Friday, June 22, 2012

Spesifikasi Minima Calon Isteri Yang Lelaki Mahu

  
Salam Jumaat....

Setiap manusia normal pasti memerlukan pasangan hidup yer dak..??. jadi ini gua tepek senarai Calon Isteri Yang Lelaki Mahu ('',)


Spesifikasi Minima Calon Isteri Yang Lelaki Mahu


--------------------------------------------------------

1. Solat fardhu cukup 5 waktu bila tidak uzur.

2. Istiqamah (konsisten) baca al-Quran sekurang-kurangnya satu muka surat sehari. Baca al-Quran ni boleh tenangkan diri bagi perempuan yang emosi dia cepat marah or cepat berleter.

3. Menutup aurat. At least perlahan-perlahan ke arah tutup aurat dengan sempurna. Dari tudung singkat ke tudung tutup dada dan seterusnya. Dalam hati seorang lelaki yang baik sebenarnya suka yang bertudung labuh atau berpurdah walaupun dorang tak bgtau directly.

4. Dia mungkin tak belajar tinggi-tinggi sampai Master, PhD. Tapi dia cintakan ilmu.

5. Tak perlu sangat pandai. Matang lebih perlu supaya dapat buat pertimbangan dengan baik. Tidak ramai lelaki suka isterinya lebih pandai dari suami. Jadi, kalau anda pandai, jangan menunjuk-nunjuk meninggi diri depan suami lak. Lelaki tercabar kelakian bila kamu bersikap demikian.

6. Lemah lembut, sopan. Garang pada tempatnya. Tegas pada tempatnya. Lelaki tak suka perempuan berlembut tiap waktu. Kena garang gak barulah lelaki hormat.

7. Boleh memasak. Ciri ni perlu ada walaupun dia hanya pandai masak air, nasi, goreng telur mata kerbau je. Tak cun takpe, janji masak boleh. Kalau cun, masak failed watpe. Lelaki kahwin bukan nak jadikan u perhiasan je kat umah.

8. Muka natural. Make-up tu boleh. Tapi sebenarnya lelaki tak gemar perempuan make-up tebal2. Ala kadar je dah la. Make-up tebal kat mata memang kurang diminati.

9. Tang pakaian pula. Tak kisah fesyen jenis apa, janji tutup aurat. Lelaki Melayu suka wanita berbaju kurung sebab nampak ayu je. Mungkin ada juga yang suka perempuan tu pakai jeans dan shirt, tapi dia tengok sekali je pun. Kalau pakai jubah or baju kurung, konfem dia tengok banyak kali.

10. Wajah. Wajah tak perlu sangat cantik. Cantik budi pekerti tu lagi perlu. Sekurang-kurangnya mulut tu tak laser, tak mengata orang ikut suka hati dia je. Memang lelaki suka perempuan cantik, tapi kalau perangai tak elok dan menyakitkan hati, baik dia pilih yang sederhana je tapi boleh buat hati tenang. Kahwin ni nak cari ketenangan, bukan nak serabutkan otak dengan perangai2 entah pape kau.

11. Wanita materialistik dan cinta wang dibenci lelaki. Lelaki juga tak suka wanita yang kuat mengongkong, tuduh bukan-bukan, tidak percayakan pasangan, cepat prasangka. Sportingla sket.

12. Suka budak-budak. Ciri-ciri keibuan terserlah bila tengok budak, dia nak dukunglah ribalah.

13. Pandai al-Quran walaupun takdelah pandai sangat. Sekurang-kurangnya dia boleh ngajar alif-ba-ta dan surah-surah lazim anak-anak nanti. Penting sebab ibulah guru pertama dalam keluarga. Ayah boleh ngajar, tapi garanglah.

14. Boleh hidup susah. Contohnya kahwin dengan lelaki miskin, walaupun perempuan ni dari kalangan orang senang, tapi dia boleh membiasakan dengan hidup susah bersama-sama suami. Oh sangat sweet hidup susah senang bersama-sama ni tanpa merungut-rungut tak boleh tahan dengan kemiskinan hidup.

15. Dia tak suka cakap yang tidak baik tentang lelaki dia dan cerita pula pada kawan-kawan dia. Andai suami dia tak baik sekalipun, dia bersyukur dia ada suami. Ramai kot yang tak dapat kahwin kat luar sana tu.

16. Suka bagi semangat. Sekurang-kurangnya dia cuba senyum walaupun hatinya sedih. Lelaki tak perlu hadiah2 segala bagai pun, cukuplah dengan satu senyuman dah orait dah pun.

17. Cinta. Bila dia cinta, selama-lamanya dia cinta selagi laki tu tak curang.

18. Boleh berkongsi masalah. Walaupun tidak mampu selesaikan masalah, at least dia boleh jadi good listener dan tenangkan hati suami.

19. Ingat hari-hari penting. Contoh ingat tarikh perkahwinan, birthday dll yang penting. Tapi, kalau nak lagi cantik, ingat juga hari-hari penting dlm Islam. Cthnya, ingatkan hari Isnin dan Khamis untuk puasa bersama-sama.

20. Sikap malas memang ada, sampai terlupa buat segala kerja umah. Tapi bila suami pulang, dia tak segan untuk cium tangan suami dan minta maaf atas kemalasan beliau. Sekali-sekala malas tu boleh, tapi kalau hari-hari malas memang nak kena hantar masuk PLKN ni.

21. Hormat orang tua walaupun mertua wat tak mesra dengan dia. Cuba gak amik ati orang tua walaupun tak reti.

22. Boleh ingatkan suami supaya jaga solat, ingatkan anak-anak suruh solat. Kalau suami ada kekurangan, dia tolong cover dan juga sebaliknya. Tak salah isteri ingatkan suami tanggungjawab2 seorang suami. Bantu suami jaga keluarga supaya dapat masuk syurga satu famili.

23. Ingatkan awal-awal lagi anak-anak perempuan tentang aurat supaya tak berulang kes kejahilan yang sama seperti dirinya masa muda-muda dulu.

24. Sedia maafkan suami kalau suami ada wat salah. Pandai wat-wat majuk tapi jangan over majuk plak. Kalau suami nak cari lain, tanya dulu apa kekurangan diri. Kalau kurang, nak perbetulkan. Tapi, kalau suami nak kahwin lain gak, bincang elok-elok dulu sblm pasrah.

25. Kadang-kadang bangun malam dan doakan untuk pasangan dia panjang umur, bahagia dan tua bersama-sama sampai mati dan bersambung lagi bahagia di syurga nanti. Juga doa anak-anak jadi soleh dan solehah. Mungkin dia bukan seorang yang sangat baik, tapi dia ada impian punya suami dan anak-anak yang baik dan beragama. "Doaku Untukmu sayang - Wali Band" gitu.

26. Ada di sisi tika suami sakit, letih, stress. Bolehlah picit2 pale suami tu.

27. Dia redha, terima seadanya pasangannya itu. Tapi bukan awal-awal dah terima pasangan yang enggan ubah sikap buruk sebelum nikah.

28. Senyum selalu adalah ubat terbaik hati lara lelaki. Senyum itu sedekah :)

29. Malu. Antara ciri penting. Dia mungkin garang, tapi dia pemalu. Dia mungkin cakap banyak dengan kawan2 perempuan dia, tapi dia malu dengan lelaki. Yang terbaik, dia bukan saja malu dengan manusia pada tempatnya, tapi malu pada Allah.

30. Akhir sekali (kot) dan yang penting sekali, dia suka kamu dan setuju nak kawin dengan kamu ler. hehe. Spesifikasi panjang, tapi dia tanak nikah dengan kamu watpe gak. kikiki.

* via facebook : lelaki soleh idaman wanita solehah

****************************
Duhai Muslimah, ayuh jadi Mar'ah Solehah ♥

Sekian..Peace (~_^)v


p/s : siapa malas baca jangan tanya kenapa kau masih tak bahagia..hehe

Artikel Terkait

24 comments

adoiii tak masuk la dlm list muslimah nih lagii....

kena persiapkan diri nk jd isteri mithali ni haha

waahhh MINIMA sangat..

*TQ jang atas info ni..

insyaAllah thanks for info yang menarik untuk di kongsikan :)

panjangnya~~

yg point last2 tu saya baca skip2 boleh? :p

aku setuju semua tu. tapi nak ada complete semua tu, susah. kena didik bakal bini macam tu jugak

fuhhh...saya baca sampai bwh skali.

bagusla tips2 ni semua. insyaAllah, akan jadi isteri solehah satu hari nanti.. hehe~

minima je dah 30.. kalau maksima ntah bape agaknye.. tapi sebab untuk kaum hawa.. aku setuju je.. paling penting!! memahami..

takde hal lah 30 ni kacang je... lain kali bagi lebih sikit.. baru adventure.. hahaha..

yup betul... lelaki solehah je yang nak macam ni... lelaki solehah je yang selalunya dapat macam ni..

tak minima langsung..huhuk..maksima dah ni..btw..insyaAllah..mintak2 ramai perempuan dan lelaki yg bce ni..^_*

no 8 gua sangat2 bersetuju yang amat.. hehehe

Kena perbaiki diri lagi nih.. ;)

panjang rupenye . ingatkan betul2 minima tadi . insyaAllah

wawhhh..nice..
bley di praktisss awl2 neh :)
tq ujang

MINIMA sangat jang..=.="
kalau diri sendiri tak diperbetul,jangan kata 30list,5 pun belum tentu kau layak jang..nak cari makmum ni tak payah nak leceh2..imam mantap,insyaAllah makmum mantap..

jangan mengharapkan kesempurnaan, yang kurang tu boleh ditegur diperbaiki.. yang penting jalankan tanggungjawab tu bersama-sama..

Terima kasih untuk tips yang berguna ni.. :)

dia nak calonkan saya jadi wife dia tapi saya rasa saya takda ciri ciri tu. dia takmau cari orang lain.

sy perempuan yg x bersifat keperempuanan...sy pnjt pokok,main takraw,lumba motor tp alhamdulillah sy tutup aurat,sy jgk menghafal quran...parents sy by didik sy dgn lengkap cuma sy masih x pandai jd mcm perempuan biasa...jln pun mcm lelaki...sy ada pendam perasaan pd lelaki yg sgt2 baik...dia lansung x layan perempuan,dia cinta pertama sy,dh 6 thn sy simpan perasaan ni...habis semua pasal dia sy selidik,sy thu dia suka mkn apa,sukan apa,family dia...all about him...tp ssh sgt sy nk selidik dia suka perempuan yg mcm mana...pernah bekerjasama dgn dia time sklh menengah,n sy slalu mrh dia wat keje x betul...tp dia senyum n mntk maaf je..x menunjukkan yg dia x suka perempuan kasar pun...dia ikut ckp sy dgn muka yg ceria je...confius lah dgn dia ni...mcm mne nk tahu dia suka perempuan yg mcm mne???


EmoticonEmoticon