Thursday, February 27, 2014

Sistem Kuasa Solar Di RumahMemanfaatkan kekuatan sinar matahari untuk mencipta tenaga untuk rumah sangat menarik...yer dak..?  Tapi persoalannya , “Apakah segala sesuatu tentang tenaga matahari yang baik?”

Melihat harga arus elektrik berbahan bakar fosil, cukup praktikal untuk menukar ke dalam sistem tenaga suria. Namun, dengan kebimbangan akan keadaan bumi, memang ada keperluan untuk mencari cara lain tenaga selain dari apa yang penjanaan kuasa yang menggunakan sekarang. Di mana anda menempatkan diri?

Adakah kita seorang pengamal tenaga bersih atau hanya peduli tentang mana kewangan anda pergi, melihat kelebihan dari sistem tenaga suria perumahan akan membantu anda memutuskan apakah akan menukar atau tidak...apatah lagi di negara kita sekarang ada FiT.


gambarajah sistem solar di rumah
Sistem Solar Rumah


Adakah korang tahu bahawa bumi menyerap 174 pettawatts radiasi matahari ? Ini bermakna bahawa kita mempunyai lebih dari cukup sumber tenaga elektrik percuma untuk setiap rumah didunia. Sayangnya, sebahagian besar tenaga kita masih diambil dari minyak, gas dan arang batu. Namun dalam beberapa tahun terakhir, ada peningkatan permintaan yang mantap untuk alternatif dan tenaga boleh diperbaharui seperti tenaga suria(matahari). Dianggarkan bahawa permintaan untuk alternatif sumber tenaga akan meningkat 53% antara 1999 dan 2020.

Tenaga matahari bersih, boleh diperbaharui dan berterusan. Kerana tenaga yang diciptakan dari sinar matahari tidak menghasilkan produk sampingan seperti yang dari pembangkit listrik berbahan bakar fosil (belerang dioksida, nitrogen oksida, merkuri atau karbon dioksida), tidak memberikan sumbangan untuk pencemaran. Oleh itu, peningkatan dalam penggunaan tenaga matahari dan bentuk-bentuk alternatif tenaga yang lain akan menurunkan permintaan untuk penjanaan elektrik yang menghasilkan gas rumah kaca

Kadar sel fotovoltaik terus berkurang. Permintaan panel suria telah naik 57% di Amerika Syarikat pada 2007 dan terus meningkat secara bulanan. Peningkatan hasil permintaan peningkatan teknologi suria secara keseluruhan. Kadar sel suria telah ditolak pada rata-rata 4% pada setiap tahun lebih daripada masa lalu 15 tahun.

Panel suria boleh dipasang pada kebanyakan atap, menghilangkan masalah mencari tempat yang sesuai untuk pemasangan. panel suria memerlukan rawatan sedikit atau tidak ada. Yang asli sel fotovoltaik teknologi digunakan untuk satelit yang paling mengorbit bumi kita hari ini yang tidak dijaga sama sekali. Banyak pengeluar panel suria memberikan 25 untuk 40 tahun jaminan pada produk mereka.

Kerana sebahagian besar wilayah negara itu menerima sejumlah besar sinar matahari sepanjang tahun, panel solar boleh dipasang di mana sahaja. Banyak negara di negeri ini memberikan kredit cukai dan rebat untuk rumah tangga yang ingin memasang sistem tenaga suria

-SUMBER

Contoh terbaik dinegara kita ada SEDA Malaysia dan peranannya dalam membantu Kerajaan Malaysia dan membantu mengekalkan ekosistem bumi dari terus mengalami pencemaran.

SEDA Malaysia sebenarnya tiada kaitan dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebaliknya lebih berperanan besar dalam memastikan Mekanisma Feed-In Tarif (FiT) berjaya dilaksanakan di Malaysia.

Sustainable Energy Development Authority Malaysia (SEDA Malaysia) merupakan Badan Berkanun di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) yang berperanan penting dalam mentadbir dan menguruskan pelaksanaan mekanisme Tarif Galakan (FiT) melalui mandat yang termaktub di bawah Akta Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari 2011 (Akta 276)

Jadi apa tunggu lagi..., korang  dah boleh berfikir macam mana nak pasang solar dirumah dan juga mendapat keuntungan dengan sistem FiT

Untuk maklumat lanjut boleh wusha website SEDA MALAYSIA


Sekian...Peace (~_^)v

p/s : nanti gua kongsikan realiti sistem solar dirumah macam mana..

4 Orang Memberi Komen & Pendapat

thanks 4 sharing this good info

tu la memang bagus kalo dapatpasang kat rumah jimat kos ni..

as'salam,

amat baik sisterm solar ni.
terima kasih atas perkongsian ini.

Saya berminat mempelajari sistem solar..jika ada sesiapa tahu di mana ada menganjurkan kursus2 tolong bagitahu saya ye


EmoticonEmoticon