Rasulullah dan Limau

Limau

Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.

Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum. Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka.

Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu. Lalu mereka bertanya.

Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut."

"Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya." Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa.

Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW

***********

Haaaaaaaaaa.....!!!!!! skip baca ek...,?? kalau pasal ISLAM jer nak skip baca ek..?? ('',)

Baca betul-betul pengajaran dari SIRAH Rasulullah nie wei....gua baca pun sebab gua pun tak perfect


Sekian...Peace (~_^)v


p/s : esok rumah gua buat kenduri doa selamat.., nak alamat sms gua..no ada dekat pengiklan..tQ





{ 33 comments.. read them below or add one }

Amin Amin September 30, 2011 at 4:52 PM
Alhamdulillah berubah jugak ko yer..haha

btw, thanks weh dengan entry macam ni menambahkan pahala dan memberi ilmu..

yeay!
Aku Ibu Muda Aku Ibu Muda September 30, 2011 at 5:05 PM
kenduri naik rumah baru ke ujang?
Rozuan Ismail Rozuan Ismail September 30, 2011 at 5:09 PM
memang akhlak rasulullah patut diikuti,kita kadang-kadang dapat limau masam,main campak je.
Nyamuk Terbang Nyamuk Terbang September 30, 2011 at 5:13 PM
bca smpai hbs daa
mulia akhlak baginda
klau kita dpt limau msam skit dh maki mcm2
kembatolo™ kembatolo™ September 30, 2011 at 5:19 PM
tak skip okeyh.. gua pembaca setia. hoho
Noraien Noraien September 30, 2011 at 5:22 PM
mulia nya akhlak RASULULLAH . (:
cik sakdi cik sakdi September 30, 2011 at 5:40 PM
mana ada skip bace bro.eh bukan perempuan tu last2 masuk islam ke?? cter ni penah bace. mulia pekerti rasulullah :)
Eera Shera Eera Shera September 30, 2011 at 6:45 PM
penah baca cite ni.rasanya pompoan kafir tu last skali masok islam.

mulianya akhlak Rasulullah
syirah rasid syirah rasid September 30, 2011 at 6:51 PM
tak skip okehh. *winkwink

kagum ngan beliau. iman kita ni cemana lah yer. T__T
Nurana Nurana September 30, 2011 at 7:22 PM
nak g nak g nak g..dekat seksyen 7 kan?dekat je tuh..hehe
Ct Arina Ct Arina September 30, 2011 at 7:54 PM
ok lepas ni kalau wa rase limau tu masam wa anggap manis jelah. nak jage hati uncle limau punye pasal. kahkah! -joking
NURUL NADIAH MAMAT NURUL NADIAH MAMAT September 30, 2011 at 8:17 PM
kisah teladan yang patut dicontohi....

thanks ujang for this entry...may Allah bless you.. :)
Cik Yatt Cik Yatt September 30, 2011 at 8:25 PM
dah prnh bce cite nie..klu kite sush en nak wat cmtu..huhu..klub la bole jdi smulia rasullullah..hmm
yuyu Zulaikha yuyu Zulaikha September 30, 2011 at 9:15 PM
Rasullah terbaikkk!!

nyahhh! nak limau!
Wawa.Wafiyyah Wawa.Wafiyyah September 30, 2011 at 10:30 PM
ak bce smpai abis kot...smpai ati ckp skip T__T..hee~
misz eyza misz eyza October 1, 2011 at 12:46 AM
nice n3 lah. berguna pada yang cetek ilmu mcm sy. btw, already follow u.
http://miszeyza.blogspot.com/2011/09/balasan-kepada-orang-orang-yang-sombong.html
syud syud October 1, 2011 at 1:04 AM
alhamdulilahh.. bagus gak ujang ni yerr,..hehehehe..


doa slamat??

nak !! tapi jauh.. postkan makanan bolih?? hehehhe
3no gr33ny 3no gr33ny October 1, 2011 at 1:10 AM
hamba mmg skip sbb hamba dh tau kisah ni..p thanks 4 peringatan blik
alif haris alif haris October 1, 2011 at 1:35 AM
uish .. ne ade skip ujang .. baca ni :)
maszull maszull October 1, 2011 at 8:16 AM
salam...sikap yang terpuji...:)
NUR AMINA NUR AMINA October 1, 2011 at 3:35 PM
Bagus. Harap byk lg entry mcm ni. Doa moga selamat dan bahagia di rumah baru.
Dylla Abas Dylla Abas October 1, 2011 at 3:58 PM
sgt suka entri ni.rasullullah memang idola terbaik yg harus dicontohi :)
Nur Aischa Nur Aischa October 1, 2011 at 4:48 PM
tak skip pun, mmg baca samapi habis ni. kita mmg patut ikut sifat rasulullah tu..
Saiazuan Saiazuan October 1, 2011 at 6:58 PM
kisah ni sgt menarik.. aku ada trbaca aritu psl ni..
Scarlett O'Hara Scarlett O'Hara October 2, 2011 at 1:41 PM
Tapi org kita kan, kalau org bagi sesuatu, mesti ada je yang tak kena.Tak sedaplah, itulah, inilah...
~+aSma dAud+~ ~+aSma dAud+~ October 3, 2011 at 2:41 AM
sape yang skip jugak tak tau la..entry pasal rasulullah sependek ni pun nk skip..kalo ujng tuleh benda lain panjang pulak tu rajin pulak nk bacanye..
Puan Saira Azura Puan Saira Azura October 3, 2011 at 11:08 AM
LEPAS KAWEN BR BUAT POST CEGINI..AHHAHAH..(SAJE BAHAN)
Rin_Aff Rin_Aff October 3, 2011 at 1:35 PM
tq 4 sharing...i like...!!!
eima eima October 6, 2011 at 12:20 PM
ada jemput ke...muahahahah ...
tak prasaan la ....