Thursday, January 30, 2014

ISES 2014 – Sidang Kemuncak Tenaga Lestari Antarabangsa

Apa itu ISES...? ISES adalah singkatan kepada The International Sustainable Energy Summit.  Persidangan ini telah dianjurkan oleh SEDA MALAYSIA buat kali kedua selepas pada 2012 sebelum ini yang telah berlangsung dengan jayanya.

ISES 2014 akan diadakan pada 18hb hingga 19hb March 2014 iaitu selama 2 hari yang akan di adakan di Sunway Resort Hotel & Spa, Petaling Jaya bertemakan Currency of Autonomy – Sustainable Energy

ISES 2014 dianjurkan bertujuan untuk berkongsi amalan baik disamping membantu industri tempatan dan juga luar negara mengenal pasti cara-cara yang sesuai bagi menyampaikan ilmu pengetahuan dan teknologi kepada masyarakat, serta pembiayaan bagi transformasi ke arah kemerdekaan tenaga dan pembangunan yang mampan

ISES 2014 juga menyediakan platform dan peluang untuk RE dan EE industri profesional di Malaysia dan dunia untuk bertemu, berbincang dan mendapatkan maklumat terkini dan isu-isu yang berkaitan dengan Sustainable Energy  di Malaysia.

Bawah ini disertakan Tentatif Program pada hari tersebutSEDA Malaysia akan menyediakan maklumat terkini dan pembangunan RE dan EE terkini di negara ini berkenaan dengan rangka kerja undang-undang dan pelaksanaan. Topik penting lain yang disampaikan oleh penceramah terkenal dari seluruh dunia termasuk pembiayaan hijau, tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga.

Tema ISES 2014 juga selaras dengan wawasan SEDA Malaysia untuk menggalakkan penggunaan langkah-langkah tenaga mampan sebagai sebahagian daripada penyelesaian ke arah mencapai keselamatan tenaga dan autonomi. Tema ini adalah tepat pada masanya untuk mencerminkan senario global yang tidak menentu harga tenaga , negara-negara risiko akan berdepan dengan akibat mengurangkan bekalan bahan api fosil, dan kos alam sekitar bahan api ini . Isu-isu ini telah menyediakan alasan yang kukuh untuk banyak negara untuk memulakan mengubah landskap tenaga semasa mereka untuk memasukkan tenaga mampan dalam portfolio tenaga mereka.

Beberapa barisan panel penceramah terkenal terdiri daripada wakil dalam dan luar negara dan salah seorang daripadanya termasuklah, Datuk Loo Took Gee iaitu Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Malaysia (KeTTHA)

Barisan Panel


Untuk IKLAN DAN TAJAAN pada ISES 2014 boleh tengok di SINI


Peta Lokasi Persidangan ISES 2014

PETA ISES 2014


Pendaftaran boleh dilakukan dilaman web www.ISES.gov.my

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi jawatan kuasa ISES 2014 :

Secretariat Sustainable Energy Development Authority Malaysia
Galeria PjH Level 9, Jalan P4W Persiaran Perdana,
Presint 4 62100 Putrajaya, Malaysia
 Tel : (+603) 8870 5835 / 010 258 2885 Fax : (603) 8870 5900 Email : ises@seda.gov.my / hazel.ises@gmail.com / ises14.seda@gmail.com


Sekian...Peace (~_^)v


Artikel Terkait


EmoticonEmoticon