Monday, September 15, 2014

Kisah Aku dan Kasut Sekolah


Cabaran 30 hari untuk gua punya dah kelam kabut.., gua pun tak ingat sebab banyak terlepas.., tapi gua settlekan je mana yang tajuk best untuk gua hahaha

Tajuk kali ini dorang minta "Cerita Kasut Anda" , Entri pasal kasut ni dah lama gua buat..so gua edit dan naikkan je entri lama ni ok..hahahaha




****************************************** 
Al-kisahnya

Kira-kira 12 ke 13 tahun dahulu, gua bersekolah di SMK  bandar baru bangi jalan 2., pada masa itu gua berada di tingkatan 2 macam itu.

Zaman cuti sekolah merupakan saat paling heaven bagi gua dan rakan-rakan sebaya, main bola sepak dan galah panjang  merupakan hobi yang paling best bila zaman cuti sekolah di kawasan perumahan gua. Bukan macam budak zaman sekarang ini dimana cuti sekolah aktivitinya lebih kepada game komputer , dan paling parah lagi 24jam online FACEBOOK yer dak..??

Dukacitanya gua bermain bola bukan menggunakan boot bola seperti orang lain, tetapi gua menggunakan kasut sekolah jenama BATA . *biasa la orang miskin

Lama-kelamaan kasut BATA gua kelihatan buruk dan hampir koyak..begitu la rutin aktiviti gua bila cuti sekolah

Mak gua selagi kasut boleh pakai dan tak koyak dia tak akan beli yang baru, suatu hari gua beranikan diri untuk meminta mak gua kasut baru.

***********

Lokasi : dapur rumah
Masa : magrib


"mak.., minggu depan dah nak start sekolah, apar nak beli kasut baru boleh.." rayu gua kepada mak gua yang tengah potong bawang di dapur


"erm..., kasut yang sebelum ini kan ada sayang"  jawap mak gua sambil mengelap peluh di dahinya menggunakan tangan kirinya


" ala mak..,kasut lama tu dah kotor la..nak beli kasut pallas jazz design baru" - rayu gua lagi sambil tunjuk gambar kasut ini kepada mak gua


"kan elok lagi kasut lama tu " pujuk mak gua sambil meneruskan memotong bawang.


Agak tidak puas hati dengan jawapan mak gua , gua bersuara lagi

" ala mak ni, tengok orang lain semua beli kasut sekolah baru, apar nak gak..!? takkan la mak takda duit langsung" gua mula meninggikan suara


" nanti kalau mak ada duit lebih kita beli ok" jawap mak gua sambil mengelapkan air mata disebabkan memotong bawang terlalu banyak 

" ala tu jer la jawapan mak" 

gua terus pergi meninggalkan mak gua memotong bawang-bawangnya


 *****************

Dalam fikiran gua dulu, mak gua mengelapkan air mata mungkin disebabkan bawang., tetapi sekarang baru gua paham air mata yang mengalir di pipi mak gua bukan disebabkan bawang tetapi disebabkan perbuatan gua ..sob sob..=(


Setitik air mata mak mengalir , berdosa seorang anak itu.. jadi gua sekarang berusaha sebaiknya untuk membuatkan mak gua gembira dan senyum sentiasa..('',)




Sekarang gua dah besar panjang dan bakal jadi bapa orang pun.., ('',)
 
Kepada anak-anak yang masih belajar tak kira zaman persekolahan ataupun Universiti, jangan la membebankan mak dan ayah anda dengan meminta benda yang tidak perlu.

Kalau kau anak orang kaya takpa sila la pau mak bapak korang...hahahaha

Yang belajar jauh jangan la membiarkan seorang mak rindu kepada anda, rajin-rajin la kol mak walaupun sekadar mengadu " mak jerawat saya dah besar"

 Ayat yang paling gua tacing ialah 

"sayangilah mak anda selagi mereka masih ada" =(


Sekian..


p/s : dulu gua suka curik stokin abang gua, dia nak pergi sekolah tengok2 dah takda..hahaha

#kelabbloggerbenashaari

Artikel Terkait

43 comments

sedih aku baca...(sambil potong bawang) hahaah

baiklah pak..sedih*kesat-2 air mata..HAHA

iskk..
tengah layan lagu pelangi petang nih! T.T

btw, suka blog ni dh balik ke warna asal. haha. yg dulu aku x lalu nak baca.eww~

mak aku baru kol aku tadi tanya pasal exam.rindu nak jumpa dia

Tetiba rindu dekat mak! :D Masa zaman kecik2 dlu, selagi boleh guna/paka/tak rosak takkan mintak dengan mak. HEHEHE

rindunya. baru tadi mak gua chat kat facebook.

dia cakap, "balik cuti sem ni mak masak makanan sedap2"

dok kat u asyik megi je :p

stokin kembang.... stokin kotor.... sebat stokin along.. huhuhuhu

Mak hanya satu di dunia,
dia dah banyak membahagiakan kita,
dah tiba masanya dia dibahagiakan :)

betul tu...sayangi ibu kita! jangan tau meminta2 je!

baca sambil lap air mata..sobsobsob..touching!!

assalamualaikum ujang...memori terindah dan sayangilah kedua org tua kita sebelum mereka menutup mata...:(

ni post kena bagi anak ujang baca..

baru mereka sedar sikit..

hehehe

aku baca entry ko kan ujang..teringant bawang kat umah dah habis..

btw..hargai mak kita kan..selagi masih ada..


tacing....

sgt terharu !~
begitu lembutnye hati seorg ibu :)

HARUS TEPON MAK PAS BALIK KEJE.. MAAAAAAAAAAAKKKK. .! Wuwuwu. hampeh betul dia ni menyedihkan aku pepagi bute..

Entry yang mampu mengalirkan air mata walaupun belum potong bawang...bagus! teruskan entry menusuk jiwa mcm ni...13sx sikit2 dh le....

bila nak jadi ayah nie....jiwa ko makin jadi family man yekkk...dan tahniah sebab berjaya ilang COLOR PINK kat blog nie....hahahaha

pallas zaman ak dulu pn glemer! heheh

kasut palas jazz...memangglem dulu

"apar" kata ganti nama gua kepada mak =)

sedihnyer... teringat kat mak.. ;)

sob sob..sodih lak rase...tringat mak den..:(

ibu engkaulah ratu hatiku.,

Pakai kasut bata kire miskin ke?? Dekat sini jenama bata sgt popular tau! Sedih jgk bc kisah ni.. sambil potong bawang...ahaks

rindu pulak kat mak gua lepas bace entry ni. :P

aku slalu pau abg aku ...sebab abg aku kaye...hahaha..

xaci lah edit entry lame weh..haha papepon cite ni mmg sadis huhu. Kalo sy jd makcik.. sy letak je ujang ni kat zoo.biar xmintak bukan2:P

Sebak pula.. sbb ena rasa ena banyak dah membebankan parents ena.. Ya Allah.. hurmmmm

Masa kecik kecik kita buat perangai tak sedar kan, bila dah besar panjang dah diri sendiri jadi parents baru tahu rasanya.

Begitulah putaran kehidupan... what goes around comes around.

kesimpulannya jagalah mak ayah kita bebaik selagi ada...

hai aparr.... nak kasut baru ye?
boleh...mintak lah nuffnang sponsor..

kakakaka...


EmoticonEmoticon