Monday, March 3, 2014

AIR MINERAL SPRITZER HARAM SUMBER AIR DARI KUBUR CINA.!!!???

Salam.., korang pernah dengar atau tahu dak isu pasal Air Mineral Spritzer Haram diminum kerana sumber air Spritzer dari kubur cina..??

Kok yang pernah dengar tu maksudnya pernah baca di blog ataupun facebook yer dak..??? contoh ayat yang tersebar adalah dibawah ini


Fuh....dia punya ayat kemain lagi islamik menyusuk kalbu yer dak..?? Yang baca tu pun kemain ramai la share konon prihatin sayangkan agama dan tak selfish katanya..hehe

Dan ada beberapa blogger pun dengan yakin share la di blog masing-masing menandakan sayangkan umat islam tapi tanpa siasat dapat dari sumber yang sahih hehe

Antara ayat blogger yang ada ialah :

Takk boleh percaya Cina ni ... Kalau berniaga, mesti menipu. Depan nampak bersih, kemas dan professional tapi belakang lain cerita. Cina pun bukan mempunyai tabiat dan cara hidup yang bersih.  Buat apa nak beli barangan buatan Cina Teruskan boikot. Jangan seposen pun duit hala kta sampai ke tangan cina.

Kejadah apakah ini point dia jangan beli produk orang Cina hahaahha. sebenarnya isu ini dah dekat 10 tahun ,bukan baru tahun lepas ataupun tahun ini..tapi bila dah ada facebook kecoh la kembali yer dak..?

Ada lagi tu gua baca siap tulis

Kami orang taiping dah lama tahu air spritzer ni kotor sebab dekat dengan kubur...kami orang taiping tak minum air spritzer

*********************************************

Korang setuju ke dengan Fakta yang diberikan diatas..??? ok gua siasat menggunakan Google Earth kita tengok







Kilang Air Mineral Spritzer


Nampak gambar diatas tu..katanya jarak antara kilangdengan kubur cina adalah 500meter.., ok gua setuju la mengikut daripada ukuran lurus ini..

Tapi kalau orang kampung situ setuju air dari kubur boleh meresap ke tanah lalu menjadi air dan korang geli untuk minum air Spritzer tu, kenapa korang tak geli dengan sumber air ke rumah korang..?? sebab kalau korang nampak dari gambar google earth tu, kolam tankungan air tu pun lagi dekat dengan kubur cina..hehe, kolam itu adalah milik Lembaga Air Perak (LAP)

Jangan jadi kurang bijak bila tengok gambar gini korang kata dekat dan boleh resap gitu..., bentuk muka bumi tu pun berbeza kawan-kawan.., kolam tu lagi tinggi dari tanah kubur tu dan sumber air dari kilang Spritzer tu pun lagi tinggi dari tanah kubur tu..ahahahaha

Gua tunjukkan lagi mana datang punca Kilang Air Spritzer..., tengok gambar bawah ni


kolam air mineral spritzer

Punca Air Spritzer datangnya dari 9 buah punca air , di mana letaknya ialah di atas bukit hutan simpan dimana ianya milik sepenuhnya Spirtzer sendiri.., antara lokasi punca air yang Spritzer korek dan dapat air mineral ialah yang gua bulatkan digambar atas.

So mana datangnya cerita  Sumber Air Spritzer datang dari kolam besar tu..?? tu kolam besar milik Lembaga Air Perak (LAP) bang oi..., siap berpagar lagi..takda kerja si Kilang Spritzer ni nak amik air dari kolam tu hahahahaha


pam bawah tanah air spritzer

Gambar diatas adalah contoh rumah pam untuk sumber air bawah tanah milik Kilang Spritzer..Korang tau dak tanah milik Spritzer ini seluar 330 ekar oi..!! kalau korang bebal nak bayangkan besar mana, ianya sama dengan 330 kali padang bola sepak haaa...hihi jangan marah ek gurau je sayang ('',)

Kedalaman untuk Spritzer dapatkan punca air mineral pula ialah lebih dari 400 kaki dari bawah tanah..fuh..fuh..!! logik akal pun boleh pikir macam mana sumber air dari kedalaman 400 kaki macam mana bersih yer dak..? dan dorang bukan main korek je tapi ada pakar yang akan cari tempat untuk dikorek untuk mendapat punca air.., kalau main korek je dapat lumpur jer bro..hehe.. konsep dia sama macam gali carik minyak di laut..paham dak..??



Gua dan si blogger boroi Ben Ashari dengan yakin dengan tanda HALAL yang ada, dan kami minum air Spritzer tanpa was was.. Produk keluaran Spritzer semua telah disahkan oleh JAKIM, SIRIM, HACCP, dan Kementerian Kesihatan Malaysia....so jadah apa nak ragu lagi yer dak..??

Bukan tu sahaja si Kilang Spritzer ini dah 12 tahun berturut dapat anugerah Trusted Brand Platinum Award..., banyak lagi anugerah dia.., kalau gua nak taip semua anugerah dia letih menaip wei..hahaha


Kenapa Spritzer dapat banyak anugerah...??? sebab panel juri dari dalam dan luar negara dah tengok sendiri macam mana proses air dari bawah tanah yang kilang ini buat dah mereka yakin...!!! Yang ramai menggelabah buat fitnah tu semuanya duduk depan komputer dan kilang pun tak pernah jejak main sebar je hahahaahah

Jadi hentikan je lah fitnah yang mengatakan sumber air mineral Spritzer datangnya dari kubur.., kalau korang main share je nanti orang baca buat bahan gelak je hihi....

Amik perumpaan dari rakan blogger Shakiddo

"Ada pokok mangga dan rambutan di tanam tepi kubur. Boleh tak kita makan buah mangga dan rambutan yang sedap tu? Cer citer.."


Mana gua tahu detail ini semua sebab gua sendiri dah melawat tapak Kilang Spritzer di Air Kuning Perak..., bukan gua seorang.., tetapi lebih dari 20 orang blogger menjadi saksi..

So orang TAIPING yang konon tahu mana datang sumber air mineral spritzer..., tak tau jangan buat-buat tau.., ang pi dulu lawat kilang Spritzer tu sendiri sebelum menabur fitnah..hahaha


Lawatan blogger ke Kilang Spritzer

Gambar reremai lawatan blogger ni gua curi dari Ben.., cerita lawatan ke Kilang Spritzer akan datang gua cerita sebab memori kad kamera takleh baca hahahaha.., dalam lawatan ini gua antara yang mencilok air keluaran Spritzer terbanyak..hee

Untuk tambahan fakta :

- Air cactus yang juga keluaran dari kilang spritzer juga selamat diminum.., ada cerita air cactus campur dengan air holly water bagai tu semua fitnah je..

- Air mineral jenama MESRA yang dijual di Petronas juga datangnya dari Kilang yang sama iaitu Kilang Spritzer Air Kuning..bukan air mineral MESRA sahaja..banyak lagi jenama lain yang menggunakan punca air di kilang ini

- Kualiti air yang dibotolkan di kilang spritzer setiap jenama berlainan kualiti kerana seperti diterangkan diatas,  mereka ada 9 punca air bawah tanah..dan air mineral yang terbaik iaitu ada kandungan silikon / asid ortosilisik(OSA) hanya terdapat di Air Mineral Spritzer

Siapa yang rasa fakta air spritzer datang dari kubur cina meh berhujah dengan gua.... gua cabar ni..('',)


Sekian...Peace (~_^)v

tags : status halal air mineral spritzer , isu air mineral spritzer, halal haram air mineral spritzer, holly water air cactus , air spritzer dari kubur cina

Artikel Terkait

62 comments

abang.. nak air spritzer sket..

Abam nak air spritzer yang berperisa ada?

Bravo.. Penerangan yang jelas.. Isu ni sepatutnya tak timbul.. Ni semua sebab orang yg mudah sangat percaya dengan benda2 yg dikongsi kat Facebook.. Tanpa selidik betul2, terus sebarkan berita fitnah..

bagusss..baru rsa yakin minum spritzer tanpa was2..susah zaman skrg byk sgt fitnah berleluasa..

salam.. Tuan .. nk tanya pulak mcm maner status brand Cactus... tq for info...

Belum dgr org mati Tak minum air spritzer ni.

Air mineral jenama Cactus juga mendapat punca air bawah tanah di kilang yg sama cuma kualiti airnya berbeza dgn spritzer..,

bukan cactus sahaja.., air mineral dari kedai Mesra Petronas pun dari kilang yg sama

singgah & follow...

isu ni, kdg2 penceramah dalam kursus pun siap pesan. huh!!! mmg sakit ati kalau pk

Kena bagi orang kampung saya baca ni..

Assalamualaikum. hahaha penerangan yang terbaik ~~~

Kalau ya pun nk menegakkan kebenaran..bahasa bleh guna yg chantek2 kot...

Kalau ya pun nk menegakkan kebenaran..bahasa bleh guna yg chantek2 kot...

yg desa tu pun dari sini jugak ke? macam2 laa dorang ni kan.

Macam2.... bila PHD berleluasa, camtulah jadinya... tabur fitnah mengkonfiuskan org merata2

Wahh pnjg lebar :D info yg bgus ..dlu pun hmpir tpengaruh ..hihihi

Bagus ...terperinci info nyer...terbaik

berapa juta mereka2 ni dah di bayar pehak kilang...

ayooooo....lain macam ja korang ni...ahem2..

sebab itu la orang tak minum air paip.....tapi air mineral yang kau kata bagus ni diminum...cuba admin bayangkan kalau kedai makan tepi tapak pelupusan sampah...confirm orang tak singgah kedai itu....cuma admin fikir balik...AIR PAIP ORANG TAK MINUM...TAPI AIR SPRITZER UNTUK DIMINUM......

Tepuk dada tanya selera.......

kat lembah kelang kedai makan kat tempat kotor pun ramai gak,apalah sngt tempat perlupusan sampah.tah tentu ramai yang lapar dahaga lepas kutip sampah.

apa yang penting ialah jika was-was elak. Saya pun jika nak beli air mineral (bukan air RO)mesti tengok dulu punca airnya. Jika Jalan Air Kuning, memang saya tak beli. Saya tak pernah tengok lokasi sebenar tetapi selepas ianya keluar dalam akhbar dah timbul rasa was-was itu. Sebab itu saya elak. Wallahualam

Saya sbg bekas pekerja kilang setuju dgn blog katakn.lagipun kesemua punca air dikawal selia oleh QA orng Islam

TQ abam... lps ni saya mesti piley Spritzer... tp mahal laaa... nak yg free bleh? hahaha

Sebenarnya ramai org tak beli air spritzer bukan sebb benda ni semua...ini kerana harga air spritzer agak mahal berbanding air mineral lain....lebih baik masak air kat rumah dan bawa bekal....kita lebih yakin

wahh hebat spritzer suruh blogger bersihkan nama kilang diorg .. hebat ... betapa hebat kuasa blogger ... hehehe caya lah bro

Selama ni dgr ckp org..sampai tak berani nak beli n minum... Bila dh ada penerangan mcm ni so lepas ni tak rasa was-was dah.. thanks bro..

Gua tak minum air spritzer dah lama...
First untuk mengelakkan was2.. gua tinggalkan...

2nd... gua support produk orang Islam .so, gua beli myrasa dari mydin... woahha!

Semangat gua untuk tolong biz orang ISLAM lebih tinggi dari semangat gua nak air minerak terbaik...

Kalau orang Islam kaya..moga depa takkan jadi bangsa yang merungut2 and merengek2 mintak itu dan ini macam pengemis dan merompak harta orang lain...

Adohai...

Good job!! Dah lama org sebar fitnah spritzer ni. Yg tak siasat pun mein fwd je. Mkn duit haram x per...air spritzer x leh minum lak..llawak..lawak..-from tepeng with love

Spritzer tolong la cikit air mineral kat sgor ni..time kemarau di selangor mcm ni nak jgk rase mandi air mahal yakni air mineral spritzer

terpulang.. yg penting aku tak nk minum... dah dekat nooo kubur dengan kawasan kubor.

yelah spritzer dah kasik brg free citer baik-baik lah pasal spritzer...

ada dapat cash ker dari spritzer

Kalau nk tegakkan kebenaran..bahasa biar la beradap...bahasa kau memang menunjukkankan kau ni ade hubungan dgn spritzer..marah semacam...bebal, korang,kejadah,paham tak..aku minim jg air spritzer tanpa was2...tp bl baca bahasa blogger ni..nk muntah

Mcm mana pula dgn molekul air spritzer yg gagal di ruqyah kan oleh ustaz terkenal tu

Blogger yg sgt "berhemah", suka sgt MEMBEBALKAN pembaca. 1 hari nt kena muka sndri baru ko taw..

Kami org.putra heights dah nak msuk 2 hari takde air...leh hntar air spritzer nak minum air takde nie. ..

kami dah nk msuk 2 hari kat putra heights subang jaya takde air. ..nak minum air takde nie. ..leh hntar air spritzer. ..

Info yang bagus, lepas ni tak perlu lagi terpengaruh dengan berita yang tersebar ni. Dah boleh beli dan minum tanpa perlu was-was. Tkasih atas perkongsian ini.

Lawak pula.. Tak semestinya kuburan tu dekat dengan kilang, dorang akan pegi ambil air dari kuburan..

USTAZ TU riak kot masa Nak RUQyah kan.Air tu..Ataupon NAWAITU DIA tu tak baik....

Yg aku pelik ni owner spritzer sendiri pun xbg penjelasan. tp anda pulak beriye-iye nk bg penjelasan bg pihak spritzer sambil kutuk org yg sebar crite. Org yg sebarkn tu kn prihatin... cukup la sekadar bg info. xpyh la smpi nk berdebat .. apa pun tq atas penerangan

blogger poyo

asalamualaikum..nice explaination..
jemputlah ke blog saya ramai-ramai..hihi terima kasih..
http://syeraselamber.blogspot.com/

g mampos lah dgn statement ko...
nampak na kena gula-gulan kn dgn spritzir... dah benda tu mmg dekat dgn kubo.
bebal betol.
lagi nk backup spritzir.
ala setakat dapat air free boleh lah ko nk.
boikot tetap boikot.
sokong produk bumiputra lagi bagus. biarkan lah dia bangkrup.
bodoh punya blogger

oii penghianat bangsa klu berani approve lah bodoh

jgn bodoh kan org.., nanti kena bodoh pada diri sendiri..=)

baca la artikel dulu ok kang kena bodoh..,

apa benda yg dekat dgn kubur..?? jgn bodohkan diri sendiri lagi sekali ok..=)

produk melayu ada keluarkan air mineral ker..??? dan dosa ke beli bukan produk bumiputra..??

aku publish komen biar org boleh beza mana bodoh mana tak..=)

Air Gau...air meneral keluaran bumiputra muslim....tanpa was was.

hahaha... baru td ada dgr khabar angin psl spritzer n kubur cina ni.. di sbbkan saya ni peminum tegar air minerla semulajadi,(terutamanya spritzer la) trus je saya google utk siasat betul ke x khabar angin tu ..dah agak dah khabar angin palsu ,xkanla yg dah disahkan oleh JAKIM, SIRIM ,HACCP dan berbagai lagi tu palsu ... terima kasih bro atas pencerahan .. mmm, mcmana pulak dgn air AKTIF ??? suka jgak minum air tu...

Nice explanation ujang. Tp kn, ade ckgu skolah ktorg ckp spritzer ni klu dibekukan, x beku spnuhnye. Npe eh

dalam islam kita wajib mencari kebenaran..bukan senang2 kita tuduh tanpa bukti...sedangkan yg melakukan kesalahan pun belum boleh dikatakan bersalah selagi belum diputuskan oleh mahkamah. cuma kena ingat ye sahabat2 yang beragama islam, fitnah itu dosanya lebih besar daripada membunuh. kalau kita x tahu perkara itu benar atau tidak benar, seelok-eloknya kita tidak menyebarkannya..bukan apa, zaman IT dihujung jari ni mudah benar kita mendapat SAHAM. apa maksud saham tu, fikir2kan la.. murid2 kat sekolah pun sekarang diajar untuk berfikir secara KBAT... :) semoga hari2 kita mendapat keberkatan..

Assalamualaikum... ak mmg yakin spritzer, cactus ni ok halal.. ak x caye msg2 berantai ni, kne siasat dlu.. tp ak suke AIR MINERAL GAU..ley x wat review ckit psl ni

Air zam zam lah yg x der tolok banding..x der sape pun yg pertahankan air zam zam ni..betul ke sebelah dengan kubur..? Wah berperisa mayat tu...

Kilang tu dia nye kot.. tu dia guna ayat chantek huhuhu peace yoo

Ni lg satu prob bebal. Dpt bayaran ker nk kondem ustaz la plak . Sakit nnti p cari ustz spritzer naaa

Biarkn je...was2 xyah mnum. Klau dia bpihak pd yg salah. Tgung la kt akhirat nnti

Dosa tu idok laa.. tapi setiap sen yg dibelanjakan akan disoal kelak d akhirat. 1st klau boleh utamakan n skong produk kluaran islam.. bkn sikap racist ke apa.. think dedalam otak tembus ke hati. Bukan dr hati terus ke otak utk membebalkan


EmoticonEmoticon