Monday, July 21, 2014

Nak Beli Belacan Terambil Gambir..hihi




Kepada kaum hawa gua hampir pasti mesti ramai kenal apa itu belacan dan rupa bentuknya yer dak..?? tapi tak berapa ramai tahu apa kegunaan belacan yer dak..?? kalau tak takyah geleng kepala tu.

Kepada kaum adam pula gua hampir pasti ramai kenal apa itu gambir dan majoritinya pasti tau kegunaan gambir yang satu iaitu menegang kan angry bird.....hahahahaha, takda la..sebenarnya banyak je keguaan gambir yang lain ... hihi

************************

Ok motif utama gua bukan nak cerita cara menegangkan bebird korang tu ataupun cara guna gambir tu.., sebab gua sendiri pun tak pernah praktikkan kegunaan gambir.

Motif gua nak cerita adalah pengalaman pertama kali gua beli belacan..!!!!!

Al-kisahnya si YANA ni sibuk nak tunjuk skill dia masak kangkung belacan..., walaupun gua memang yakin masakan dia boleh menjadi, tapi gua cukup malas nak suruh dia masak..!!! grrrrr kenapa..??? korang wusha la sendiri entri kangkung belacan dia di SINI 

Pada tempoh hari yang dia nak goreng kang kung belacan tu.., dia suruh gua beli belacan.., dia kol gua masa opis hour

pukul 3.30 (dalam opis)

"papa.. balik opis tolong belikan belacan boleh.." tanya yana
"erm..ok.." jawap gua ringkas

gua bila opis hour jawapan gua akan sentiasa boleh sebab malas nak panjang berjela hahahaha, tapi bila balik kerja gua call balik untuk memberi alasan.

pukul 5.30 (otw balik rumah)

" erm..buat apa nak beli belacan.." tanya gua

" nak goreng kakkong belacan la.." jawap yana

"ala beli je la..malas la nak singgah kedai" bidas gua

" ala sayur ada dalam peti ais tu.., tak goreng kang basi.. bla bla bla bla bla(bebelan kaum hawa) " balas yana

" hurm ok.." jawap gua tanda malas nak layan


************************

Lokasi : Di kedai beli belacan]
Masa : 6 pm


Gua dengan muka was was campur konfiden masuk ke kedai untuk beli belacan.., gua masuk-masuk tanya aci kaunter tu

" aci belacan mana.." 

"ada belakang itu rak air macha" jawap aci tu

gua pun pergi la ke rak belakang rak air tu.., wusha wusha... gua dah maki diri sendiri..!! jadah mana satu belacan ni.., kata hati kecil gua.. 

Gua pun belasah amik satu bungkusan yang konfidenya itu adalah belacan.., terus bawa ke kaunter..

" deyy macha..ini bukan belacan la..ini gambir..," bernak aci tu kepada gua

" eh gambir dengan belacan bukan sama ke.." jawap gua coverline

"macha gambir tu untuk awak punya la macha'' perli aci tu..siot tol

"ok fine fine..,mana saya tau aci.." jawap gua sambil muka dah merah padam..!!!! dan terus berlari ke rak belakang untuk mengambil belacan..atas bantuan orang kedai tu.

Mana tak merahnya.., dekat kaunter tu ada awek cun beratur nak bayar gak.. derm.!!!!!!!!!!  awek tu bantai tersengih bila aci tu jawap gambir tu untuk gua punya...cis..!!! 


Dengan itu, hari ini gua istiharkan yang gua dah kenal belacan..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Bawah ini gambar gambir.., siapa nak tau fungsi gambir..?? sila google ok hehe

gambir


Moral Of The Story

- kalau dah bengong jangan malu bertanya
- jangan over confiden
- jangan tolong orang rumah beli barang..hahahahaahah


Sekian..PEace (~_^)v


Wednesday, July 16, 2014

Yeeeeaaaa Aku Juara Adidas Blogger Cup




Siapa yang perasan ada beberapa entri gua sebelum ini ada mengeluarkan soalan mengenai Adidas yer dak..? kalau tak perasan pun takpa..takda kepentingan pun hahahaha

Dalam gua promosi Adidas Blogger Cup ni ada juga la rakan blogger yang join menjawap soalan di blog gua..., dalam pada masa yang sama korang pun boleh menang hadiah barangan Adidas.

Sukacitanya selepas habis peraduan ini.., gua dapat sepucuk email.. yang berbunyi :




Fuh..., rasa riak gila bila dapat tahu gua juara Adidas Blogger Cup..., tapi gua tak la seriak pemilik kereta Pegeot bewarna putih..hahahahaha

Bawah ini senarai penuh pemenang untuk Adidas Blogger Cup....

Pemenang Adidas Blogger Cup


Hadiah dia gua tak pasti lagi dapat apa.., dan pemenang untuk setiap soalan pun mereka tak umum lagi...., gua harap dapat la sebijik boat bola atau barangan adidas yang power2... ('',)


Saturday, July 12, 2014

DRAMA SELUDUP | Boleh Menang RM15,000 Hanya Dengan Upload Video..!!


Tak lama lagi di Astro Prima dan Maya akan ditayangkan Drama Siri TV Aksi Cinta iaitu SELUDUP.., Antara pelakonya ialah Pekin Ibrahim, Tiz Zaqyah Zak, Namron, Raja Ilya dan Syafie Naswip

Drama aksi yang bakal memulakan penggambaran pada pertengahan Julai ini mendalami isu perdagangan haram barangan seludup di negara ini. Siri ini adalah hasil idea seorang ikon serba boleh industri televisyen, Jehan Miskin, yang merupakan Penerbit Eksekutif Mastermind Group Sdn Bhd.

Seludup diilhamkan daripada kesedaran yang semakin meningkat di kalangan masyarakat mengenai perdagangan haram barangan seludup, tiruan dan cetak rompak yang telah menjadi isu sosio-ekonomi di negara ini dan menjejaskan pendapatan, keselamatan dan kualiti hidup masyarakat. Drama ini berlatar belakangkan situasi ekonomi semasa di mana naratifnya menceritakan tentang kesungguhan seorang lelaki biasa dalam mencegah jenayah daripada mengancam keamanan kampungnya. Skripnya berkisar tentang protagonis iaitu Amran – seorang lelaki muda daripada sebuah perkampungan nelayan kecil dan usahanya menentang sindiket penyeludupan yang menggunakan nelayan di kampung tersebut untuk menyeludup barangan melalui perairannya..

Thursday, July 10, 2014

Jadi Blogger Jangan Nak Duit Je


Korang pernah dapat sijill....??? mesti 100% akan jawap pernah yer dak..??

Blog korang pernah dapat sijil..??? mesti 10% je jawap pernah..hehe

Wahai blogger...,berkhidmat dengan iklas sekali sekala takpa ..., jangan orang minta tolong post pasal kebajikan pun korang nak berkira...ataupun tak layan.., eh macam riak lak ayat gua kan...hahahaha

Ok ok sebenarnya nak bagitau je.., gua dapat sijil ni kerana berkongsi isu masalah kanser , dorang email gua mohon share artikel mengenai kanser.., bayaran..?? yup tiada bayaran...

Kekadang blogger baru atau lama ni dorang terlalu memilih untuk membuat artikel..., lelagi artikel tak best yer dak..?? tapi kalau berbayar benda tak best pun jadi best yer dak..?? bukan cakap orang..gua pun sama hahaha

Thanks kepada AXA kerana memberi sijil penghargaan kepada gua.., i sebenarnya buat iklas.., u tak bagi sijil pun takpe...('',)

sekian..peace (~_^)v



Tuesday, July 8, 2014

Trafik Blog Terabur Oi..!!!




Blogger mana yang tak suka trafik dia tinggi yer dak..?? kot kata tak kisah dengan trafik tu sebab dia tak pernah dapat trafik yang tinggi hehe..

Secara peribadi bagi aku,  untuk blogger personal dapat 1k UV boleh dikatakan tinggi...,  kerana untuk blogger personal yang dapat trafik 1k UV dan ke atas mereka ada pembaca mereka tersendiri atau lebih tepat lagi silent reader...bukan senang dapat dapat silent reader wooo..

Cerita bab trafik blog ni gua malas sket.., macam-macam tanggapan yang ada yer dak..? entri-entri lama dulu pun gua dah pernah share pasal trafik ni.., macam-macam kutukan ada hahahahaha

Tapi sekarang ni dah kurang sket sebab silent reader semua dah lari..hihi..., ni bulan puasa ni dapat la balik trafik tinggi dalam 3k.., kalau tak nak dapat 2k pun susah hahahahaah

Dapat trafik tinggi tapi terabur pun sebenarnya tak bagus.., terutama untuk rank alexa. Kenapa gua cakap trafik terabur ni tak bagus untuk alexa..?? boleh baca di SINI.

Tapi bagusnya sekali sekala dapat trafik tinggi ialah untuk motivasi korang supaya rajin update.., gua harap gua boleh merepek diblog seperti dulu.., sehari 3-4 entri kau.., sekarang sehari sekali pun belum tentu..sebab apa..???? jawapan yang sampai sekarang belum diketemui.

Sekian..Peace (~_^)v


Monday, July 7, 2014

Mimpi Muntah..., Tapi Meludah..!!! (18)

gambar muntah


Ok.., muntah dalam hidup setiap orang adalah normal yer dak..?? maksud gua siapa bernama manusia mesti pernah muntah hehe

Sebut pasal muntah ni gua ada tak boleh lupa peristiwa muntah di Universal Studio Singapore..hehe, tapi tu cerita lama abaikan...nak baca kisah tu klik sini

Ni gua nak cerita pengalaman gua muntah dalam mimpi...walaupun macam bangang tapi memang itulah hakikatnya


MIMPI

Alkisahnya

Kisah dalam mimpi itu ialah gua merupakan seorang pahlawan yang terbilang..., dan gua berjaya bunuh semua penjahat didalam mimpi itu.

Selepas gua berjaya bunuh semua penjahat.., secara autometik(macam mana eja) semua wanita di kampung tersebut jatuh cinta dengan gua..., berbekalkan nafsu membuak.., semua gadis kampung itu gua layan...., gua tak ingat angrybird gua time tu macam mana..hahahahaha

Lepas layan kerenah gadis kampung..secara tetiba babak tu hilang.., mimpi gua dibawa ke alam transformer..., gua dapat tengok live sendiri macam mana optimus prime berlawan dengan megatron...!!! lepas optimus prime menang.., dia berkahwin dengan bumble bee...!! memang macam haram plot jalan cerita mimpi gua masa ni..

Lepas optimus prime kahwin dengan bumble bee tetibe gua berada di atas sebuah bukit..., dan depan mata gua ada seorang binatang tengah makan manusia..., rupa manusia tu macam muka LAN. pada masa yang sama gua terus muntah tengok aksi binatang yang tengah makan lan tu..!!

Dan gua terus terjaga sambil kaki amatla sejuk..!!!

Lagi bangangnya ialah bila terjaga gua rasa air liur gua penuh ditepi mulut dan pipi....!!!! tah kenapa dalam mimpi muntah.., tapi realiti ludah atas muka sendiri..,derm..!!!

Inilah pengalaman mimpi paling sengal gua pernah rasa....


Pengalaman muntah di Universal Studio Singapore baca sini


Sekian..



p/s : mimpi 2-3jam..tapi jalan cerita yang ingat tak sampai 3minit...itulah mimpi..!!!




Friday, July 4, 2014

Dosa Mengumpat Lagi Teruk Daripada Tidak Bertudung..??



Mengumpat boleh dikatakan dah jadi perkara biasa dalam dari kita yer dak..?? dan minta maaf cakap.., yang paling hebat dan ramai mengumpat ialah kaum wanita.., setuju atau tidak itu terpulang kepada korang...

Kita tengok sekarang ini orang kita menjadikan isu tidak bertudung atau buka tudung sebagai suatu isu besar dalam agama sehingga meletakkannya lebih teruk dari perkara lain yang seharusnya kita letakkan lebih teruk dari itu yer dak..??

Meh kita baca  hadith berikut : Sabda Rasulullah saw bermaksud:

 "Awaslah daripada mengumpat kerana mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukan zina apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dan, sesungguhnya orang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanya sebelum diampun oleh orang diumpat." (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya dan Ibnu Hibbad)

MENGUMPAT ADALAH SUATU YANG SANGAT ZALIM KERANA ORANG YANG DIKATA ITU TIDAK BOLEH MEMPERTAHANKAN DIRI KERANA TIDAK TAHU DIA DIUMPAT. MAKA WAJARLAH HADITH DALAM RIWAYAT MUSLIM MEMBERI AMARAN TIDAK MASUK SYURGA BAGI KAKI UMPAT.

Kenapa isu tidak bertudung selalunya dibincang melebihi isu keharaman mengumpat sehingga isu mengumpat diabaikan?

Secara jujurnya..,gua sendiri tak terlepas dari mengumpat ini.., dan ramai orang kita mengumpat dan mengata artis-artis yer dak..?? contohnya :


Miss Nina
kemain lagi orang mengata dia seksi.., bila kahwin dengan Noh nanti noh jadi teruk lah ..., tapi bayangkan selepas dia berhijrah dosa dia dengan ALLAH mana tahu telah diampunkan yer dak..?? dosa kita mengutuk dia..???

Diana Amir
Serupa juga dulu dia pelakon yang seksi.., ramai mengata dia yer dak..? sekarang dia dah berhijrah dosa dia pun Insyaallah telah diampun kan.., dosa kita mengumpat dia..????

Neelofa
Agak terkejut juga dengan perubahan Neelofa sekarang ini yer dak..? dia sekarang dah pun berhijab dan gua harap berterusan.., selalu gak gua kutuk dia dulu ni...=( so gua harap bila jumpa dia nanti gua nak minta maaf dengan dia..serius..!!

Siti Nurhaliza
Dato Siti pun jadi bahan umpatan orang dulu bila dia pakai tundung berjambul yer dak..?  sekarang ini dia dah full pakai tudung.., tapi yang kutuk tu dari dulu sampai sekarang ada berubah..??

Ramai lagi la contoh kalau gua nak senaraikan.., kena gua amik contoh artis..?? jawapan dia di laman facebook ketara kita boleh baca komen-komen dari orang ramai..

**********************************

Keharusan Mengumpat

Walaupun pada asal hukum mengumpat adalah haram, namun ianya juga menjadi harus bagi kita dalam keadaan yang tertentu. Di dalam kitab Riyadus Solihin iaitu karangan kitab oleh Imam Nawawi, terdapat 6 keuzuran yang diharuskan padanya mengumpat.

1- Kes Penganiayaan.
Apabila seseorang dizalimi sebagai contohnya seorang isteri yang dizalimi oleh suaminya, maka menjadi keharusan kepada si isteri untuk menceritakan keaiban dan keburukan yang dilakukan oleh suaminya ke atas dirinya kepada pihak pemerintah. Hal ini adalah bertujuan untuk menyelesaikan masalah dan sebagai bukti bahawa kezaliman itu memang berlaku

2- Mohon Bantuan Mencegah Kemungkaran.
Apabila di dapati berlakunya kemungkaran, kemudian melaporkannya kepada pihak yang berkuasa dengan tujuan/ niat untuk mencegah kemungkaran yang ada, maka diharuskan untuk orang yang mengadu menceritakan kemungkaran yang dilakukan. Sebagai contoh dia mengatakan " Si polan telah melakukan maksiat begitu begini, maka tegahlah dia agar tidak berlaku kemudaratan yang berpanjangan".

3- Minta Fatwa.
Diharuskan juga menceritakan keaiban orang dengan tujuan meminta fatwa sepertimana Hindun meminta fatwa kepada Rasulullah SAW perihal suaminya yang kedekut.

4- Mengajak Muslimin Agar Bersikap Berhati-hati.
Tujuan menceritakan keburukan orang yang tertentu adalah semata-mata untuk kemaslahatan orang lain agar berhati-hati dan tidak mudah terpedaya contohnya seperti mendedahkan kepalsuan seorang yang pura-pura alim atau pembawa ajaran sesat supaya orang ramai mengetahui hakikat dirinya yang sebenar. Begitu juga, mendedahkan penyelewengan seorang pemimpin dalam mentadbir rakyat kepada orang yang berkuasa melantiknya agar mereka tidak tertipu untuk terus memberi kuasa kepadanya.

5- Jika Melakukan Maksiat dan Bid'ah Secara Terang-terangan.
Jika seseorang itu melakukan maksita dan bid'ah secara terang-terangan, maka menjadi harus hukum mengumpat tentangnya. Dengan syarat diniatkan keharusan mengumpat itu agar tidak mudah tertipu dan supaya kaum muslimin yang lain sentiasa berwaspada dengannya. Walau bagaimana pun tidak boleh menceritakan keburukannya yang tersembunyi.

6- Sebagai Tanda Pengenalan.
Dibolehkan dengan syarat tidak bertujuan untuk menghina dan merendahkan orang yang dinyatakan seperti mila jongang, mamat tempang. Andaikata hanya dengan gelaran-gelaran tersebut menjadikan orang lebih mengenalinya, maka diharuskan menceritakan kekurangannya.

*********************************

Kamu menutup aurat , tetapi kamu mengumpat. Adakah kamu fikir kamu selamat ?

Kamu tidak menutup aurat , tetapi kamu tidak mengumpat. Adakah kamu juga fikir kamu selamat ?

Mari muhasabah diri sahabat2 sekalian....('',)


Sekian...Peace (~_^)v



Thursday, July 3, 2014

Anak Kena Cakar Di Taska

Zafirah Kena Cakar di sekolah

Bapa mana yang tak bengang bila amik anak di Taska mendapati pipi anak dia calar yer dak..?? fuh...amik kau ayat mendapati..hahahahahaa

Aku nak bengang sangat tidak la.., kira perkara biasa bila hantar anak ke taska ada kesan begini...tapi sadis gak la pipi sicomel zafirah kena cakar..hurm...

Zafirah ni rajin mengadu kalau kita tanya dia siapa yang buat..., tapi dukacitanya selalu jawapan dia mesti bukan jawapan yang sebenar..grrrrrr contoh gua tanya siapa buat..?? dia dengan selamba jawap

"teacher buat..."

kalau gua tanya lagi.., dia tuka jawapan pulak

"mama buat..."

dan lagi sekali tanya siapa yang buat

" atok buat..."

Dia akan jawap semua kenalan dia yang buat.., melainkan orang yang tanya dia tu...,


Tahun lepas Zafirah kena gigit di Taska... baca SINI , gini la risikonya bila hantar anak ke Taska yer dak..?? tapi Taska ini bagus sebab apa insiden berlaku dia akan bagitau family bila amik petang-petang tu..

Dan ada CCTV di Taska tu...so apa-apa tak puas hati suruh je taska Play balik CCTV...,

Kepada korang yang hantar anak ke Taska.., kita janganlah membabi buta menyalahkan Taska 100%.., perkara biasa berlaku pergaduhan kecil sesama bebudak tu.. kalau rasa manjang tak puas hati dengan Taska tu awat hang tak benti kerja, jaga anak sendiri yer dak..?? hehe itu pendapat aku la...


p/s : sekali lagi idea entri diambil dari blog YANA..hahahaha