Friday, January 31, 2014

KENAPA BIL ELEKTRIK NAIK 1.0% KEPADA 1.6% ?



Kenapa Bil Elektrik Naik dari 1% kepada 1.6%

Ok gua betulkan soalan itu ok..., sepatutnya

Kenapa Bil Elektrik Naik untuk Dana Tenaga Boleh Baharu dinaikkan daripada 1.0% kepada 1.6%....???

Seperti yang sedia maklum berkuatkuasa 1 Januari 2014, surcaj ini setelah dikaji semula daripada 1.0 % kepada 1.6 % bagi pemegang lesen pengagihan seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB ). Ia adalah untuk diambil perhatian bagi Sabah Electricity Sdn Bhd ( SESB) pengguna ini adalah kali pertama surcaj 1.6% pada bil elektrik akan digunakan..maksudnya sekarang ini satu malaysia dah dikenakan Cas ini ok

Dana RE ini dicipta melalui Seksyen 23 Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011 melalui pelaksanaan Feed-in Tarif ( FiT) membolehkan tenaga elektrik daripada sumber yang boleh diperbaharui yang akan dibayar tarif premium. Mekanisme FiT telah dilaksanakan pada 1 Disember 2011 dengan penguatkuasaan Akta RE 2011.

Tapi jangan risau tak semua pengguna elektrik diwajibkan untuk mencarum dalam Kumpulan Wang RE. Kerajaan prihatin untuk melindungi pengguna dengan 300 kWj dan kurang penggunaan elektrik (bersamaan dengan RM77 ) yang akan dikecualikan daripada sumbangan tersebut. Di Semenanjung Malaysia hanya 29 % dan 38 % daripada Sabah, daripada jumlah pengguna elektrik domestik akan terjejas. Paham dak...? maksudnya kalau bil elektrik korang bawah RM77 korang takkan di Caj gitu.

Pelaksanaan mekanisme FiT sejak 1 Disember 2011 merupakan kejayaan yang boleh dibanggakan. Di bawah program ini sebelumnya Kecil Tenaga Boleh Diperbaharui Kuasa ( SREP ), hanya 61.2 MW kapasiti RE telah disambungkan ke grid pada akhir tahun 2010. Selepas 24 bulan pelaksanaan oleh SEDA Malaysia , mekanisme FiT mempunyai jumlah kapasiti RE diluluskan daripada 482 MW yang merupakan sebanyak 40.2% untuk PV solar, 27.7 % bagi biomas , 27.2 % bagi hidro kecil dan 4.9 % bagi biogas. Selepas 24 bulan pelaksanaan negara ini kini mempunyai jumlah kumulatif sebanyak 119MW kapasiti tenaga boleh diperbaharui disambungkan ke grid yang mewakili peningkatan sebanyak 94% pada asas awal.

Sehingga akhir Oktober 2013 mekanisme FiT telah memberi manfaat kepada 775 pemilik rumah yang telah memasang sistem PV solar di atas bumbung mereka. Beliau menambah sambutan orang ramai untuk memasang sistem PV solar bumbung amat menggalakkan sebagai FiT telah membuka jalan untuk orang ramai untuk melibatkan diri dalam menjana elektrik sumber yang boleh diperbaharui untuk menyokong agenda nasional. Pengerusi berharap orang ramai akan terus menyokong peranan yang dimainkan oleh Kumpulan Wang RE dari surcaj yang disumbangkan oleh pengguna elektrik dalam usaha negara untuk menggerakkan pertumbuhan tenaga hijau dan bersih negara yang agresif.

Dalam semua hal yang gua kongsikan ini,  SEDA MALAYSIA merupakan badan  yang menjalankan atau melaksanakan Program FiT(Feed in Taarif) ini di Malaysia. Dan program ini mewajibkan “Distribution Licensees”(DLS) atau dalam bahasa melayunya “Pemegang lesen Pengagihan” seperti TNB untuk membeli daripada pengeluar tenaga boleh diperbaharui (RE) yang dihasilkan dari sumber yang boleh perbaharui (RE) dan juga berfungsi menetapkan kadar FiT. Itu Peranan SEDA MALAYSIA

sumber

Sekian...Peace 


Malaysia bakal miliki peta angin hujung 2014 - SEDA



Malaysia dijangka memiliki peta angin sendiri menjelang hujung tahun ini bagi membolehkan ia diguna pakai sebagai penggerak kepada usaha mengembangkan sumber tenaga alternatif pada masa depan. Geran untuk membangunkan projek kajian itu telah diperoleh daripada Kerajaan Pusat sejak 2012 lalu.

Geran bernilai lebih RM3 juta itu dibahagikan kepada dua bahagian yang masing-masing diusahakan secara bersama SEDA dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dalam tempoh kajian selama dua tahun. Kajian UMT diketuai oleh Pengarah Makmal Berpusat UMT, Prof Madya Dr Mohd Zamri Ibrahim manakala SEDA diketuai oleh Pengarah Bahagian Tenaga Boleh Baharu dan Teknologi, Azah Ahmad.

 Beberapa lokasi sumber angin untuk dibangunkan di negara ini telah dikenal pasti termasuk di Kudat, Langkawi, Mersing, Kuala Terengganu dan Kemaman.

Lokasi lain yang turut dikenal pasti adalah di Chuping (Perlis) dan Setiu serta beberapa lokasi yang masih dalam pemerhatian di Kedah, Melaka, Sabah dan Sarawak. Lokasi yang dikenal pasti itu akan dijadikan tapak kajian untuk merekod data angin bagi tujuan analisis.

wind turbines

Dengan adanya peta angin yang lengkap, kita boleh berusaha mewujudkan wind farm (ladang angin) yang pertama seumpamanya di negara ini.

Ladang angin adalah serangkai turbin angin yang berada di lokasi yang sama untuk menghasilkan tenaga dari tenaga angin. Ladang angin yang besar boleh terdiri dari beberapa ratus turbin tunggal dan mencukupi luasan area tertentu hingga ratusan mil persegi. Sejak April 2013, London Array adalah ladang angin lepas pantai terbesar di dunia dengan kapasiti ketika ini 630 MW, dan Gansu Wind Farm adalah ladang angin terbesar di dunia dan berada di daratan, dengan kapasiti ketika ini mencapai 5160 MW dan akan mencapai 20000 MW pada tahun 2020.

Peta angin sangat penting bagi mengurangkan kebergantungan terhadap sumber tenaga sedia ada termasuk arang batu, gas dan hidro. Beberapa negara di Asia Tenggara termasuk Filipina dan Indonesia sudah memiliki peta angin sendiri manakala beberapa negara lain termasuk Thailand kini dalam proses ke arah itu.

sumber

*******************************


Sekian..Peace (~_^)v


Thursday, January 30, 2014

Cara Memomon FIT


Sebelum ini gua ada menerangkan apa itu Fit.., lagi sekali gua ingatkan..FiT adalah satu mekanisme yang membenarkan tenaga elektrik yang dijana daripada sumber Tenaga Boleh Baharu (TBB), dijual kepada syarikat utiliti bekalan elektrik ( TNB dan SESB ) pada kadar harga jualan ataupun tarif premium dalam satu tempoh masa yang telah ditetapkan ( boleh rujuk laman web www.seda.gov.my untuk semakan kadar FiT ).

Kelebihan FiT juga ada gua terangkan sebelum ini cuma gua belum lagi menceritakan tentang teknologi-teknologi TBB yang boleh diguna pakai untuk memohon FiT ini yer dak..?

Berbalik kepada tujuan asal FiT ini diwujudkan, ianya adalah untuk memulihara alam sekitar sekaligus membantu perkembangan ekonomi sesebuah negara. Maka dengan itu, beberapa teknologi TBB telah ditawarkan secara terbuka kepada sesiapa yang berminat untuk menggunakannya.


Biomas



Tenaga biomas atau biojisim merujuk kepada bahan api berasakan tumbunan atau haiwan.Tenaga biomas dihasilkan apabila tumbuhan atau sisa haiwan terpilih setelah melalui proses tertentu sehingga menghasilkan gas metana dan etanol ( akibat tindak balas mikroganisma) namun begitu gas metana walaupun merupakan antara bahan api paling baik ia turut mencemarkan alam sekitar.

Kelebihannya ialah semua lebihan atau sisa pertanian dan haiwan dapat digunakan sebagai tenaga biomas( tenaga boleh diperbaharui).Malahan tumbuhan seperti jagung dan soya turut berpotensi menjana tenaga biomass.Amerika Syarikat membangun tenaga ini melalui penyelidikan yang berterusan terhadap jagung dan kacang soya.Daripada penyelidikan tenaga biomas ini maka terhasillah biofuel ( iaitu gas etanol,metanol,biodesel dan metana)

Malaysia sebenarnya sangat berpotensi untuk memajukan tenaga biomas dan biofule.kita mempunyai banyak sisa tumbuhan terutamanya kelapa sawit.Sejak dulu lagi rakyat Malaysia sudah terdedah kepada tenaga biomas

-sumber


Hidro Kecil


Tenaga hidro kecil adalah tenaga yang terhasil melalui daya graviti atau tekanan aliran air..,
Pada dasarnya, tenaga hidro kecil memanfaatkan tenaga potensi jatuhan air... Semakin tinggi jatuhan air maka semakin besar energi potensi air yang dapat diubah menjadi tenaga elektrik.

 Disamping faktor geografi (keadaan muka sungai) , tinggi jatuhan air dapat pula diperoleh dengan menghalang aliran air sehingga permukaan air menjadi tinggi.

Ianya melibatkan pembinaan empangan  dan penjanaan tenaga elektrik oleh putaran turbin.., salah satu kelebihan tenaga hidro kecil ialah ianya tidak tidak mencemarkan persekitaran alam


Solar



Secara peribadi gua rasa sistem Solar PV merupakan teknologi tenaga boleh baharu yang paling berkesan dan mendapat sambutan. Ini terbukti kerana kuotanya sentiasa penuh bila ianya dibuka. Selain itu gua rasa  kerana konsepnya yang lebih bersesuaian bagi individu (untuk pemasangan di rumah), manakala yang selebihnya seperti biogas, biomass dan hidro kecil kurang mendapat sambutan kerana ia boleh dikatakan projek berskala tinggi yang memerlukan modal yang besar dan selalunya digunakan dalam sektor perindustrian sahaja

Bawah ini gua tunjuk Kadar Fit untuk Solar PV

Kadar Fit untuk Solar PV

sumber SEDA MALAYSIA


Malaysia merupakan negara yang beriklim panas dan lembap sepanjang tahun. Jesturu,kita boleh memanfaatkan cahaya matahari sebagai sumber tenaga untuk menggantikan tenaga elektrik. Walaupun kos untuk sistem solar tinggi dan sesetengah kawasan tidak mendapat matahari untuk jangka masa panjang kerana keadaan cuaca tidak menentu, tetapi kebaikannya tidak boleh diabaikan.

Tenaga matahari dapat mengurangkan pencemaran udara dan kesan rumah kaca serta boleh disimpan untuk penggunaan elektrik pada waktu malam


******************************

CARA MOHON FiT

Bagi memohon teknologi TBB ini, sebenarnya ia mudah sahaja. Permohonan boleh dilakukan melalui sistem online e-FiT di laman web www.SEDA.gov.my.

Info – pemohon yang berjaya memohon untuk menggunakan teknologi TBB ini dipanggil Feed-in Approval Holders (FiAHs)

Untuk sistem online e-FiT ini..baca info ini dulu.


p/s : akan datang gua kongsikan contoh rumah yang dah pasang Solar PV dan telah mendapat faedah daripada FiT

ISES 2014 – Sidang Kemuncak Tenaga Lestari Antarabangsa





Apa itu ISES...? ISES adalah singkatan kepada The International Sustainable Energy Summit.  Persidangan ini telah dianjurkan oleh SEDA MALAYSIA buat kali kedua selepas pada 2012 sebelum ini yang telah berlangsung dengan jayanya.

ISES 2014 akan diadakan pada 18hb hingga 19hb March 2014 iaitu selama 2 hari yang akan di adakan di Sunway Resort Hotel & Spa, Petaling Jaya bertemakan Currency of Autonomy – Sustainable Energy

ISES 2014 dianjurkan bertujuan untuk berkongsi amalan baik disamping membantu industri tempatan dan juga luar negara mengenal pasti cara-cara yang sesuai bagi menyampaikan ilmu pengetahuan dan teknologi kepada masyarakat, serta pembiayaan bagi transformasi ke arah kemerdekaan tenaga dan pembangunan yang mampan

ISES 2014 juga menyediakan platform dan peluang untuk RE dan EE industri profesional di Malaysia dan dunia untuk bertemu, berbincang dan mendapatkan maklumat terkini dan isu-isu yang berkaitan dengan Sustainable Energy  di Malaysia.

Bawah ini disertakan Tentatif Program pada hari tersebut



SEDA Malaysia akan menyediakan maklumat terkini dan pembangunan RE dan EE terkini di negara ini berkenaan dengan rangka kerja undang-undang dan pelaksanaan. Topik penting lain yang disampaikan oleh penceramah terkenal dari seluruh dunia termasuk pembiayaan hijau, tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga.

Tema ISES 2014 juga selaras dengan wawasan SEDA Malaysia untuk menggalakkan penggunaan langkah-langkah tenaga mampan sebagai sebahagian daripada penyelesaian ke arah mencapai keselamatan tenaga dan autonomi. Tema ini adalah tepat pada masanya untuk mencerminkan senario global yang tidak menentu harga tenaga , negara-negara risiko akan berdepan dengan akibat mengurangkan bekalan bahan api fosil, dan kos alam sekitar bahan api ini . Isu-isu ini telah menyediakan alasan yang kukuh untuk banyak negara untuk memulakan mengubah landskap tenaga semasa mereka untuk memasukkan tenaga mampan dalam portfolio tenaga mereka.

Beberapa barisan panel penceramah terkenal terdiri daripada wakil dalam dan luar negara dan salah seorang daripadanya termasuklah, Datuk Loo Took Gee iaitu Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Malaysia (KeTTHA)

Barisan Panel


Untuk IKLAN DAN TAJAAN pada ISES 2014 boleh tengok di SINI


Peta Lokasi Persidangan ISES 2014

PETA ISES 2014


Pendaftaran boleh dilakukan dilaman web www.ISES.gov.my

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi jawatan kuasa ISES 2014 :

Secretariat Sustainable Energy Development Authority Malaysia
Galeria PjH Level 9, Jalan P4W Persiaran Perdana,
Presint 4 62100 Putrajaya, Malaysia
 Tel : (+603) 8870 5835 / 010 258 2885 Fax : (603) 8870 5900 Email : ises@seda.gov.my / hazel.ises@gmail.com / ises14.seda@gmail.com






Sekian...Peace (~_^)v


Cara Daftar CIMB Clicks


CIMB Cliks


Sistem perbankan Online zaman sekarang ni sangat perlu kerana manusia makin malas yer dak..?? hahaha, takda la sekarang ni dah canggih so apa salah kita gunakan kemudahan yang ada yer dak..?

Siapa yang sudah bekerja mesti biasa gunakan sistem perbankan online kan.., kerana ia memudahkan kita untuk bayar bil-bil , topup henpon, transfer duit kepada keluarga atau kawan dan yang paling penting untuk kaum wanita memudahkan mereka membeli barangan online..

Gua selaku pengguna Bank CIMB  dah biasa guna sistem perbankkan online CIMB Click , dah biasa guna tapi bila kad kita rosak ataupun hilang nak selamat kita kena la buat akaun CIMB CLICK yang baru yer dak..?

Baru ini kad atm gua problem so kena la buat kad baru.., tapi masalahnya gua dah lupa macam mana cara nak daftar CIMB CLICKS hihi.., nasib baik la ada awek CIMB ni tolong gua daftar Cimb Click..hehe

Jadi kepada sesiapa yang tak tahu kalau google jumpa entri Cara Daftar CIMB Clicks ni boleh la print..hahaha

*******************************


Cara Register CIMBCLICKS

Langkah pertama ( Di  mesin ATM )

- Korang masukkan kad dan no pin seperti biasa
- Pada menu pertama pilih OTHER/LAIN-LAIN
- Selepas itu pilih CIMB CLICKS
- Pilih CIMB CLICKS e-pin (masukkan 6 digit e-pin dan yang penting lain daripada no pin ATM korang)
- Akhir sekali pilih TELEPHONE NO 
- Selepas itu masukkan la no telifon korang 


Langkah kedua ( Di website http://www.cimbclicks.com.my/ )

* klik (online registration) di menu atas sekali sebelah login
* klik Register Now :

- masukkan bankkad no
- pin no (yang korang masukkan di mesin ATM
- user name id (mesti nombor dan huruf)
- password 

SELESAI..!!!!!!!!!!!


So bolehlah korang membayar hutang dan juga shoping online..hehe


*******************************


Sekian...Peace (~_^)v



Wednesday, January 29, 2014

Peragut Berjaya di Tangkap di Bandar Baru Bangi..!!!

Peragut

Sebut pasal peragut mesti ramai geram yer dak..?

Baru sebentar tadi atas sikap prihatin warga Bandar Baru Bangi.., seorang peragut berjaya di tangkap di kawasan berhampiran Bank Islam fasa 1 ( seksyen 16).., siapa duduk bangi tahu la kot area mana ni kan...

Kerjasama yang macam ini yang kita mahukan dan berharap orang ramai berterusan memberi kerjasama untuk menangkap si peragut tak kira dimana yer dak..?

Bila dah tangkap tu kasi sebijik dua tumbukan sudah..jangan belasah lebih-lebih sebab tak guna....hehe




Tuesday, January 28, 2014

Shopping di GM Klang


Siapa tahu GM Klang...??

Tak kisah la tahu ke tak.., lantak korang la..hahaha

Baru ni gua ada pergi GM Klang yang baru dekat taman botanic ke apa tah nama dia..tapi takda la baru sangat gua rasa..., tapi yang pasti GM Klang ni tempat baru sebab tempat lama tak silap dekat banda Klang sana.. ke gua silap..hihi

Kenapa dorang pindah tempat baru ?
- maybe nak elakkan jem barang kali...,

Kenapa nak elak jem..??
-  maybe kangkung naik harga barang kali...,(takda kena mengena)

Asalnya pergi ke GM Klang ni saja nak cuci mata.., tapi bila dah sampai GM Klang ni gua pulak jadi sawan tengok barang yang dijual dalam tu..hihi

Di nasihatkan sebelum pergi GM Klang sila la cucuk duit awal-awal.., sebab dalam GM Klang ni mesin ATM ada satu je di Tingkat 1.., beratur kompem panjang sebab gua kena hari tu rugi masa dekat 37minit hanya nak cucuk duit...grrrrr

Apa yang gua beli ialah 


DRAGON BALL...!!!!



 GOKU


 GOKU (dah besar dan dah sunat)

 TRUNK

 CELL

 PIKOR


dan banyak lagi....yeeehaaaaaaaaaaaaaaaaa..!!!!!!!!!!!!!!!



Rasa macam sakai pun ada gua...sebab syok beli bebudak dragon ball ni.., zaman kegemilangan kanak-kanak teringat bila baca komik dragon ball..,

Zaman dulu siapa dah baca awal setiap episode Dragon Ball kira lagend la..hihi

Kesemua patung Dragon Ball tu gua habis dalam RM90 sahaja...hihi..


**********************************

Selain beli mainan gua.., gua rabun mata juga nak belikan mainan untuk anak kesayangan gua.., jadi di GM ni boleh kata murah so gua beli la Kitchen Set untuk Zafirah

Sebenarnya kitchen set ni si YANA dah lama mengidam nak belikan untuk Zafirah so alang-alang dah sampai GM Klang ni gua belikan je terus...hihi


Kitchen Set untuk Kanak Kanak


Sejak beli menatang ni..., bila balik dari taska je mesti sibuk cakap

"nak main masak-masak.."
(sambil mulut muncung)


Harga Kitchen Set ni gua beli RM70 sahaja..., so sesiapa yang nak beli hadiah untuk bebudak beli macam set mainan macam ni memang sesuai..., kalau lelaki korang belikan set tool bench untuk budak..sempoi abaq ang...harga nak kualiti ok beli dalam RM100 lebih gitu..

Kalau korang jauh dari KLANG , gua rasa kawan-kawan yang jual on9 pun ramai dah sekarang ni beli dekat depa pun ok dah yer dak..?

Set Tool Bench for Kid


Di GM Klang ni kalau korang nak carik barang rumah ataupun mainan budak harga dia memang sesuai la.., tapi kalau macam nak cari spender murah ker.., bra murah ke.., baju budak murah ker.., atau pakaian boleh kata beli di Kenanga Mall lagi berbaloi.., dekat mana pulak kenanga mall..?? ga sila google..hihi


Sekian...Peace (~_^)v



Thursday, January 23, 2014

Victoria Bridge Yang Buat Terkencing



Caer Bersama Ujang

Baru ini gua join program anjuran Kementerian Pelancongan Malaysia dengan kerjasama RTAM.., yang gua ada cerita naik pengalaman naik ETS tu kan.., baca SINI...,so dapat la melawat satu destinasi bersejarah di negeri Perak iaitu Victoria Bridge

Gua pergi sini pada hari terakhir selepas bermalam 2 hari di Kg Beng.., kisah di Kg Beng boleh baca SINI

Siapa sini orang Perak...???

Haaa siapa orang Perak mesti tau di mana lokasi Victoria Bridge ni yer dak..? Jambatan Victoria ini dibina pada tahun 1897 dan siap sepenuhnya pada tahun 1900..gila lama kau...!!! masa ni doremon pun belum lahir lagi..hahahaha.

Ketinggian dia yang membolehkan buat gua terkencing kerana tinggi dia lebih kurang  banggunan 3 tingkat kau tau dak..??? woi..tau dak tinggi..????



Hurm...ok...ramai kata tak tinggi sebab korang tak gayat kot..hehe.., lantak korang la tak gayat tapi secara jujurnya gua memang gayat kalau duduk tengah-tengah landasan keretapi tu..

Kalau jatuh mati wooooiii!!! kenapa mati..sebab tinggi..bawah tu sungai pulak..gua dah la tak reti berenang..so memang mati oooooiiii!!!!!!!!!!!!!! oiiiii!!!!!


******************************

Program yang gua join ini semperna perasmian Jambatan Baru Victoria atau dalam bahasa orang putih dia Victoria Bridge.. 

Persatuan Pelancongan Keretapi Malaysia (RTAM) bercadang untuk menganjurkan satu acara ‘Program Pelancongan - 1Malaysia Green, 1Malaysia Clean’ bertempat di Victoria Bridge, Seberang Karai, Padang Rengas, Perak. 

Tujuan penganjuran acara ini bagi memulihara dan memelihara kawasan persekitaran tempat bersejarah ini dan mewujudkan ‘Victoria Bridge’ sebagai destinasi terbaru pelancongan di Kuala Kangsar bagi mendapat pengiktirafan dan diwartakan sebagai Tapak Warisan daripada Jabatan Warisan Negara.

Gua selaku wakil dari media disambut dengan penuh hormat dan macam raja siap dikalungkan dengan kain batik melambangkan kemesraan orang kampung dengan tetamu yang diundang


Nampak comelkan muka gua kena kalungkan dengan kain batik...kan kan kan...hihi

Masa perasmian ini ada beberapa das destuman meriam diletupkan..dia punya kuat gegaran dan bunyi tu dengar cerita sejauh 5KM...kau bayangkan gua yang dalam 300-500meter ni macam mana terkejut..,

Bila sekali letupan tu boleh buat pundi kencing terus penuh wo..!! kalau punci kencing kau dah penuh silap haribulan terkencing terus....

kebaaabooom...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Program gua join ini bawah Kementerian Pelancongan Malaysia.., kami pihak media diundang untuk menyertai suasana kampung Krai bersama dengan YB Dato Seri Nazri Mohammad...dia yang rasmi program ini...eh macam dah pernah cakap je hihi

Gua malas la nak cerita panjang pasal victoria bridge ni..., gua tepek gambar je la hahahahah



Bersama rakan blogger geng KBBA di memorendum Victoria Village.., gua tak tau sebut betul ke tak...tolong betulkan nanti gua edit..hahahaha

Gua pun nak cuba main meriam...., tapi sayangnya kabait habis...so bergaya jer la..baru poyo hahahaah


Geng awek dari KBBA dari kiri : yanty, qaseh, erra, mieza dan sue



Disebabkan ketampanan gua...gua cuba beranikan diri untuk berdiri ditengah landasan untuk gambar kenangan di atas Victoria Bridge...

Walaupun lutut gigil...,punci kencing bagai nak mencurah suruh kencing..., gua gagahkan juga untuk mencabar diri gua...

Atas jambatan ni cantik untuk buat gambar pre wedding ataupun wedding.. lagi cantik kalau korang amik gambar untuk bunuh diri...hehe

********************************

Entri berkaitan dengan program Kementerian Pelancongan Malaysia



Sekian...Peace (~_^)v



Monday, January 20, 2014

Ilmu Blogspot Blogger Malaysia





Logo Kontes


Kontes Ilmu Blogspot untuk semua blogger Malaysia baik yang hensem atau pun tidak....Kontes atau pertandingan menulis entri terbaik berkaitan ilmu blogspot yang menawarkan hadiah wang tunai untuk para pemenang. Kontes ini anjuran oleh rakan blogger bernama  Hasrul Hassan

Kenapa gua terdetik nak join kontes ini..? jawapan dia senang sebab gua nak menang RM 400 hahahaha., selain itu gua nak kongsi dan cuba share benda yang seciput gua tahu pasal dunia blog ni.., eh kongsi dengan share tu sama je la kan...hahahahahahahah

Gua ada blog ni agak lama gak tapi sejak kawin gua dah slow sikit dan tak aktif macam dulu salah satu join kontes ini adalah untuk naikkan mood menulis gak..hihi..,

Erm..., sebut pasal kontes ini balik iaitu pasal Ilmu Blogspot..,  benda ini sangat meluas mengenai ilmu ni..,


Buat Duit Dengan Blog

- Amaran pertama gua untuk yang baru buat blog motif utama nak buat duit., sila hentikan niat itu.,terutama untuk blogger personal..kenapa gua cakap gitu sebab majoriti yang buat blog semata nak duit akan berhenti separuh jalan..ini pengalaman gua bersama rakan yang buat blog sebab duit... untuk pengalaman pertama dapat duit hasil blog baca SINI 

- Permulaan pertama yang buat blog mesti ramai letak iklan Nuffnang di blog yer dak..? itu pilihan utama kepada semua blogger baru baik pun yang lama.., tapi bila dah rasa lama pakai Nuffnang tak pernah dapat BE, cara paling mujarab nak dapat BE ialah dengan menghantar TIKET kepada Nuffnang.., Tips ini 95% menjadi..hihi, pengalaman pertama gua dapat BE dari Nuffnang boleh baca SINI 

- Medan Pengiklan popular yang ramai blogger guna sekarang ialah Nuffnang, Innity, Komli ,  dan Google Adsence ., tapi harus di ingat sumber pendapatan blogger kalau mengharapkan dari pengiklan diatas tak berapa banyak jika dibandingkan dengan Pengiklan luar.. satu entri/post yang korang boleh dapat dari pengiklan luar antara RM100-500.

- Macam mana nak dapat income pengiklan dari luar..?? jawapan dia berkawan la dengan gua sebab gua berkawan juga dengan orang yang dapat duit dari pengiklan luar..hihi

- Kalau nak cerita pasal duit dari blog bermacam kategori ada.., dan jangan terkejut ramai blogger underground pendapatan bulanan dia boleh mencecah RM5000 sebulan ataupun pendapatan tahunan dia boleh mencecah RM50,000 ke atas..('',)

- Kalau korang tanya total income yang aku dapat dari blog berapa.., kalau gua jawap RM20,000 korang caya dak..?? jeng jeng jeng...hihi ok tutup cerita duit dari blog..('',)


Pagerank dan Alexa

Rank Alexa penting dak..? siapa yang rank alexa dia tinggi kompom akan jawap tak penting sebab dia tak dapat rank yang baik..hihi., lelagi blogger yang rasa popular tapi bila check alexa dia teruk dia kata tak penting...jangan marah ek siapa yang terasa hee

Sebenarnya ada pentingnya rank alexa ini.., setengah orang nak tengok kualiti blog dia kita akan berpandu kepada rank alexa dia. bergitu juga dengan pengiklan ada setengah akan tengok kepada Rank Alexa dia.., macam Rank Alexa blog gua sekarang memang jatuh menjunam hahahaha tapi satu ketika dulu gua pernah mendapat Top 10 Blog Personal Malaysia Terbaik dengan alexa gua




contoh rank alexa blog Erti Kehidupan

Nampak macam senang nak capai tapi sebenarnya susah wo.., penganjur kontes kita si HasrulHassan ni salah seorang blogger yang dapat Rank Alexa terbaik..,

Tips yang gua boleh bagitau macam mana nak dapat Rank Alexa terbaik ialah

- Konsisten Update blog
- Konsisten Trafik blog
- Dapatkan backlink dari blog lain
- Mendapat komen yang banyak di blog
macam mana cara boleh baca SINI

Cara untuk check Rank Alexa blog korang boleh klik Alexa (masukkan url blog)


Untuk Pagerank pula ianya sangat penting bagi sesuatu blog kerana disini kualiti sesuatu blog itu orang akan tertanya-tanya kenapa blog ini dapat Pagerank yang tinggi.., rahsia sebenar macam mana nak dapat Pagerank terbaik pun banyak antaranya sama dengan tips rank alexa itu

Pagerank yang tinggi juga bagus kerana blog kita akan lebih mesra dengan Google, jadi kalau nak main SEO dia lagi manja dengan google..hehe

Pagerank Blog Erti Kehidupan

Pagerank blog ini ialah 3/10 akan kurang baik kerana dulu pernah dapat Pagerank 4/10 bersama rakan blogspot lain boleh baca di SINI.., Tapi bila dapat Pagerank 3 ini sebenarnya dah agak baik..hahaha saja bangga diri kejap dengan blog sendiri

Ingat Trafik yang tinggi tidak menjadi mendapat Pagerank yang tinggi..hehe

Cara untuk check pagerank blog korang boleh klik PageRank (masukkan url blog)



Tips Untuk Blog Di kenali

Gua konsi ini untuk blogger personal sebab pengalaman dari apa yang gua buat dan gua dapat.., Benda ini basic dan agak simple tapi tak ramai orang boleh buat antaranya ialah

- Konsisten selama 2-3 bulan blogwalking dan tinggalkan komen di blog-blog kenalan baru
- Update konsisten tiap-tiap hari selama 2-3 bulan untuk mengaktifkan blog korang
- Dari 2 benda simple yang korang buat jika konsisten 2-3 bulan trafik blog korang akan naik, Alexa korang baik, dan juga PR korang mungkin akan naik..
- Rajin-rajin la review blog kawan.. contoh boleh tengok gua buat di SINI

Dari kita rajin update dan blogwalking.., rakan blog kita akan letakkan blog kita di bloglist jika penulisan kita menarik dari segi tips dan juga penulisan dan pengkongsian yang santai..tak percaya cubalah walaupun gua tau korang memang malas nak mencuba..hahahaha

Selain itu rajin komen dan tegur blogger yang korang minat untuk kasi mereka kenal korang.., dan jika ada kesempatan join sesuatu event join la untuk berkenalan..

Untuk entri perkongsian dalam DUNIA BLOG boleh baca banyak entri gua di SINI


**********************************


Gua rasa setakat ni je la yang gua nak kongsikan.., sebab malas pulak nak taip panjang-panjang , kalau panjang sangat ni orang bukan rajin baca sebab gua pun sama tak suka baca entri panjang-panjang..hahaha

Siapa yang rasa nak share gak ilmu boleh join kontes ini 


**********************************


Kontes Ilmu Blogspot Blogger Malaysia dianjurkan oleh HASRULHASSAN.COM dan
ditaja utama oleh Blog Hebat Syuhada1981.com, Dikbee.com, AbangEnsem.com, EjamOthman.com, Saji.my
 serta ditaja bersama oleh Blog Mesti Baca Babyaimacomel.blogspot.com, MawardiYunus.com, MiziSempoi.com,
DindaMaisarra.blogspot.com, Ecadwinkyasha.com, Terbaek.net,
DuniaFarisya.com, Paly.my, Phat.my dan Blog Ieta. Kontes Hadiah Utama Tunai RM400 disokong KomisenJobdirumah serta iBiasiswa.my.


Sekian...Peace (~_^)v


tags : tips blog, Ilmu Blogspot Blogger Malaysia

Thursday, January 16, 2014

Pengalaman Menaiki Electric Train Service (ETS)



Tahun 2014 merupakan tahun melawat Malaysia jadi dengan itu Kementerian Pelancongan Malaysia ada menyediakan pelbagai promosi untuk pelancong dari dalam dan luar negara untuk membuat pilihan destinasi mereka, salah satunya ialah dengan melancong menaiki keretapi menarik gak yer dak..?

Melancong menaiki ETS ini adalah dengan usaha sama dari Railway Tourism Association Malaysia (RTAM)


Electric Train Service (ETS) 


Baru ini gua berkesempatan menyertai Majlis pelancaran Malaysian Tourail Packages yang bertempat di KL Sentral dan Ipoh semperna Tahun Melawat Malaysia 2014 anjuran Kementerian Pelancongan Malaysia dengan kerjasama RTAM. Majlis ini disertai lebih 300 orang termasuk media, pelancong dan juga Menteri Pelancongan Malaysia iaitu Datuk Seri Mohamed Nazri

Gua selaku salah seorang wakil blogger dijemput untuk merasai sendiri pengalaman pakej yang disediakan melancong dengan menaiki keretapi...memula nak join ni rasa jakun gak apa yang ada dengan pakej gini hehe..,

Hari pertama di KL Sentral kami semua yang terlibat akan menaiki Electric Train Service (ETS) menuju ke Ipoh...

So entri ini gua nak kongsi apa yang ada dengan  Electric Train Service (ETS)


********************************

Wah gua yang telah berzaman tak naik keretapi dekat Malaysia ini teruja juga dengan kemudahan yang disediakan dalam ETS ni..hehe

Benda pertama yang gua teruja ialah di dalam ETS ini disediakan Pramugara dan juga Pramugari..., kelas kau nyah..hahahaha

yang gemuk itu gua


Silap hari bulan lagi best pramugari pulak cun cun..., tapi masa gua naik hari tu takda yang cun..hahahahaha, jangan marah ek awek pramugari ETS...

Selain cik awek Pramugari yang ada dalam ETS ini.., kemudahan cafe atau kantin atau tempat lepak atau kejadah apa nama korang nak bagi pun tak kisah pokok pangkalnya ada tempat makan disediakan di KOC C.., gua tak tau la ejaannya betul ke tidak.., senang nak paham cafe ini ada di gerabak berhuruf C...ha paham dak..?? tak paham gak lantak kau...hahahaha


yang gemuk berbaju merah itu gua


Toilet dalam ETS ini juga menarik untuk gua kongsikan sebab canggih wo..., dia punya paip automatik.., bila hulur tangan je air dia keluar.., dia punya automatik tu macam gua dalam toilet gak..bila bebird keluar dari zip seluar jer air dari bebird gua keluar secara automatik..hahahaha, paham dak..? tak paham bagus..

Jamban dia pun canggih sebab menggunakan konsep vakum..., so bila kau flush je dia akan bunyi macam ini

"fyyyyyyssssssssssshshhhhhhhhhhhhhh................!!!!!"

Haa....boleh banyangkan dak macam mana bunyi jamban tu selepas flush..dia bunyi gitu sebab dia guna konsep vakum la.., ala senang nak paham macam jamban dalam kapal terbang...so siapa pernah naik kapal terbang paham la yer macam mana konsep jamban ni..hihi

Tandas ini korang boleh dapati di KOC B&E dan tandas ini direka untuk penggunaan kerusi roda dan mesra OKU.., gua dapat rasakan kemesraan yang mereka sediakan..hahhaha


Toilet ETS


Selain itu jamban dalam ETS ini bukan jenis JAMBAN BANGANG...boleh baca sini(klik) untuk paham maksud jamban bangang..

Kemudahan yang lain turut disediakan ialah CCTV, Kepala Plug, LED TV dan lain.., gua dah letih menaip..hahahaha

Apa yang gua boleh simpulkan ialah memang selesa gila naik ETS ini.., dia punya goyang pun tak ketara sangat dan tempoh perjalanan yang diambil dari KL Sentral ke Ipoh lebih kurang 2 jam sahaja.

Kelajuan ETS ini boleh menjangkau 150k/j dalam satu masa dan kau yang duduk dalam tu tak rasa sangat serius abaq ang...

Untuk keterangan lanjut korang boleh wusha




Sekian...Peace (~_^)v



Wednesday, January 15, 2014

Kg Beng yang best..!

Boat Kg Beng

Kepada rakan blogger jangan salah paham dan jangan ingat Kg Beng ini kepunyaan Ben Ashaari..hahahahaha

Siapa yang duduk perak barang kali kenal dengan Kampung Beng yer dak..??  kepada sesiapa yang tak tau..lokasi iklan raya yang ada dialog mak dia mintak daging tapi anak-anak dia bawak seekor lembu haaa yang situ lokasi pengambaran dia adalah di Kg Beng...hehe

Baru-baru ini gua berkesempatan merasai suasana di Kampung Beng dengan join event Railway Tourism 2014 anjuran Kementerian Pelancongan Malaysia dengan kerjasama dari RTAM.

Dalam program ini kami di pecahkan kepada 3 kampung dan gua dan rakan blogger lain menginap di Kg. Beng

************************
Info Kg. Beng

Kampung Beng yang terletak di Mukim Durian Pipit, adalah sebuah perkampungan tradisional terletak di pinggir Tasik Chenderoh. Perkampungan ini berada di pinggir Hutan Simpan Piah dan pergunungan Piah serta di pertengahan Banjaran Titiwangsa yang terdapat Hutan Simpan Bintang Hijau.

Populasi penduduk di Kampung Beng adalah seramai 896 orang dengan 195 buah rumah di atas keluasan 3.9188 hektar. Terdapat enam perkampungan kecil yang membentuk Kampung Beng iaitu Kampung Durian Lubuk, Beng Dalam, Kampung Dusun, Kampung Sekolah, Kampung Durau dan Batu Ring. Jarak kampung ini dari Ipoh adalah kira-kira 60 kilometer, manakala dari Kuala Kangsar 35 kilometer serta mengambil masa selama 35 minit untuk sampai ke sini.

Keindahan dan keunikan Homestay (rumah inap) Kampung Beng menjadikan penginapan desa ini popular di kalangan penerbit filem untuk dijadikan lokasi penggambaran.


************************

Pengalaman gua lepak di kg beng memang sangat best..!! antara benda yang paling best ialah bila nak pergi ke kg ini kita kena manaiki bot yang power..!! vrooom...vrooomm bunyi bot dia..hihi

Jeti Kg Beng 

by lan careno (dia soh bagi kredit..siot)


*********************************

Pemandangan pagi kalau korang naik boat dari kg beng ini korang akan nampak gunung ganang yang seakan terbakar hihi.., cantik gila abag ang..!!





Ketika pagi buta naik boat kita dapat merasakan kesejukan...so bila sejuk muka kecut jer yer dak..? tu belum kita tengok yang dalam lagi..tak tau la kecut ke tak..hahahahahhaahahha

Tapi gua pasti mesti Lan punya yang dalam kecut hahahahahahaha..arghhh!!! lucah..lucah..!!


*********************************

Sepanjang menginap di kg beng antara aktiviti yang best ialah ketika ramai-ramai pergi ke air terjun.., tapi air dia takde la terjun sangat..hihi 

Dalam perjalanan nak ke air terjun kita akan melalui pelbagai onar rimba dan duri..ha apa jadah ayat gua pakai pun tak tau.., tapi memang pergh..!!! siap ada lalu bawah kabel elektrik lagi..so bila nak lalu masing-masing jerit

"oi...oi..., jangan pegang kabel"

"oi orang belakang..tunduk..tunduk..jangan pegang kabel.."


Gua yang poyo pun nak gak bersuara


" oi oi... pegang kabel untuk keselamatan.."




Kalau korang tengok gambar bawah ini ada gambar kabel elektrik yang kami kena lalu untuk sampai ke air terjun tu..





si comel yang menjadi pujaan orang kampung


Kemeriahan di air terjun tak dapat diungkap dengan kata-kata sebab dia punya best lain macam bila pergi dengan kawan-kawan ..., lagi best kepala otak blogger yang join ni semua samdul so memang lagi sempoi hahahaha


Masa di air terjun ni ada gak yang gelabah bila pacat melekat dekat kaki.. termasuk gua..hihi , dan lebih menduka citakan dan sukacita  ialah bila rakan blogger si Najeeb tergolek di gaung ketika dalam perjalanan balik hahahahahahaha....masa dia jatuh hari tu gua gelak dalam hati jer..hahahahahahahaha, tapi bila ingat balik gaya dia jatuh berguling tu membuatkan gua gelak lagi sekali...hahahahahahahahahaah



Nak tau yang mana Najeeb dia yang belakang sekali tu..., ha sila bayangkan macam mana gaya dia tergolek berguling di tepi gaung.. hahahahahahaha


*********************************


Untuk Pakej Perlancongan menaiki keretapi korang boleh wusha di WEBSITE INI

Bawah ni gua sertakan sekali Video Kenangan ketika di Kg Beng





Sekian...Peace (~_^)v



Friday, January 10, 2014

Sekitar Kenduri Kawin Yana Yassin



Kenduri Yana Yassin dah berlangsung lama dah..dekat seminggu tapi gua baru poyo nak update...hihi, masa kenduri ini gua dengan Yana join konvoi dengan geng blog lain diketuai oleh si badan besar Ben Ashaari..haahahaha

Bila sampai majlis kenduri dia toleh kiri kenal..toleh kanan kenal..sebab ramai rakan blogger lain yang datang pada hari tersebut.., arghh!! benci toi gua nak taip formal ni..hahaha




Benda wajib datang majlis kenduri ialah amik gambar bersama pengantin.....kenapa nak amik gambar dengan pengantin..?? entah gua tak reti nak jawap soalan tu..hihi



Atas ni bergambar bersama beberapa rakan blogger...,  gua tengok gambar atas ni kami laki bini jer yang sengal bila fotografer cakap

"ok freestyle..!!!!!!!!!!!!!!"

Jadah toi dorang bila orang suruh buat  freestyle tapi duduk tegak lagi macam amik gambar sekolah..grrrrr


***********************




Tahniah la ek buat Yana Yassin bersama Suami tercinta....hehe.. best pulak kawin-kawin ni..auw auw..('',)








Thursday, January 9, 2014

Gold Coast Morib yang tak best..!!!!!



8.1.2014 iaitu semalam merupakan bezday buat bini gua yang ke 28.., so gua bawak la dia bercuti ke Gold Coast Morib...,

Tiket gua beli awal dari mikeadeal ke groupon tak ingat dah tak tau la mahal ke tidak,gua amik pakej bezday dalam RM260 gitu ... kalau biasa dalam RM160 untuk semalam.,


**************************


Malas gua nak cerita panjang sangat tapi gua nak terus cerita benda yang tak best di Gold Coast Morib ni.., bila gua check in pada hari selasa seperti biasa di hotel lain juga memang tak berapa ramai orang sebab bukan musim cuti sekolah dan juga bukan hari minggu.

Di pendekkan cerita bila sampai bilik ok je la biilik dia ada jakuzi..waaaa canggihnya..., bilik dia ada TV waaaa canggihnya walaupun siaran tak clear.., lepas tu lompat atas katil macam orang gila..waaaa bestnya...., lepas tu tengok luar tinggap..waaa bestnya.... haa gitu la sengalnya perasaan.

1st benda yang tak best bila nak buat air panas tengok kettle takder..,derm..!!!!  capai telefon nak panggil house kiping.., sekali tengok telipon takde guide line nak kol mana2 biasa dekat telipon ada guide line nak dial apa tekan apa yer dak..??

Gua main dail je tekan 1...lepas tu tekan 2..semua gua tekan tak berangkat..!!! 2nd benda yang bebal adalah call semua tak berangkat..!! derm...!!!!

Hati dah panas nak main jakuzi la..., skali tadah air..derm..!!! slow gila air, nak kasi penuh jakuzi air kencing gua lagi laju...!!!! punya la semangat nak rasa jakuzi tunggu jugak la macam bangang sampai air tu penuh..hihi

Bila dah penuh nak kasi buble-buble keluar dari tepi jakuzi tu.., tekan punya tekan..derm..!!! tak funcion.., langsung layan je la main dengan bini dalam jakuzi tu.., maksud gua main air buih ok...dengan zafirah sekali..!

Gua dalam marah tu sebenarnya beberapa kali try dail no nak call orang hotel tapi tak respon..memang rasa palat gila..!! dalam masa sama gua ngumpat dalam group wassap geng blogger.., mereka yang dah pergi bagitau memang line talifon problem dekat gold coast!! argh..!!! nak turun jauh pulak tu oi..!! so tunggu je la bila petang nak turun mandi taman tema air nanti baru marah..

***************************

Bila gua turun memang dah set nak marah manager dia..., dalam hati set jugak kalau manager awek cun gua tak jadi marah.., tapi kalau turun manager lelaki memang gua marah..

So bila gua turun tanya awek kaunter

"siapa manager" sambil buat muka garang.., sekali ada orang sebelah nyahut

" ye saya ada apa boleh saya bantu" jawap seseorang..

gua menoleh dan tengok manager pada waktu itu bukan awek cun so peluang gua untuk marah..hihi


"kenapa saya kol semua tak berangkat.." tanya gua dengan nada marah

"line talipon kami memang rosak" menjawap dengan nada bangga

" kenapa tak bagitau awal2, saya nak turun bukan dekat dari tingkat 8" marah gua lagi

"tu kami ada tampal notis.." *sambil buat muncung ke aras notis.

" apa benda kami nak kena baca notis semua pulak,kami bukan kerja sini nak kena tau notis semua..kenapa masa kami check in tak di bagitahu ada masalah macam ini" marah gua lagi.., apa gila apa suruh custumer baca notis yang di tampal dekat dinding..!!!!!!

" ok en nak apa.." tanya dengan kerek tanpa kata sori lagi

"kettle dalam bilik takde.., saya nak seterika dengan jakuzi tak funtion dan shower slow." jawap gua

"ok nanti kami tolong hantar barang dan team repair.." jawap dia sekali lagi dengan tiada sori..!!


*********************************

Pakej Bezday Parti

Malam itu disediakan dinner sekali termasuk dalam pakej bezday yang gua amik.., malam dinner itu gua kena bagitau kaunter dulu yang gua amik pakej bezday baru dia kasi kek dengan seekor teddy bear.., sangat la tak suprise langsung dan best sebab semua kita kena tanya dulu baru dorang hantar.., siap jawap "owh....." nampak dak macam lupa..grrrrr

Makan malam dinner di Gold Coast Morib adalah biasa sahaja dan adalah tak dicadangkan makan dalam tu sebab tak berapa sedap pun.., siapa pernah pergi mungkin setuju dengan gua yer dak..???


Teddy bear yang dapat tu boleh la kasi dekat anak korang kalau ada anak.., kalau bini suka kasi la..hihi, kek yang dapat pun kecik dan ok la untuk kasi tuan punya bezday, dan satu sijil yang dapat tu gua tak tau apa kelebihan dia..hehe

Dan untuk amik pakej Bezday di sini juga sangat gua tak galakkan ..hihi...,


*********************************


Selepas dinner tu gua pun balik bilik dan apa yang gua mintak seperti kettle dan seterika dihantar la untuk kegunaan gua...,

Tapi ke bangangan serbis hotel ini sekali lagi terselah.., kerana team repair untuk jakuzi dan juga shower yang gua repot slow tadi tidak di datang..derm..!!!!!  nak di call line talifon rosak.. so takkan gua nak turun balik..!!! arghh...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Memang jahanam betul nasib gua...! bila marah nak la isi form rating untuk hotel tu.., biasa dalam bilik hotel ada sediakan borang untuk isi yer dak..? tapi kebiasaannya kita buat bodoh jer tak isi apa kan..? tapi gua nak isi untuk hotel ni...sekali pensil pun dia tak sediakan...derm..!!!!

Gua boleh terima kalau hotel tu ramai orang atau peak hour mungkin serbis dia sibuk sikit.., ni time tak ramai orang woi..!!!! tidak..!!!!!!!!!!!!!!!! apa la nasib gua kena dekat gold coast morib ni..!!!


*****************************

Esoknya gua nak check out memang gua target nak jumpa manager semalam tu.., sekali boleh pulak jumpa, memang gua marah kaw kaw.., kebetulan masa tu dia tengah borak dengan bos dia agaknya , gua main sampuk je..agak kuang ajar gak cara gua..sila jangan ikut ok..hihi..,

Gua kenalkan diri la yang gua ni seorang blogger hahahahaha nampak tak poyo.., bila dah sebut blogger baru nak cakap sori..!!! derm..!!!!!!!!!!!!!!!!!!  

Gua tanya kenapa takde pun team repair datang bilik..!!!!! gua marah sebab repot yang gua buat tu direct ke dia.., so pandai2 la dia marah staf dia balik lepas tu...

So sebenarnya memang nasib gua tak baik la datang pada time tu sebab semuanya tak kena.., dan kesimpulannya gua tak puas hati dengan layanan manager yang berbangsa CINA pada hari itu.., kalau kau si manager dah baca sila la paham ok..!!

Staf sini memang kemain bangga sebab setiap hujung minggu memang hotel penuh..., dan memang jangan terkejut kalau orang nak check in bilik tak disediakan lagi..hehe


Antara benda yang gua tak puas hati secara purata dan untuk yang tak baca jalan cerita..hehe

* Kenapa kettle takda dalam bilik
* Kenapa tak dibagitau custumer tentang masalah line telipon bila check in, hanye sekadar tampal notis
* Kenapa Shower Slow..
*Kenapa buble di jakuzi tak berfungsi
* Kenapa Serbis layanan bezday party tak best
* Kenapa manager takde say sorry..!!!
* Dan seperti semua orang tau.., bau busuk bila malam menjelma !!!
(siapa pergi bagi tau tak bau, gua bagi RM1)


untuk review detail dari bini gua baca di SINI <-- p="">

*****************************

Siapa nak pergi bercuti di sini tidak digalakkan la... kalau setakat nak main air tu pergi tempat lain pun ok..., tapi kalau dapat FREE  pergi jer la..hahahahaha, 


Sekian...Peace (~_^)v


tags : Review Gold Coast Morib, Keburukan Gold Coast Morib