bagi solar PV bagi individu manakala bagi sumber boleh diperbaharui lain, kuota masih ada seperti 57.35 MW bagi biogas, 15.88 biogas-tempat pelupusan sampah, 91.97 MW bagi biomas, 80 MW bagi sisa buangan pejal-biomas dan 99.73 MW bagi hidro kecil.

"Pada akhir setiap separa tahun, SEDA Malaysia akan menyemak semula kuota tenaga boleh diperbaharui (RE) yang tidak diperuntukkan dan memutuskan bagaimana ia boleh digunakan bagi separa tahun seterusnya.

"Selain itu, SEDA Malaysia juga akan terus memantau aliran harga pasaran sumber-sumber boleh diperbaharui ini agar kadar FiT dapat diselaraskan bagi mencerminkan keadaan semasa seperti yang disediakan di bawah Seksyen 18 Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011," kata Badriyah.

Beliau berkata bagi pemohon yang berjaya menyerahkan permohonan kelulusan galakan (FiA) mereka, SEDA Malaysia memerlukan 14 hari untuk mengesahkan bukti dokumen dan pembayaran yang diterima bagi fi permohonan (hanya terpakai kepada sistem RE yang lebih besar daripada 72 kW) serta serahan borang pengisytiharan mematuhi undang-undang.

"SEDA Malaysia akan mengeluarkan sijil Kelulusan Galakan will (FIA) sebaik sahaja proses pengesahan dan prosedur selesai," katanya.

Sistem dalam talian e-Fit boleh diakses menerusi efit.seda.gov.my.

-- BERNAMA

**********************



Thursday, December 26, 2013

Siap Sudah Kad Untuk Blog Pician Gua ni..!!




Dengan bermodalkan bawah RM100 untuk 2 kotak.., berkonsepkan taik cicak..., disenikan dengan UV SPOT  untuk kelihatan tampan dan kacak.., di olak tambah dengan lakaran muka pemilik blog..

Maka terhasilah kad blog gua yang ................................................(korang komen la sendiri)



Sekian..Peace (~_^)v


Wednesday, December 25, 2013

Sebab-sebab Tenaga Boleh Baharu dilaksanakan.





Sebelum ini gua ada terangkan APA ITU TENAGA BOLEH BAHARU yer dak...? yang nak tau lanjut boleh baca di SINI <--- p="">

Kali ini gua terangkan apakah beberapa sebab-sebab untuk melaksanakan inisiatif  Tenaga Boleh Baharu (TBB)?


Terdapat 3 sebab utama iaitu:

Mencapai Jaminan Tenaga

• Malaysia kaya dengan sumber asli bahan api fosil dan bergantung kepada sumber-sumber tersebut (contoh: campuran tenaga 2010 - gas asli 51.5 %, Arang batu 43.3%, hidro 4.2% dan TBB 1% - JPPPET 2013) untuk menjana tenaga.

• Walau bagaimanapun, sumber bahan api fosil di negara ini semakin berkurangan dari masa ke semasa. Gas asli hanya tinggal untuk tempoh 20 tahun sahaja dan Malaysia telah mengimport arang batu.

• Menurut kajian oleh Vermont Law School, Institute for Energy & The Environment, USA (2012 ), Malaysia berada di kedudukan teratas di kalangan 1 1990-2010 . Faktor-faktor utama yang mendorong Malaysia mencapai kedudukan ini ialah kelulusan Dasar dan Pelan Tindakan Tenaga Boleh Baharu Negara oleh Kabinet pada April 2010 dan komitmen Kerajaan ke arah pelaksanaan tarif galakan di negara ini. Walaupun ianya merupakan pencapaian yang baik, usaha berterusan perlu dilakukan bagi memastikan peningkatan jaminan tenaga yang berterusan. Peningkatan caj kutipan sebanyak 0.6% yang dikenakan ke atas bil elektrik bagi kutipan kepada Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) merupakan salah satu daripada langkah yang diambil bagi mencapai jaminan tenaga tersebut .

Mencapai Autonomi Tenaga

• Selaras dengan tema belanjawan 2014 dalam mencapai ekonomi yang berdaya tahan dan pengurangan kebergantungan terhadap bahan api yang diimport merupakan salah satu daripada langkah untuk mencapai autonomi tenaga dan bebas daripada ketidaktentuan harga tenaga dunia (mendiang Dr. Hermann Scheer).

• Penggunaan Tenaga Boleh Baharu (TBB) tempatan secara optimum dalam jangka masa panjang adalah amat penting bagi negara. Peningkatan penggunaan sumber boleh baharu menyumbangkan kepada autonomi tenaga dan seterusnya mewujudkan ekonomi yang lebih berdaya tahan .

Mengurangkan perubahan iklim

• Para saintis telah mengenal pasti kaitan antara pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) dan perubahan iklim. Kebelakangan ini kesan perubahan iklim dapat dilihat dengan jelas di beberapa Negara antaranya seperti Taufan Haiyan yang telah berlaku di 2 menyebabkan fenomena alam sekitar yang lebih extreme.

• Perdana Menteri telah menyatakan komitmen Malaysia untuk mengurangkan pembebasan GHG sebanyak 40% berbanding Indeks KDNK menjelang tahun 2020 di sidang kemuncak Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim di Copenhagen pada bulan Disember 2009. Memahami risiko perubahan iklim dan kesannya terhadap kehidupan rakyat, Perdana Menteri telah menyatakan pendirian jelas bahawa Malaysia akan menjadi sebahagian daripada Negara yang berusaha untuk membantu mengurangkan perubahan iklim.



Monday, December 23, 2013

Apa itu Tenaga Boleh Baharu (TBB) Dan Kepentingannya


Baru ini gua dapat email dari seorang hamba Allahyang berbunyi


"Salam.., apa itu tenaga boleh baru..apa pentingnya..?"



TBB adalah singkatan kepada istilah Tenaga Boleh Baharu, manakala KT merupakan singkatan kepada istilah Kecekapan tenaga.

Tenaga Boleh Baharu (TBB) adalah tenaga yang dijanakan daripada sumber-sumber tenaga yang tidak akan habis. terdapat 6 sumber tenaga boleh baharu yang tidak akan habis apabila digunakan iaitu:



Friday, December 20, 2013

Al-Kisah Budak Ponteng Solat Jumaat

 Gambar Hiasan


Salam Jumaat

Alkisah seorang lelaki Islam ponteng solat Jumaat.


Budak ni nama dia Najeeb., jumaat minggu lepas dia tak pergi solat jumaat sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan...., kenapa dia nak ayam hutan jangan tanya gua..barang kali untuk besarkan perut dia...hehe

Nak dijadikan cerita..,sedang dia terhendap-hendap di dalam semak, tiba-tiba dia berlanggar dengan seekor harimau yang sedang lena tidur. Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh ke atas batu dan KRAKKKK! Kedua-dua kakinya patah. Harimau tadi terus menghambatnya, sedangkan dia sudah tidak boleh bergerak lagi.

"Ya Allah," doa Najeeb yang tetiba insaf..,"Ampunilah dosaku kerana ponteng solat Jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini .. Ampunilah aku ya Allah ...makbulkan hajat ku ini .. jadikanlah harimau yang memburu aku, seekor harimau yang beriman .. tolong ya Allah! Aminnn.."

Tiba-tiba guruh berdentum! Harimau tersebut tiba-tiba terhenti betul-betul di hadapan Najeeb. Harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun. Sambil menadah kedua-dua kaki depannya ke langit ... Harimau tersebut pun berdoa: "Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Amin! "

Begitulah tamat riwayat Najeeb....amacam happy ending tak..?? ke tak baca..hahahahaha


*Cerita rekaan semata-mata cerita copy paste.., dan nama ada kena mengena dengan yang hidup...('',)



****************************
 

Moral Of The Story
- jangan ponteng solat jumaat
- nak pergi buru jangan sorang-sorang



Thursday, December 19, 2013

Benda Yang Wajib Bawa Bila Ke Luar Negara | Tips Melancong




Kesemua mahluk yang normal pasti suka melancong yer dak..? kot la kau kata kau normal dan kata tak suka pergi melancong tu maknanya kau ego.., tak pun kau dah tua..hihi..('',)

Kalau melancong dalam negara gua rasa tak berapa banyak benda penting sangat yang perlu bawa dan kena ingat sebab kalau nak packing pun lebih kurang balik kampung jer yer dak..?

Ini gua nak senaraikan beberapa benda penting yang perlu bawa bila nak travel ke luar negara..checklist sebelum ke luar negara :


1. Dokumen Penting

- Benda ini adalah paling penting sekali sebab kot kau tak bawak pasport atau Visa memang merayu tahap dewa macam mana pun kau tak boleh lepas di airport.., so sebelum berlepas ke airport pastikan dokumen peribadi semua dibawa.. dan lebih penting sekali tengok Pasport kau tu mati bila..!!! kena ingat pasport kau kena hidup 6 bulan sebelum tarikh luput pastport kau tu paham dak..??? contoh nak fly bulan 2/14, pasport kau punya tarikh luput mesti 7/14 ke atas...,kalau gua silap bagitau


2. Duit 



- Opkos kalau kau nak ke negara orang mesti gunakan matawang dorang yer dak..? so jangan jadi bebal tak tuka duit di Malaysia siap-siap..hihi,

- Dan jangan lupa bawa duit cash RM ke negara luar kerana bila berlaku kecemasan duit RM tu boleh ditukar di negara orang tu, contoh biasa berlaku kecemasan ialah tak cukup duit shopping..hihi,

- Perlu diingat juga beberapa negara jiran kita seperti Indonesia dan Thailand kalau kita tukar RM di sana lagi berbaloi.., kena pandai cari Money Changer ok..


3. Universal Travel Adabter

- Benda alah ni agak penting kerana lain negara lain pulak kepala plug dia..samdol betul..hihi, kalau kau pergi Indonesia dan Thailand memang lain..kalau pergi London sama dengan Malaysia.., gua kekadang lupa bawak juga menatang ni..bila nak cas henpon or kamera dah tak boleh..jibauk betul..hihi

 - So kalau pergi ke luar negara bawak la Universal Travel Adabter ni.., kalau taknak bawa pun sukati lantak kau..!!! hahahaha , kalau dah tertinggal cuba tanya hotel korang duduk tu biasanya dorang ada kasi pinjam cuma kena letak deposit duit sikit.., lepas pulang depa kasi balik duit tu...

 
4. Ubat

-  Ubat ni tak berapa penting untuk yang antibody dia sihat macam gua.., tapi kalau jenis yang sensetif dengan cuaca atau apa benda yang kau sensetif bawa la ubatan atau supliment sikit.., paling tidak panadol walaupun panadol tu tak bagus..hahhaha
- Kot dah nak pergi berjalan tetiba tak sihat kan kurang best yer dak..??


5. Kad Kredit

- Kad kredit ni agak penting untuk kecemasan yang tahap dewa..,  contohnya paling utama ialah kau tertinggal kapal terbang bila nak balik.., jadi duit cash tak berapa nak ada.., so gunakan lah kad kredit untuk beli tiket baru gitu.., so kalau pergi jauh(selain asia tenggara) takde kad kredit pinjam la mak bapak or sesiapa family yang ada.

- Kot la kad kredit kau kata kecemasan untuk shopping gua tak berapa nak setuju..hehe,


6. Peta / Tentatif


London Tube Map

- Peta yang penting maksud gua ialah map...eh macam sama je..hahaha, maksud gua ialah map public transpot di negara tersebut.., sebelum pergi korang wajib study lokasi dan juga beberapa landmark penting tempat korang tuju supaya senang tak gelabah bila dah sampai nanti

- Selain itu jangan lupa bawa tentatif program korang ke negara tersebut.., contoh 1st day nak pergi mana tulis siap-siap lokasi dan anggaran masa, 2nd day pergi mana semua kena tulis dan setkan siap2 di Malaysia supaya masa korang di tempat melancong nanti terancang dan jimat masa...ini yang gua buat masa pergi London hari tu..atas ajaran RedMummy...., kot kau pergi ikut travel agent lantak kau..takyah buat semua ni pun takpe...hahahaha


Akhir sekali jangan lupa bawa

~

~


~

~

~

~
~

~

~
~


~


~

~

~

~
~

~

~
~

~


~
~


BINI..!!!!!!!!!!!!!

Dah kenapa gambar gua kepit ni..?? derm.!!!!


Dah pergi luar negara benda wajib bawak ialah bini dan anak..hahahahha.., sang isteri mesti setuju bab ni yer dak..???




***************************************

 Gua rasa ada lagi beberapa benda penting ni.., tapi macam malas nak taip dah..hahaha.., erm..apa lagi ek benda penting yang gua tertinggal...??

Sekian...Peace (~_^)v



p/s : lepas ini gua nak buat semua entri travel yang sebelum ini gua tak pernah buat...

Friday, December 13, 2013

Dana Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB)




Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu diperkenalkan setelah kerajan mengenalpasti sumber tenaga fosil negara bagi menjana tenaga (elektrik) semakin berkurangan. Bagi mengurangkan kebergantungan penjanaan tenaga melalui tenaga fosil dan memanjang tempoh jangka hayat sumber tersebut, kerajaan telah mula melihat kepentingan pembangunan tenaga boleh baharu yang mampu menjana tenaga bersih dengan mampan dan berterusan.

Untuk menampung usaha pembangunan ini, kerajaan menjadikan ia sebagai tanggungjawab bersama kerajaan dan pengguna elektrik. Oleh yang demikian, wang bagi menampung usaha pembangunan ini dikutip menerusi Tenaga Nasional Berhad yang mana pelanggannya terdiri daripada pengguna elektrik sendiri.

Walau yang demikian, syarat ditetapkan agar caj tersebut dikenakan kepada pengguna yang berkenaan sahaja. Caj tersebut hanya dikenakan kepada bil elektrik yang mencecah RM 77 dengan kadar penggunaan 300 kW ke atas. Melalui pendekatan ‘pencemar membayar’ (poluters pay) ini, bil yang tidak mencecah jumlah tersebut tidak akan dikenakan caj tersebut.

Caj ini juga secara tidak langsung mendidik orang ramai untuk mengguna elektrik dengan cekap dan berhemah. Pengenaan caj tersebut memberi bukti langsung terhadap kesan kepada alam sekitar dari penggunaan elektrik yang tidak berhemah. Pembayaran kepada KWTBB adalah bagi menampung usaha pembangunan tenaga lestari di Malaysia. Berdasarkan kepada penjelasan di atas, subseksyen 24(1) Akta TBB harus dibaca bersama-sama dengan perenggan 3(1) P.U. (A) 384 untuk mendapatkan suatu penjelasan yang sepenuhnya. Oleh itu, adalah jelas bahawa peruntukan 1% daripada tariff yang dikenakan dan dipungut oleh TNB daripada pengguna TNB daripada Semenanjung yang menggunakan elektrik melebihi 300 kWj setiap bulan adalah diperuntukkan di bawah undang-undang sepertimana yang dinyatakan dalam subseksyen 24(1) Akta TBB dan perenggan 3(1) P.U. (A) 384. TNB hanya sebagai agent kutipan saja.

*****************************

Tabung Tenaga Boleh Baharu adalah dana yang akan digunakan untuk menggalakan pembangunan penjanaan tenaga elektrik dari sumber tenaga yang boleh diperbaharui (renewable energy)

Sejajar dengan Akta Tenaga Boleh Baharu (RE Act 2011) pihak Kerajaan akan mengenakan 1% caj terhadap pengguna elektrik bagi tujuan pengumpulan dana tersebut.

Kutipan dana ini dilaksanakan melalui surcharge dengan kadar 1% terhadap penggunaan tenaga elektrik oleh pengguna TNB.

Surcharge ini akan dinamakan ‘Dana Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu’ dan akan dipaparkan dalam bil pengguna mulai 1 Disember 2011 .

Kaedah pengiraan Dana Kumpulam Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) ini adalah seperti berikut:

KWTBB = 1% × [(kWh+kW) – Diskaun] (bagi setiap 300 kwh ke atas shj)

KWTBB = RM1026.84 (Bil Semasa April 2012) X 1% = RM 10.27

Dana yang dikutip oleh TNB ini akan disalurkan kepada kerajaan (SEDA-Sustainable Energy Development Authority) bagi tujuan pembangunan sumber tenaga boleh baharu dibawah skim tarif galakan (feed-in tariff). Pengguna adalah digalakkan untuk menggunakan tenaga boleh baharu seperti solar dan sebagainya adalah bagi memupuk kesedaran bahawa punca bagi bahan penjanaan sepeti arang batu, gas & minyak yang sedia ada semakin berkurangan dan akan kehabisan jika tidak dikawal penggunaannya. Bagi mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman web ini : http://seda.gov.my/

*****************************

Ia merupakan tanggungjawab kita bersama untuk membantu generasi akan datang supaya dapat menikmati faedah yang kita perolehi sekarang. Oleh itu, pengguna adalah digalakkan untuk menggunakan tenaga boleh baharu seperti solar dan sebagainya adalah bagi memupuk kesedaran bahawa punca bagi bahan penjanaan sepeti arang batu, gas & minyak yang sedia ada semakin berkurangan dan akan kehabisan jika tidak dikawal penggunaannya.


Friday, December 6, 2013

Review Lawak Ke Der 3

Poster Lawak Ke Der 3


Rabu baru hari tu iaitu 4/12/13 adalah hari pertama persembahan LAWAK KE DER 3 yang seperti Lawak Ke Der sebelum ini diadakan di Istana Budaya..ah asal ayat gua macam keling ni..hahaha, takpa janji paham yer dak..?

Gua pergi dengan isteri tercinta..YANA...cewah..!!!



Apa yang menariknya hari pertama di Istana Budaya ini boleh dikatakan Full House..!!!!!  terkena kejutan budaya gak gua bila 1st time masuk ke Istana Budaya ni..hahahaha

Cantik rupanya dalam Istana Budaya ni..lepas tu tak boleh amik gambar dan video dalam Istana Budaya.., kalau amik nanti ada laser hijau memancar tepat ke arah korang...hehe



**************************


Lawak Ke Der 3 kali ini mengekalkan hosnya iaitu Nabil Raja Lawak..dan menampilkan 2 muka baru iaitu Jambu dan juga Douglas Lim sebagai penganti kepada Jozan dan juga Boboi.

Pengarah Lawak Ke Der 3 iaitu Hans Isaac  secara peribadi gua rasa berani mengambil risiko dengan menampilkan Douglas Lim sebagai pelawak dalam Lawak Ke Der 3, untuk Jambu gua rasa tiada masalah sebab memang ramai dah kenal dengan lawak Jambu yer dak..?? tapi lawak ke Jambu dalam Lawak Ke Der 3...? hihi

Sebelum mula gua secara jujur tak mengharapkan langsung lawak daripada si Cina Douglas Lim ni.., dalam hati siap kata "apa cina ni nak buat lawak dekat melayu"..hihi

Perasaan itu sama juga apa yang gua rasa bila Harist Iskandar dalam lawak ke der 1., dan gua rasa siapa yang tengok lawak ke der 1 pasti rasa benda yang sama tak sangka Harist Iskandar lawak yer dak..??

Dan untuk korang yang tak tengok lagi percayalah Douglas Lim ni dia punya lawak pada malam Lawak Ke Der 3 itu mengalahkan Harist Iskandar apatah lagi Jambu...hahahahahahaha

Sebenarnya kesemua pelawak yang ada tidak mengecewakan langsung..!!!!! cuma secara peribadi gua suka lawak Douglas Lim  yang lebih santai, spontan , gila, sempoi, kohaja , dan "best gila babi sial.........."

Punchline lawak dari Douslas Lim sangat mengkremkan perut gua dengan lawak dia.., dan paling best penutup lawak dia dengan nanyian lagu dia yang sempoi gila abaq ang..!!!

Kepada yang tak tahu Douglas Lim adalah seorang stand-up comedy yang telah lama ada dalam negara kita tetapi dia buat lawak sebelum ini dalam bahasa inggeris.., dalam Lawak Ke Der 3 ini buat pertama kalinya dia buat lawak dalam bahasa melayu

Yang gua pun tak tau kenapa gua review ni cerita pasal Douglas Lim sahaja..hahahaha so kepada yang belum tengok boleh la tengok sebab gua rasa lawak hari pertama dan hari lain pasti berbeza kerana yang tengok pada hari pertama ini adalah "tikus" bak kata Nabil sebab kami semua bahan eksperimen jer..ahahahahah






Rating Lawak :

Nabil = 7/10
Jambu = 5/10
Harist Iskandar = 7/10
Douglas Lim = 10/10


******************************

Kepada yang berminat boleh la tengok beberapa detail di bawah :

Harga Tiket Lawak Ke Der 3

untuk maklumat lanjut boleh ke http://www.ticket2u.biz/  (klik)

Gua duduk di tiket berhuruf W yang berharga RM176..., nasib ada orang belanja..hahahaahah


******************************

Agak sedih pada malam Lawak Ke Der 3 sebab buat pertama kalinya gua tak bergambar dengan RETIS pada malam tu..., biasa gua kan sakai nak bergambar...hahahhahaah

Akhir kata terima kasih kepada penaja tiket gua pada malam itu iaitu ESCNOW dan juga BroFramestone kerana menjemput gua..tak lupa juga kepada semua rakan blogger yang hadir pada malam ini.

Apa itu ESCAPE?

- ESCAPE merupakan dunia hiburan peribadi anda yang boleh anda bawa ke mana sahaja.

- Nikmati pelbagai video hebat, filem, konsert, berita, acara terkini dan banyak lagi, semuanya

setempat.

*************************



Berita baik untuk pelanggan Celcom...korang semua boleh sertai peraduan Cuit-Cuit Menang Duit @ ESCAPE yang menawarkan hadiah tunai RM5,000

 Caranya mudah je wei.., bermula 7 hingga 27 Dis 2013,

Pelanggan Celcom perlu menonton  YouTube Channel – cuit-cuit @ESCAPE atau klik:
https://www.youtube.com/channel/UCj_-0IGMHwc2r7tDLv2De2g setiap hari untuk menjawab satu teka-teki yang akan dikemukakan

 - Pelanggan Celcom dikehendaki meneka dan menghantarkan jawapan yang tepat dengan cepat ke 20888. Jawapan tak perlu panjang. Cukup dengan hanya satu perkataan.

Nak tahu tahu lebih? dan untuk menonton Lawak Ke Der Online .. Layari laman web ESCAPE

Sekian...Peace (~_^)v


tags : pelakon lawak ke der 3, review lawak ke der 3, lawak ke der 3 2013, lawak ke der 2013, pengarah lawak ke der 3

Thursday, December 5, 2013

MATIC FEST 2013 syok wo...!!!




Sabtu baru ini gua sempat pergi ke Matic Fest 2013 ..., gua memula tak tau apa itu Matic..yang gua tau MATI hihi..

Matic sebenarnya adalah singkatan pada Malaysia Tourism Centre (klik) ,  atau dalam bahasa melayunya ialah Pusat Pelancongan Malaysia. Matic ini operasi dia adalah untuk kemudahan pelancong datang ke Malaysia dan bertanya apa yang menarik di Malaysia... haa nampak tak bagusnya pusat pelangcongan negara kita..hehe

Lokasi dia sebelah saloma bisto, berhampiran KLCC ..

So kalau ada pakcik atau sedara korang yang bukan orang Malaysia nak melancong boleh suruh depa datang ke MATIC untuk dapatkan maklumat lanjut..hehe


Website: www.matic.gov.my
Facebook: fb.com/PPMMaTiC


**********************

Berbalik kepada Matic Fest 2013 ni , gua pergi hari Sabtu bersama dengan Yana dan opkos Zafirah ..hehe


Banyak program yang ada disini antaranya ialah :


PaintBall


Selama 17 tahun aku hidup ini sekali pun belum pernah main PaintBall... sob sob

Pameran Kucing


Baru ku tahu kucing ada pelbagai wajah..., kok muka korang jenis macam mana..hihi

Pada belah pagi ada insan ingin bagi free berapa ekor anak kucing..siapa cepat dia dapat..hehe


Gusti Lengan


Bab main menatang ni gua tarik diri terus.., bukannya apa, tak tangan aku patah muka orang yang lawan dengan aku tu pecah kalau gua main...hihi



Pertandingan Karaoke


Akak ni nyanyi sedap gila siot..!!!!!!!!!!!!!!!!!!, dia nyayi lagu SHIMA "setelah aku kau miliki" , aku orang lain nyanyi aku buat bodoh je sebab aku rasa suara aku lagi sedap.., tapi bila time akak ni nanyi amik kau terus ke depan pentas aku amik gambar dia...hihi

Gua sebenarnya nak masuk gak.., tapi atas nasihat juri dia kata 

"tak payah la ujang kasi peluang orang lain"

So dari nasihat juri tu, gua harap korang paham la kekadang kita kena kasi peluang orang lain untuk menang...yer dak..?? 
*macam tak sampai je punchline aku


Pertandingan Tamiya


Bila tengok ada tamiya ni gua dah macam tak keruan dah..macam histeria pun ada..siap loncat-loncat sambil lari setempat..., lepas tu siap buat lompat bintang lagi...

Benda ni gua minat gila oi..!!!!!!!!! lepas tu bengang dan menyesal dengan diri sendiri sebab pergi buang semua tamiya dengan eksesori...gua kumpul semua ni dulu oi..!!!! kenapa la baru sekarang nak popular balik oi....!!! dulu ingat ni mainan budak-budak oi..!!! sekarang yang main semua orang tua oi...!!!!

Nampak tak banyaknya oi melambangkan kekecewaan gua.....

**********************

Festival ini secara purata memang enjoy sesuai dengan semua lapisan umur 60 tahun ke bawah..sebab kalau orang tua datang gua rasa buat dorang penat je...hihihi

Tapi cuma kedai makan dia gua rasa elok letak jauh sikit dari khemah utama sebab agak padat dan susah untuk orang lalu dan untuk membeli.., harga makanan adalah berpatutan..('',)

antara rakan blogger yang gua jumpa masa event ini ialah : melastik bintang, cik lilly, dan juga kelly 


Sekian..Peace ('',)