Thursday, August 18, 2011

Woi orang tak puasa..!! tengok ni ha...!!

RUKUN ISLAM

1 Mengucap dua kalimah syahadah

2 Menunaikan solat fardu lima waktu

3 Berpuasa pada bulan Ramadan

4 Membayar zakat

5 Mengerjakan Haji di Mekah bagi mereka yang mampu


Wahai orang ISLAM.., kenapa kita perlu berpuasa...??

Banyak sebabnya..tapi salah satunya ialah untuk membentuk Aklah yang mulia..
Diriwayatkan Nabi Yusuf a.s pernah berkata :


"Aku takut kekenyangan, nanti aku akan lupa orang yang lapar"
('Ibaadaatul Islam, Muhyiddin Mastu:153)

Wahai orang Islam yang tak berpuasa dan dengan sengaja ponteng puasa...tengok VIDEO bawah ini..!!! fikirkan la





******

Kesian tengok rakyat SOMALIA di sana, semiskin-miskin rakyat kita pun tak seteruk disana..


Sekian....


P/S :  Anda Buat , Anda Dapat


Artikel Terkait

19 comments

Bagi rukun islam no.5 tu,, tengok ni ---> http://www.munirahizzan.com/2011/08/para-perokok-tegar-wajib-mengerjakan.html

selang2 dua kedai sebelah office aku ni kedai mamak. selamba je si tak puasa ni p tapau sirap. bengong. aku tgk tahan air liur plak.hahha

sedihhhhh....
http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/08/hulurkan-bantuan-pada-mereka.html

sEDIHNYA
momoy teringat ada sorang photographer ni amik gambar budak ompuan umur 2 tahun
baby tu mengesot perlahan kat tempat pemberian makanan yang cuma tinggal 2km. kurus gila. air mata pun dah tak kuar bila dia nanes
keliling dia penuh dengan burung gagak yang tunggu dia mati

photographer tu akhirnya menang best award (tak ingat apa tapi taraf duania la)
Tapi tak lama lepas tu dia pun mati sebab dia kesal tak tolong baby tu yang akhirnya mati.
hidp dalam kehantuan dipenuhi kekesalan orang kata

gambar tu

mengalir airmata ibuku...teringat anak kat rumah pengasuh :(

sama2lah kita bantu mereka! akak pun dah derma dan buat entri...huhuhuuu

ha hamek.
seap disenaraikan rukun islam.
lepas ni rukun iman pulak ye. :)

panadang dekan mata hati, insyaAllah dikau bakal mengerti..

Entri Terhangat!! :
Gempak - Ikan Terbang !!
Kelakar Habis - Kenapa Mak Benci Adik??

huhuh..semalam tgk kt berite sedeh n kesian sgt tgk dorang huhuhu..hnya mmpu berdoa je laa huhuh

moga mereka tabah.. sedih dan kesian sampai tak sanggup nak menengoknya..

moga makin ramai yang prihatin tentang isu ini..

betul tu....daripada bazir duit pegi wayang tengok movie lisa surihani baik derma kat afrika sana =D

prihatin ko dgn isu semasa ye ujang..

gud2 ujang :)
prihatin dgn dunia ^^


EmoticonEmoticon