Friday, September 30, 2011

Rasulullah dan Limau

Limau

Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.

Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka.

Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya.

Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut."

"Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa.

Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW

***********

Haaaaaaaaaa.....!!!!!! skip baca ek...,?? kalau pasal ISLAM jer nak skip baca ek..?? ('',)

Baca betul-betul pengajaran dari SIRAH Rasulullah nie wei....gua baca pun sebab gua pun tak perfect


Sekian...Peace (~_^)v


p/s : esok rumah gua buat kenduri doa selamat.., nak alamat sms gua..no ada dekat pengiklan..tQ





Artikel Terkait

33 comments

Alhamdulillah berubah jugak ko yer..haha

btw, thanks weh dengan entry macam ni menambahkan pahala dan memberi ilmu..

yeay!

memang akhlak rasulullah patut diikuti,kita kadang-kadang dapat limau masam,main campak je.

bca smpai hbs daa
mulia akhlak baginda
klau kita dpt limau msam skit dh maki mcm2

tak skip okeyh.. gua pembaca setia. hoho

mulia nya akhlak RASULULLAH . (:

mana ada skip bace bro.eh bukan perempuan tu last2 masuk islam ke?? cter ni penah bace. mulia pekerti rasulullah :)

penah baca cite ni.rasanya pompoan kafir tu last skali masok islam.

mulianya akhlak Rasulullah

tak skip okehh. *winkwink

kagum ngan beliau. iman kita ni cemana lah yer. T__T

nak g nak g nak g..dekat seksyen 7 kan?dekat je tuh..hehe

ok lepas ni kalau wa rase limau tu masam wa anggap manis jelah. nak jage hati uncle limau punye pasal. kahkah! -joking

kisah teladan yang patut dicontohi....

thanks ujang for this entry...may Allah bless you.. :)

dah prnh bce cite nie..klu kite sush en nak wat cmtu..huhu..klub la bole jdi smulia rasullullah..hmm

Rasullah terbaikkk!!

nyahhh! nak limau!

ak bce smpai abis kot...smpai ati ckp skip T__T..hee~

nice n3 lah. berguna pada yang cetek ilmu mcm sy. btw, already follow u.
http://miszeyza.blogspot.com/2011/09/balasan-kepada-orang-orang-yang-sombong.html

alhamdulilahh.. bagus gak ujang ni yerr,..hehehehe..


doa slamat??

nak !! tapi jauh.. postkan makanan bolih?? hehehhe

hamba mmg skip sbb hamba dh tau kisah ni..p thanks 4 peringatan blik

uish .. ne ade skip ujang .. baca ni :)

salam...sikap yang terpuji...:)

Bagus. Harap byk lg entry mcm ni. Doa moga selamat dan bahagia di rumah baru.

sgt suka entri ni.rasullullah memang idola terbaik yg harus dicontohi :)

tak skip pun, mmg baca samapi habis ni. kita mmg patut ikut sifat rasulullah tu..

kisah ni sgt menarik.. aku ada trbaca aritu psl ni..

Tapi org kita kan, kalau org bagi sesuatu, mesti ada je yang tak kena.Tak sedaplah, itulah, inilah...

sape yang skip jugak tak tau la..entry pasal rasulullah sependek ni pun nk skip..kalo ujng tuleh benda lain panjang pulak tu rajin pulak nk bacanye..

LEPAS KAWEN BR BUAT POST CEGINI..AHHAHAH..(SAJE BAHAN)

ada jemput ke...muahahahah ...
tak prasaan la ....


EmoticonEmoticon