Friday, February 28, 2014

KENAPA EPHYRA PILIHANKU

Ephyra Pilihanku


Sebenarnya bendalah Ephyra ini dah tak asing lagi dalam kepala otak gua sebab si YANA adalah pengguna tegar Ephyra ni...hehe. So disebabkan kesakaian dia asyik minum Ephyra ni, gua terlintas nak gak try Ephyra...hahahaha

Lagi yang aku konfiden dengan Ephyra is dia ada logo GMP...maksudnya Good Manufacturing Product....mana² produk yang ada logo ni memang boleh diyakini kualiti dia...contoh barangan letrik ada logo Sirim tapi untuk makanan ada logo GMP...so produk ni senang lulus untuk pergi ke pasaran luar negara...paham?? hahaha aku tak reti sangat nak explain...tapi gitu la kekdahnya GMP ni~  ('',)



Ephyra Pilihanku


REVIEW EPHYRA

Sebenarnya dah ramai yang bercerita pasal Ephyra ni, kalau korang tak percaya boleh google je...macam-macam jenis review dan perbagai feedback yang positif ada..

Korang kenal Memey Suhaiza kan???  ko tengok kulit dia...licin gila...aku pernah jumpa dia LIVE...kulit dia memang cantik! macam mana rupa dia dalam gambar, macam tu la dia di luar....kulit idaman wanita Asia oiii....hahaha...

memey suhaiza dan Eyphra



Dan sebenarnya testimoni terbaik untuk diri gua ialah isteri gua sendiri iaitu YANA.., korang boleh baca sendiri REVIEW dari dia pasal EYPHRA banyak gila di SINI 

Dan yang lagi best YANA ni lagi cun dari MEMEY...hahhahahaa jangan marah ek Memey...('',)


*************************************

Jom tengok video DUTA EPHYRA - Memey Suhaiza & Norman Hakim di bawah..



Penyumbang Trafik Dari Google Best !!!



Semua blogger mesti memerlukan trafik yer dak..? trafik tu secara tak langsung ialah pembaca blog la.., kok bengong sangat kata tak suka trafik banyak tu maksudnya dia belum pernah dapat trafik banyak...hihi

Gua dulu pun tengok orang bagitau trafik dia gua cakap

 "ala bukan penting pun trafik"

" ala yang penting entri bagus bukan trafik"

Ha apa je la semua ayat stendet dari blogger yang tak banyak trafik mesti kata gitu..hakikatnya bila dapat trafik tinggi suka bebenor yer dak..??

Tapi ada gak yang kata trafik tak penting gua tengok sibuk gak ping blog ke sana sini dalam group blogger di facebook hihi...

Sebenarnya trafik pun bukan la satu ukuran untuk mengukur bagus atau tidak sesuatu blog itu....tapi biasanya memang satu ukuran yang bagus pun ..hahahaha


********************************




Penyumbang tertinggi trafik di blog gua sekarang ialah GOOGLE..., tapi dari segi entri kok korang perasan takda la sangat entri gua berkonsepkan SEO yer dak..

Dan memang blog gua ni pun bukan jenis blog SEO duk canang apa cerita terkini hihi.., lebih kepada entri personal..

Tapi setiap hari memang sumber trafik dari google paling tinggi...sebab dalam entri kaitan personal gua selitkan SEO sikit..ilmu SEO tak tinggi langsung boleh dikatakan takda...tapi apa yang gua tau gua buat...

Ikutkan memang sedap je blog gua layan SEO ni tapi gua tak suka sangat reader datang dari google ni berbanding datang dari rakan blogger.., tapi sayangnya kemalasan nak update menyebabkan rakan blogger tak lagi singgah di blog gua hahahahahaha. 

Atas tu adalah antara penyumbang trafik ke blog gua ...thanks kepada Mat Gebu yang macho dan blog Yana yang menyumbangkan trafik tinggi ke blog ini...

Tips untuk blog boleh baca sikit di SINI


Sekian..Peace (~_^)v






Thursday, February 27, 2014

Sistem Kuasa Solar Di Rumah



Memanfaatkan kekuatan sinar matahari untuk mencipta tenaga untuk rumah sangat menarik...yer dak..?  Tapi persoalannya , “Apakah segala sesuatu tentang tenaga matahari yang baik?”

Melihat harga arus elektrik berbahan bakar fosil, cukup praktikal untuk menukar ke dalam sistem tenaga suria. Namun, dengan kebimbangan akan keadaan bumi, memang ada keperluan untuk mencari cara lain tenaga selain dari apa yang penjanaan kuasa yang menggunakan sekarang. Di mana anda menempatkan diri?

Adakah kita seorang pengamal tenaga bersih atau hanya peduli tentang mana kewangan anda pergi, melihat kelebihan dari sistem tenaga suria perumahan akan membantu anda memutuskan apakah akan menukar atau tidak...apatah lagi di negara kita sekarang ada FiT.


gambarajah sistem solar di rumah
Sistem Solar Rumah


Adakah korang tahu bahawa bumi menyerap 174 pettawatts radiasi matahari ? Ini bermakna bahawa kita mempunyai lebih dari cukup sumber tenaga elektrik percuma untuk setiap rumah didunia. Sayangnya, sebahagian besar tenaga kita masih diambil dari minyak, gas dan arang batu. Namun dalam beberapa tahun terakhir, ada peningkatan permintaan yang mantap untuk alternatif dan tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga suria(matahari). Dianggarkan bahawa permintaan untuk alternatif sumber tenaga akan meningkat 53% antara 1999 dan 2020.

Tenaga matahari bersih, boleh diperbaharui dan berterusan. Kerana tenaga yang diciptakan dari sinar matahari tidak menghasilkan produk sampingan seperti yang dari pembangkit listrik berbahan bakar fosil (belerang dioksida, nitrogen oksida, merkuri atau karbon dioksida), tidak memberikan sumbangan untuk pencemaran. Oleh itu, peningkatan dalam penggunaan tenaga matahari dan bentuk-bentuk alternatif tenaga yang lain akan menurunkan permintaan untuk penjanaan elektrik yang menghasilkan gas rumah kaca

Kadar sel fotovoltaik terus berkurang. Permintaan panel suria telah naik 57% di Amerika Syarikat pada 2007 dan terus meningkat secara bulanan. Peningkatan hasil permintaan peningkatan teknologi suria secara keseluruhan. Kadar sel suria telah ditolak pada rata-rata 4% pada setiap tahun lebih daripada masa lalu 15 tahun.

Panel suria boleh dipasang pada kebanyakan atap, menghilangkan masalah mencari tempat yang sesuai untuk pemasangan. panel suria memerlukan rawatan sedikit atau tidak ada. Yang asli sel fotovoltaik teknologi digunakan untuk satelit yang paling mengorbit bumi kita hari ini yang tidak dijaga sama sekali. Banyak pengeluar panel suria memberikan 25 untuk 40 tahun jaminan pada produk mereka.

Kerana sebahagian besar wilayah negara itu menerima sejumlah besar sinar matahari sepanjang tahun, panel solar boleh dipasang di mana sahaja. Banyak negara di negeri ini memberikan kredit cukai dan rebat untuk rumah tangga yang ingin memasang sistem tenaga suria

-SUMBER





Contoh terbaik dinegara kita ada SEDA Malaysia dan peranannya dalam membantu Kerajaan Malaysia dan membantu mengekalkan ekosistem bumi dari terus mengalami pencemaran.

SEDA Malaysia sebenarnya tiada kaitan dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebaliknya lebih berperanan besar dalam memastikan Mekanisma Feed-In Tarif (FiT) berjaya dilaksanakan di Malaysia.

Sustainable Energy Development Authority Malaysia (SEDA Malaysia) merupakan Badan Berkanun di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) yang berperanan penting dalam mentadbir dan menguruskan pelaksanaan mekanisme Tarif Galakan (FiT) melalui mandat yang termaktub di bawah Akta Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari 2011 (Akta 276)

Jadi apa tunggu lagi..., korang  dah boleh berfikir macam mana nak pasang solar dirumah dan juga mendapat keuntungan dengan sistem FiT

Untuk maklumat lanjut boleh wusha website SEDA MALAYSIA


Sekian...Peace (~_^)v

p/s : nanti gua kongsikan realiti sistem solar dirumah macam mana..

Solar Farm Pertama di Malaysia milik Kumpulan Melaka Berhad

kumpulan melaka berhad

Entri kali ini adalah bahagian ke tiga atau lebih tepat lagi lawatan terakhir kami.

Selepas melawat tapak di AUO Sunpower ,hentian terakhir kami ialah di ladang solar milik Kumpulan Melaka Berhad . Ladang solar ini lokasi dia betul-betul bersebelahan dengan AUO Sunpower..kalau korang jalan kaki dalam 15 minit dah sampai..hehe

Untuk pengetahuan korang..,Kumpulan Melaka Berhad (KMB) berfungsi sebagai investment arm kepada kerajaan Negeri Melaka, khususnya dalam sektor pembinaan, pembangunan hartanah, pelaburan dan pelancongan tapi yang gua nak cerita ni lebih khusus kepada pelaburan dalam teknologi yang dibangunkan sekarang iaitu tenaga Solar.

Apa yang best dan terbaik lagi ladang solar ini ialah ,  Negeri Melaka adalah negeri yang pertama di negara ini yang membina dan mengendalikan ladang sendiri solar, berharga RM46 juta. Sejajar dengan matlamatnya untuk menjadi negeri teknologi hijau bandar pada tahun 2020...terbaik...!!!!

Dibina pada 7,248.43 ha tapak di Melaka World Solar Valley di Kawasan Perindustrian Rembia, ladang solar ini mampu menghasilkan 5MW elektrik dan yang berkaitan dengan grid kuasa utama.




Projek Solar Farm ini  dilaksanakan dalam tiga fasa, iaitu fasa satu berkapasiti (1.30 megawatt), fasa kedua (1.22 megawatt) dan fasa tiga (2.48 megawatt) di atas tanah seluas tujuh hektar yang dibeli daripada Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM). So, sekarang ni total dah 5 megawatt yang mana bekalan tenaga elektrik dari Solar Farm ini akan dijual kepada TNB menerusi perjanjian pembelian tenaga boleh baharu (REPPA) selama 21 tahun. Kadar FiT yang dinikmati kini mencecah RM0.9016, RM0.98 dan RM0.9016.

Projek ini terdiri dari modul PV, kotak penggabung, inverter, transformer, 11 KV HT breaker serta sistem pemantauan di bangunan kawalan. KMB beruntung kerana talian penghantaran TNB yang sedia ada terletak sangat hampir dengan Farm Solar mereka. Ini secara tidak langsung KMB mempunyai hampir sifar kehilangan tenaga ke grid kuasa. Fakta yang menarik ialah, anggaran pengeluaran tenaga purata dari KMB ladang solar adalah:

a) 6, 162 MWh setahun

b) 514 MWh sebulan

c) 17 MWh sehari





********************************


Kutipan tertinggi data bagi setiap hari ialah pada 7 Oktober 2013 dengan 27, 569 kWj atau kira-kira 28 MWh. Cuba korang kira kadar FiT sebanyak RM 0,9016 per kWh dan beritahu gua berapa banyak Kumpulan Melaka Berhad boleh dapat dalam satu hari.




Negara kita untung sebab duduk di kawasan khatulistiwa..,walaupun hari mendung, panel solar yang dipasang di ladang ini boleh menjana elektrik dan menawarkan pulangan menjanjikan pelaburan tersebut.

Korang ada terfikir dak kenapa kerajaan negeri Melaka sanggup membazir RM46 juta...?? haa jangan main tuduh melulu dah nama pun Kumpulan Melaka Berhad dorang bijak melabur untuk jangka masa panjang hehe. Kalau korang nak tau dengan adanya Farm Garden ini mereka boleh menjual kenapa TNB dengan adanya sistem  Feed In Tatiff (FiT)...

Di Solar Farm KMB mereka mensasarkan untuk menghasilkan 6,162 megawatt per hour dalam setahun dan ini boleh memberi pulangan hampir sebanyak RM121 juta dalam tempoh 21 tahun...gila babeng punya untung kau..!!!

Sekian...Peace 

Wednesday, February 26, 2014

Melawat Tapak ke AUO-Sunpower Sdn Bhd


Sebelum ini gua ada cerita lawatan tapak di negeri Melaka yer dak..?

Gua nak sambung cerita destinasi kedua gua selepas rumah Pn Stephani.., lawatan tapak di lokasi kedua ialah AUO-Sunpower Sdn Bhd.

AUO-Sunpower Sdn Bhd ini lokasi dia di Alor Gajah, lebih kurang 20 minit dari rumah Pn Stephani..., bila pergi ke  AUO-Sunpower Sdn Bhd. ini Pn Stephani pun join sekali..,


AUO-Sunpower


Dalam perjalanan sebelum sampai ke AUO-Sunpower Sdn Bhd, dalam kepala otak gua tertanya-tanya, kenapa SEDA Malaysia  bawa kami semua ke AUO-Sunpower Sdn Bhd ini..??

Bila dah sampai ok fine..!! ini company mesti power gila.., sebab tengok kemain gedabak besar hahaha


****************************************


AUO-Sunpower Sdn Bhd


Serba sedikit berkenaan AUO Sunpower Sdn. Bhd.

- AUO ditubuhkan pada tahun 1996.

- AUO telah bergabung dengan Acer Display Technoloy Inc dan Uniapac Optoelectronics Corporation pada tahun 2001Kemudian, mereka bergabung pula dengan Quanta Display Inc. untuk membina TFT-LCD yang lebih bersaiz besar dan menguasai 17% daripada pasaran TFT-LCD yang bersaiz besar di dunia.

- AUO juga merupakan syarikat pembekal TFT-LCD pertama yang berjaya disenaraikan dalam NYSE (New York Stock Exchange)

Kelebihan produk AUO Sunpower adalah menghasilkan Solar Cell (Panel Solar). Panel Solar mereka telah dipatenkan dan sukar untuk ditiru. Malah, solar panel mereka menyediakan kecekapan yang yang berkesan sehingga 22.5% atau 3.4 watts per sel di dunia. Ia mempunyai kuasa sehingga mencapai 50%. Keunikannya panel solar mereka yang berwarna hitam itu sangat unik dan mampu menyalurkan lebih banyak tenaga (energy/m2).

-  Pelanggan AUO Sunpower mendapat manfaat kerana ia lebih menjimatkan elektrik dan tidak perlu membayar bil elektrik yang tinggi, mempunyai tahap pelepasan karbon yang tinggi dan penampilan yang lebih unggul.

solar cell product


Gambar di atas menerangkan Bagaimana Solar panel atau Solar PV dihasilkan. Solar panel dihasilkan dari polysilicon menjadi ingot. Dari ingot membentuk solar wafer dan seterunsnya membentuk solar cell (solar panel) dan produk akhirnya adalah PV Module yang kita selalu nampak di atas bumbung rumah .




Gua sempat bergambar dengan contoh solar PV hasil keluaran daripada syarikat  AUO-Sunpower Sdn Bhd. Gua bila nak pegang pun cuak..sebab ingat berat..tapi rupanya ringan je...hehe

Hasil pengeluaran Solar PV dari AUO-Sunpower Sdn Bhd ini memang sangat berkuali dan bagus ini terbukti syarikat ini berjaya mengeksport produk mereka ke serata dunia....agak sedih rasanya kalau rumah kita nak gunakan produk mereka tidak diterima barang kali..hehe, sebab dia punya order semua main satu dunia dan besar-besar...



Apa powernya lagi syarikat ini ialah, syarikat ini merupakan satu-satunya syarikat di Malaysia yang berjaya mendapatkan pengiktirafan LEED Platinum daripada U.S Green Building Council (USGBC) bagi kemudahan yang telah mereka sediakan

************************************

Dari apa yang gua dapat dalam lawatan tapak ini, sebenarnya apa yang diusahakan oleh SEDA Malaysia adalah sangat baik untuk kebaikan bersama.., sistem FiT yang diadakan sangat bagus di adakan negera kita.

Salah satu tenaga boleh baharu yang takkan habis ialah solar yer dak..?

Dengan adanya Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB).. , gua harap rakyat Malaysia boleh memiliki sistem solar di rumah masing-masing dan menyokong hasrat SEDA khususnya dan kerajaan amnya bagi memelihara Alam sekitar.

Gua akan cuba kongsikan kepada semua apa yang gua dapat dari SEDA Malaysia.., dan gua nak ucapkan banyak terima kasih kepada SEDA Malaysia dengan ilmu yang diberikan...('',)




Contoh Rumah Cekap Tenaga

Rumah Cekap Tenaga



Baru ini gua berkesempatan pergi ke Melaka Bandaraya Bersejarah untuk mengikuti program  Lawatan Ke Melaka World Solar Valley Tour Media dan Blogger.

Tujuan kami ialah untuk membuat lawatan tapak mengenai tenaga solar...ada 3 lokasi yang gua pergi iaitu rumah Pn. Stephanie Mary Bacon ( FIAH Holder) , AUO-Sunpower Sdn Bhd , dan  Kumpulan Melaka Berhad

Lawatan ini dianjurkan oleh SEDA Malaysia untuk wakil blogger  bertujuan untuk memberikan pemahaman yang lebih kepada kami dalam penggunaan dan industri sistem Solar PV yang semakin mendapat tempat dikalangan pengguna. Dengan erti kata lain, mempelajari apa sahaja ilmu yang berkaitan dengan kecekapan tenaga.

Gua ikut rombongan ini menaiki bas bersama dengan wakil dari Seda , Media dan rakan blogger yang lain.., Kami berkumpul di KL Sentral seawal jam 8 pagi dan bertolak ke Melaka pada jam 8 pagi.


Untuk entri ini gua nak kongsikan di lokasi pertama iaitu :

Rumah Pn. Stephanie Mary Bacon ( FIAH Holder)




Rombongan kami tiba dirumah Pn. Stephanie Mary Bacon pada jam 11 pagi.., bila bas sampai parking depan rumah dia, dia dah terpacak menantik ketibaan kami..hehe..baguih

Rumah dia terletak di kawasan elit Bukit Katil iaitu Tiara Gold and Country Club. Dan ianya merupakan aset kebanggaan milik Pn. Stephanie Mary Bacon (salah seorang FiAH) yang berasal daripada England.



Sampai sahaja kami diluar rumah lagi beliau menerangkan serba sedikit mengenai konsep rumah yang beliau miliki ini sejak tahun 2007 lagi

Stephanie Mary Bacon dan suaminya, mendiang Harry Boswell tinggal di sebuah rumah sejuk, COOLTEK Home . Rumah ini telah direka untuk menggunakan penyaman udara secara berterusan dan oleh kerana itu ia merupakan sebuah bangunan yang bertutup bagi mencegah kehilangan udara sejuk ke luar. Ia adalah sebuah bangunan yang kecil, mempunyai dekorasi yang minimum dan tidak mempunyai halangan seperti tiang yang banyak dan lantai yang bertingkat-tingkat, lantas memastikan ianya adalah satu reka bentuk yang cekap tenaga.

***************************

Korang percaya dak bahawa 20 buah rumah seperti COOLTEK hanya memerlukan jumlah tenaga yang sama untuk SATU rumah standartrd Malaysia ?

 Biar gua terangkan bagaimana keajaiban yang berlaku kerana gua yang dapat ilmu dari lawatan ini hehe. Reka bentuk kecekapan tenaga rumah ini mempunyai lima aspek utama, perlindungan, orientasi, penebat, pengudaraan dan penyiasatan.


Ciri-ciri menarik tentang rumah cekap tenaga milik Pn. Stephanie ini:




-Ianya dibina pada tahun 2007 dan bermodalkan RM125,000 untuk membangunkan sistem solar PV sahaja.

-Residen yang pertama di Malaysia yang menggunakan sistem solar PV 4.8 kWh (sebelum kemunculan Feed-in Tarif lagi).

atap rumah cooltek
atap rumah cekap tenaga

-Menggunakan komposisi keluli tahan karat sebagai atap rumah bagi memantulkan haba matahari.

-Terdapat satu lapisan aluminium foil berkualiti tinggi dibawah atap untuk mengurangkan kepanasan yang terpancar ke dalam bangunan

.- Rekaan tingkap dan pintu sedikit tenggelam daripada permukaan dinding agar ianya dapat dilindungi daripada haba matahari.

design rumah cooltek
rekabentuk rumah cekap tenaga

-Rekabentuk rumah berbentuk segiempat tepat dengan kedudukan dinding kosongnya menghadap Timur dan Barat, manakala dinding yang bercermin menghadap Utara dan Selatan (bagi mengurangkan pendedahan terhadap haba matahari.

-Cermin yang digunakan adalah dari jenis double glazed diisi dengan gas argon ditengah-tengahnya dan juga mempunyai salutan berpancaran rendah (low-emissivity coating) untuk mengurangkan kemasukan haba dari luar.

-Menggunakan blok bata berongga 250mm yang ringan sambil dilitupi oleh pelekat dinding setebal 2mm bagi mengurangkan pengaliran haba dari luar dinding kedalam rumah.


***************************

Beberapa keratan akbar yang berkongsi tentang kelebihan rumah cekap tenaga yang dipraktikkan di rumah puan Stephanie




 **************************

Jika dilihat secara teliti, ciri-ciri yang diterapkan pada rumah ini adalah cara terbaik untuk meminimumkan penggunaan tenaga. Walaupun diberitahu pada awalnya bahawa penggunaan penyaman udara didalam rumah ini adalah secara berterusan, kami ditunjukkan data pengiraan oleh Pn. Stephanie sendiri yang mana sepanjang tempoh FiT diperkenalkan beliau tidak perlu membayar bil elektrik tetapi dibayar oleh pihak TNB diatas sumbangan tenaga elektrik yang telah dijana oleh rumah beliau. Hampir 50% pulangan modal yang dilaburkan pada 2007 sudah pun diperolehi.




Oleh kerana banyak usaha dan sumbangan yang dibuat oleh Stephanie dan arwah suaminya, Harry, COOLTEK HOME menerima Tenaga Projek Pertandingan Pengurusan Diperbaharui ASEAN (Pertama Runner Up) di Anugerah Tenaga ASEAN 2009.

Pn Stephanie
Gambar kenangan bersama tuan rumah cekap tenaga


Korang boleh menghubungi Puan Stephanie bila-bila masa di cooltek.my@gmail.com jika korang ingin tahu lebih lanjut mengenai hijau dan bangunan mampan. COOLTEK Home dibina di:

350 Jalan Woodland,
Tiara Melaka Golf &
Country Club, Ayer Keroh,
75450 Melaka, Malaysia.


Akan datang gua kongsikan bagaimana Puan Stephanie boleh berjimat dan memperolehi pendapatan dengan rumah cekap tenaga dia selepas beliau mengamalkan FiT.


Sekian..Peace (~_^)v


Friday, February 21, 2014

Cara Untuk Daftar Haji


Syarat Mendaftar Haji

Zaman awal dulu Tabung Haji yang carik orang untuk menunaikan Haji yer dak..? itu apa yang pakcik-pakcik kenalan gua bagitau la.., tapi zaman sekarang ini ramai orang dah sedar dan berpusu-pusu ke kaunter tabung haji untuk mendaftar Haji.., salah satunya sebab mereka dah tahu Cara Untuk Mendaftar Haji yer dak..?

Gua pun Alhamdulillah dah daftar haji satu keluarga pada tahun 2009 dulu tak silap..., dan isteri gua si YANA baru daftar haji bersama anak gua pada tahun 2013..

Kenapa lambat sangat daftar haji..??? jawapan dia sebab dulu mak gua ingat kalau ada akaun tabung haji automatik kita semua akan terdaftar haji..., rupanya tekaan itu salah !!!!..

Padahal ada akaun tabung haji ini dari zaman gua sekolah rendah lagi siap ada tabung haji untuk simpan duit tu..hihi., yana pun gitu akaun tabung haji dah lama ada..tapi baru 2013 daftar. boleh baca perkongsian YANA daftar haji di SINI



Cara Pergi Haji


Gua nak ingatkan lagi sekali.., ada akaun tabung haji dengan daftar haji adalah berbeza.., jadi siapa yang belum daftar haji daftar la ye kawan-kawan...,

Terutama kepada kawan-kawan yang dah ada akaun tabung haji tu pastikan dalam akaun tu minimum ada RM1,300 untuk mendaftar..

Sekarang ini lagi senang boleh Daftar Haji Melalui KWSP..., kepada kawan yang penuh dengan alasan tak cukup RM1300 untuk daftar , korang boleh daftar melalui KWSP .

Gua punya giliran dalam tabung haji ialah pada tahun 2027 tak silap tu pun daftar padan tahun 2009.., Yana yang daftar pada tahun 2013 dia punya turn ialah tahun 2057..pergh..!!!!


Cara register Haji Online

Dah jadi nenek moyang baru dapat pergi..hehe.., Setiap tahun TH hanya diperuntukan kuota 26,000 orang, ini bermakna mereka yang telah mendaftar melebehi 500,000 orang.

Tapi janganlah korang risau kerana terlalu lama menunggu, yang penting kita daftar dahulu dan kemudian kita boleh membuat rayuan pada tahun berkaitan yang telah kita tentukan tahunnya...yer dak..??


*******************************************************


SYARAT-SYARAT PENDAFTARAN PERGI HAJI

Pendeposit Tabung Haji(TH) dengan baki minimum akaun TH sebanyak RM 1,300.00.

Tiada rekod pendaftaran haji yang aktif.

Pendaftaran haji tidak dibenarkan bagi mereka yang baru menunaikan ibadat haji dalam tempoh 5 tahun.

Pendaftaran haji ahli KWSP boleh dilakukan dengan syarat berumur bawah 55 tahun.


Cara Untuk Daftar Haji Online


Laman web :

a. www.tabunghaji.gov.my  ( Pendaftaran Haji Secara Online )
 b. www.malaysia.gov.my

*******************************************************

 Mahram bagi bakal haji wanita dibawah 45tahun
Kerajaan Arab Saudi telah menguatkuasakan peraturan mewajibkan mahram lelaki bagi setiap bakal haji wanita berumur bawah 45 tahun bermula pada musim haji ini (1434H).
Bakal haji yang terlibat akan dimaklumkan melalui surat makluman dan  panggilan telefon oleh THCC bagi tujuan meminta mereka untuk mencari mahram lelaki yang menepati hukum syara' bagi membolehkan mereka (bakal haji wanita) tersebut dapat menunaikan ibadat haji pada tahun ini bersama mahram lelaki yang dikemukakan dan tertakluk juga kepada kekosongan kuota.
Sekiranya bakal haji wanita yang terlibat tidak mengemukakan mahram lelaki sehingga pada 12 September 2013 ini, maka secara automatiknya pemergian hajinya akan dibawa ke tahun hadapan iaitu pada tahun 1435H/2014M dan pemergiannya pada tahun 1435H itu juga tertakluk kepada syarat mahram lelaki yang akan dikemukakan kelak.
sumber


*******************************************************

Jadi kepada korang yang belum daftar haji sila la daftar sekarang.., takkan la sebagai umat Islam kita takda sikit pun terdetik nak pergi Haji yer dak..?? Rukun Islam ke 5 tu kawan.....

Macam-macam Cara Untuk Daftar Haji sekarang....so kalau korang bertangguh lagi jawapan dia tahun depan pun percayalah korang masih bertangguh..hehe


Cara untuk mendaftar haji melalui KWSP  klik  SINI


Sekian..Peace (~_^)v


tags : cara daftar haji melalui kwsp, cara untuk mendaftar haji, cara daftar haji online, cara untuk register haji, cara-cara pergi haji

Wednesday, February 19, 2014

Kenapa Rank Alexa Turun Walaupun Trafik Tinggi?

RANK ALEXA



Mesti ramai tertanya tanya kenapa rank alexa yang sepatutnya meningkat bila pengunjung blog makin tinggi tetapi tidak meningkat yer dak..?? ker gua jer yang tertanya-tanya ni..hee. Benda ini berlaku kepada gua. Dalam kepala otak gua sendiri  dimana sepatutnya semakin tinggi trafik blog semakin rendah la rank alexa yer dak..??

Tapi lama-lama gua fikir dan kaji ternyata fikiran gua itu sebenar terpesong dan meleset.., trafik tinggi tidak menjamin 100% mendapat rank alexa terbaik. Memang betul trafik blog yang tinggi boleh mendapatkan rank alexa yang baik tetapi ada beberapa faktor lain juga

Ada beberapa sebab dimana blog yang mendapat trafik yang tinggi akhirnya tidak mengalami peningkatan ranking, malahan siap jatuh lagi ranking alexa dia contohnya blog gua..hahaha. Sebenarnya benda ini perkara biasa kerana rank alexa tidak berpandukan kepada jumlah visitor semata mata ingat tu , rank alexa ini banyak faktor untuk menentukan sesuatu ranking blog ataupun website.

Bawah ini antara beberapa sebab ranking alexa tidak berada pada kedudukan terbaik walaupun pengunjung blog meningkat naik


Trafik Tidak Konsisten

 - Ramai orang masuk blogkita  rank alexa akan bagus tu memang betul.., tapi korang patut kena jaga trafik korang supaya konsisten.  Trafik yang ada pasang surut boleh membuatkan ranking blog jadi naik turun gak kejap naik kejap turun agak gila disitu yer dak..? contoh hari ini 1000 uv, esok 2000 besoknya lagi 1500 uv ini yang maksud gua trafik tak konsisten yang akhirnya boleh membuatkan blog korang tak boleh dapat ranking yang baik.

Update Artikel

- Bukan hanya perlukan trafik yang konsisten, tetapi blog juga harus menyediakan artiken yang fresh. Kalau harapkan posting-posting lama tapi tak update secara tak langsung ia membuatkan rank alexa kita jatuh. Korang kena rajin update blog secara konsisten juga secara tak langsung trafik korang pun boleh jadi konsisten yer dak..? Dalam hal ini korang tidak hanya update benda baru yang penting haruslah update blog sentiasa..hehe..paling malas pun seminggu sekali...

Backlink

- Selain dapat meningkatkan pagerank dan page index, backlink juga boleh menentukan Alexa rank blog korang . Alexa juga akan mengira backlink suatu blog sebelum memutuskan untuk menempatkan blog bersangkutan berada pada level ke berapa. Rajinkan la untuk menambahkan backlink kepada blog korang, kerana selain dapat meningkatkan ranking, backlink juga akan memberikan korang visitor dengan cara meningkatnya page index blog anda...ha paham dak..?? jangan sesekali beli backlink sebab tak power pun..hihi..('',)


****************************


Salah satu cara terbaik untuk dapatkan ketiga atas tu dan untuk naikkan rank alexa korang ialah blogwalking dan tinggalkan komen di rakan blog.., nampak kecik tapi besar maknanya.

Dari ketiga kejadah penyebab turunnya Alexa rank blog ., yang paling gua tekankan adalah point yang pertama, iaitu konsistenya trafik blog. Ini yang paling harus korang perhatikan untuk menjaga Alexa rank blog korang... jangan jadikan blog gua ni contoh sebab dah bertahun Rank Alexa gua tak bagus..hahahah

Rank Alexa blog gua terbaik pernah capai ialah :


rank alexa blog erti kehidupan

Tapi itu dulu..apa yang gua buat gua dapat..bila malas tak dapat la..hahahaah



Sekian...Peace (~_^)v


Tuesday, February 18, 2014

Wow Muka Gua Masuk MAJALAH AROMA..!!!



Muka hensem macam gua ni dah biasa masuk majalah..., setakat majalah HIP TV..majalah MANGGA.., majalah MEDIA HIBURAN dan juga majalah PLAYBOY dah biasa sangat..biasa la perut boroi ramai orang suka amik gambar...

Dalam setahun itu adalah 4-5 kali ada dalam majalah hot yang gua senaraikan tu...percaya dak..??

Siapa percaya dia sengal....hahahaahahah ,jangan marah ek


**********************************


Sebernarnya muka gua masuk dalam Majalah AROMA

muka depan majalah aroma

Hebat sangat ke gua masak sampai masuk majalah AROMA..?? hahahahha kalau mat gebu logik gak la yer dak..?

Ekceli muka gua masuk dalam Majalah ini bawah tajuk


 "Pekej Perlancongan Keretapi Perak" dan jugak "Projek Rumah Inap Desa"



Monday, February 17, 2014

Kenapa Kek Birthday Tema Candy Crush


gambar kek birthday candy crush


Sabtu lepas 15.2.14 selamat sudah sambutan hari jadi ke 2 Zafirah..., sebenarnya bezday dia 14.2.14 tapi 14hb tu jatuh pada hari jumaat jadah apa buat kenduri yer dak..?? hehe

Tema bezday party zafirah adalah Candy Crush.., kenapa candy crush..? sebab gua dan yana gila main candy crush.., dan zafirah pun sebenarnya suka main candy crush..

Apa ingat gua sorang je ke yang suka main candy crush.., tak caya tengok gambar bawah ni gaya zafirah main candy crush..

zafirah dan candy crush


****************************************

Terima kasih kepada semua yang hadir termasuk rakan-rakan blogger.., kepenatan majlis hari sabtu hari itu membuatkan gua cuti pada hari ini ..hahahahaha


bersama kek candy crush

Ramai gak PM gua tanya berapa Harga Kek Candy Crush ni.., harga kek candy crush yang gua tempah ini ialah RM100+ +, Jadi siapa nak buat tempahan kek macam gua ni boleh wusha 

di FyeZa CakeCorner (klik)

Sekian...Peace 




p/s : lain kali gua tepek gambar rakan blogger yang hadir...

Friday, February 14, 2014

Genap 2 Tahun Gua Jadi Bapak.., Zafirah dapat adik..?



Hari ini 14/2/2014 genap setahun gua menjadi bapa kepada puteri gua yang bernama Aimy Zafirah bt Mohd Azfar..

 Fuh..fuh..rasa kekok jer taip nama ada bt Mohd Azfar ni..hahahaha

*nampak tak ayat opening sama dengan entri setahun yang lepas..hahaahahah

gambar aimy zafirah


Setiap tahun pada tarikh 14/2 dari korang ber valentine day baik korang wish bezday dekat anak gua , ada gak pekdahnya yer dak..?

Bezday zafirah untuk tahun ke dua ini gua tak tau nak bagi apa..,tapi sebenarya hadiah terbaik seorang bapa kenapa anak dia ialah menjaga mak dia dengan baik yer dak..?  haaa nampak.., power dak ayat gua..hahahahaah

Bila Zafirah nak dapat adik itu lu orang tanya YANA..hehe


Zafirah dengan aunty Nora Danish

 Zafirah dengan uncle Zalif Sidek

Zafirah dengan aunty Yana Samsudin



Nak baca BIODATA ZAFIRAH..., klik SINI



Sekian..Peace (~_^)v



Video Air Sungai Bertukar Menjadi Merah


video air sungai menjadi merah

Gempar…!..Ribuan Penduduk sekitar Sungai Jambatan Kuning, Tanjung Laut, Bontang Selatan, Indonesia menjadi heboh apabila Muara Sungai yang mengalir airnya bertukar menjadi Merah.

Kejadian ini berlaku pada Selasa 11/2/2014 ini telah mengundang pelbagai telahan. Menurut sumber, Kejadian itu bermula sekitar pukul 14.00 waktu Indonesia.

Sungai di Kelurahan Tanjung Laut, Kecamatan Bontang Selatan, Kota Bontang, Kalimantan Timur (Kaltim) tiba-tiba berubah menjadi merah, seperti warna darah. Padahal, biasanya air tersebut berwarna kehitaman.

Meh tengok video di bawah

Thursday, February 13, 2014

Pengalaman Gua Jadi Pelakon..!!



Fuh...., tajuk kemain poyo lagi yer dak..??

ekceli bukan belakon sangat pun ..just keluarkan ayat sepatah dua jer...tapi...........................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


pengalaman jadi pelakon
izzue islam

*****************************


Wednesday, February 12, 2014

KECOH..!! IMAM Dipecat Kerana Berkhutbah Isu Hudud



Gambar Imam dipecat isu hudud


PEMECATAN IMAM KERANA BERKHUTBAH ISU HUDUD DAN KENAIKAN HARGA BARANG

Pihak Jawatankuasa Kariah Masjid Jamek Kg. Tualang Sekah, Malim Nawar, Perak didapati telah memecat seorang imam jemputan yang telah berkhidmat selama dua tahun dimasjid tersebut.

Antara sebab utama imam tersebut dipecat ialah beliau telah menyampaikan khutbah yang diklasifikasikan berbaur politik iaitu hukum Hudud tidak dapat dilaksanakan di Kelantan kerana halangan Kerajaan Persekutuan dan kenaikan harga barangan masakini disebabkan oleh Kerajaan Persekutuan.

Tuesday, February 11, 2014

Senawang Food Festival 2014 Bersama Rock Kapak....!!!



Tahun ini merupakan Tahun Melawat Malaysia yer dak..? jadi banyak pula program yang telah dianjurkan di Negeri seluruh Malaysia..

Sebelum ini gua ada join event di Negeri Perak baca SINI

Baru ini gua join event di Negeri Sembilan pulak.. iaitu Senawang Food Festival..hehe

Senawang Food Festival di anjurkan oleh My Media Event & Management dengan kerjasama Kementerian Kesenian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia , KIP MART , Tourism Malaysia dan Lembaga Pelancongan Negeri Sembilan


Majlis ini berlangsung selama 3hari bertempat di Kip Mart senawang Negeri Sembilan


**************************************


Monday, February 10, 2014

Ragam Anak Gua Bila Nak Update Blog



Sejak jadi bapak ini 1001 ragam gua tengok perangai anak gua.., bila dah ada blog ini kompom setiap perangai dia yang pelik mesti gua amik gambar

Bila dah ada gambar senang nak cerita dekat blog yer dak...?? tapi malangnya sekarang ini gua sejenis pemalas update blog.

Jadi dengan cara mudahnya ialah gua curik jer gambar dari blog YANA... hahahahaha

Layan

ragam zafirah






Senang laki bini ada blog ni...curik je entri atau gambar dari blog bini...hehe


Sekian..Peace (~_^)v



Saturday, February 8, 2014

Jutawan Bermula Dengan RM1 Penipu..? | MZ Secret Soap



Siapa pernah dengar orang jadi Jutawan bermodalkan RM1..??

Baru ini ada kecoh gak isu seorang jutawan muda menipu yang katanya jadi jutawan bermodalkan RM1.., dari segi logik akal manusia pasti tak logik yer dak..?

Dah rasa tak logik tak perlu pula kita membangangkan diri atau membodohkan diri sendiri terus menghentam dengan fakta yang diberikan yer dak....?

Apa yang gua maksudkan ialah kata-kata dari jutawan muda iaitu Muhammad Zukermi Edi, ha kenal dak sapa mamat ni..?

Muhammad Zukermi Edi


Review Filem Kami Histeria



kami histeria
Poster Kami Histeria


Baru ini gua pergi pra tonton  filem terbaru terbitan redfilms iaitu Kami Histeria yang berlangsung di KLCC.., Filem Kami Histeria ini adalah arahan Shamyl Othman dan dilakonan mengisahkan tentang girl band terdiri daripada Laila (Diana Danielle), Peanut (Nad Zainal), Bad (Sara Ali), Airin (Mila Jirin) dan Jojo (Umie Omar)

Kepada siapa yang pernah tengoh Filem Gol & Gincu mesti dapat agak macam mana jalan cerita filem mereka yer dak..? maksud gua dapat agak itu bukanlah plot cerita dia tetapi kunikan filem dari mereka.

Kami Histeria bagi gua satu filem yang sempoi dan kreatif dari anak muda bernama Shamyl Othman., filem ini yang lebih sempoi dari segi bahasa dan juga dialog yang digunakan


Friday, February 7, 2014

Biodata Sara Ali

sarah ali
Sara Ali



Siapa yang jenis suka perempuan yang sempoi , lasak dan kasar mesti akan minat dengan pelakon comel bernama Sara Ali

Gua mula minat dengan cara lakonan dia yang gila.., kerek.., muka kasar dan selamba gaban ibarat macam takda kamera depan dia hehe

Apa yang gua tahu dia jenis tak suka makeup sangat... sebab baru - baru ni gua jumpa dia pun tengak tak makeup.., otak sentiasa gila dan sempoi..


Biodata Sara Ali

Nama : Sara Ali

 Asal : Johor

Umur : 21

Status : Adik angkat gua

Horoskop: Libra

Pekerjaan : Student  (Lim Kok wing)

Pelakon Kegemaran : Ujang9897

Hobi : Simpan kasut

Music Kegemaran:
(asing) : Radiohead
(tempatan) : Butterfingers

 Kegemaran filem : Gila-Gila Remaja dan Bukit Kepong

 Project dahulu / filem : Sesuatu Yang Tertinggal(GB), Penunggu Istana(KL Motion), Klip X-3GP(GB), Nur Kasih(Filmscape), Songlap(RedComm) [2010]


Suara dia abaq ang !!!

****************************

Siapa nak tengok gambar abang angkat Sara Ali sila skroll ke bawah...


~


~


~


~
~


~
~


~
~


~
~


~
~


~
~


~
~


~

Pakwe Sarah Ali
Pakwe Sarah Ali

Dilarang kutuk..!!!
hahahaahahhaahah

tags : Biodata sarah ali, nama penuh sara ali, umur sarah ali, pakwe sara ali

Wednesday, February 5, 2014

Video Patung Lilin i-City Shah Alam Dibakar

Gambar rakaman CCTV Patung Lilin I-city dibakar



Baru ini kecoh isu patung dililin dibakar di i-city shah alam.., gua dipahamkan dalam 10 patung lilin yang dibakar oleh 3 orang samdul yang tak tau motif dia..

Motif sabotaj tapi tak tau apa yang dorang dapat.., barang kali perasaan itu rasa bangka kot dapat bakar macam gua rasa bangga dulu curik baju perempuan di asrama perempuan.., padahal kerja bodoh..

Bagi gua ini kerja budak tak matang..., tempat lain rasanya yang ada patung lilin ini takda pun jadi kes nak bakar bagai...


Video Patung Lilin I-City dibakar :