PropSocial Laman Web Terbaik Untuk Beli Hartanah(rumah)



Salam...,

Siapa yang baca artikel ini aku pasti korang berminat untuk memiliki hartanah yer dak..?  atau lebih tepat lagi memiliki rumah pertama. Tahun 2017 ini kita sedia maklum ekonomi negara kita agak tidak stabil dan sepatutnya dalam ekonomi macam ini adalah waktu paling sesuai untuk kita memiliki rumah dengan harga bawah dari pasaran.

Mencari rumah yang sesuai boleh menjadi satu proses yang panjang dan membosankan yer dak... ?Cabaran utama korang ialah tak tahu apa-apa dan tidak diberi bimbingan atau ilmu yang betul terutamanya untuk pembelian rumah pertama. Sebelum memutuskan rumah mana yang sesuai untuk dibeli ini antara cabaran atau masalah yang biasa yang korang akan hadapi :

• Senarai rawak oleh portal hartanah
• Data yang diberikan tidak mencukupi tentang hartanah
• Tiada maklumat tentang kejiranan sekitar
 • Ejen hartanah tidak bertauliah
• Proses pembelian yang lambat

Ok dalam masalah semua ini kalau korang ada rakan yang mahir tentang hartanah pasti mereka akan boleh kongsi secara bersemuka . Tapi jika korang malu atau tiada rakan untuk bertanya.., saya boleh cadangkan korang cari semua sumber ini di lawan web PropSosial..!


**************************************


Tentang PropSocial:

PropSocial ialah laman web sosial hartanah interaktif untuk pembeli, pelabur, penjual dan penyewa hartanah di Malaysia. Laman web ini membolehkan korang berinteraksi untuk:


·         -Menyelesaikan masalah tentang pencarian hartanah di Malaysia
·       -  Bertanya tentang kebimbangan berkenaan hartanah
·         -Mendapatkan nasihat dari pakar-pakar hartanah di Malaysia
·         -Mencari lokasi pelaburan hartanah terbaik
·        - Dan lain-lain

PropSocial juga merupakan laman web pertama di Malaysia yang menggunakan khidmat komuniti sebagai tunjang untuk para pengguna mendapatkan pandangan & pendapat melalui pengalaman penduduk sebenar tentang kawasan hartanah pilihan mereka

**************************************


Bagaimana PropSocial membantu Pembeli Hartanah?


web probsocial

Ini adalah sebahagian daripada ciri-ciri PropSocial yang telah dibina untuk membantu pembeli serta memudahkan urusan jual beli hartanah

1) News Feed

Ciri News Feed di PropSocial membolehkan pengguna untuk mengikuti perkembangan kejiranan pilihan mereka termasuk menerima kemas kini segera pada bahagian news feed mereka. Antara data yang dipamerkan dalam kemas kini terdiri daripada:
·      -   Hartanah untuk dijual atau sewa
·       -  Penilaian harta
·    -     Ulasan topik perbincangan di kejiranan yang dipilih pengguna

PropSocial adalah web yang pertama daripada semua portal hartanah Malaysia untuk mempunyai ciri ini, yang akan menambah informasi tentang kejiranan tersebut





2) Kejiranan & Maklumat terperinci hartanah

PropSocial menyediakan maklumat yang tepat dan menyeluruh mengenai kawasan kejiranan atau hartanah dalam gaya infografik untuk memudahkan pengguna. Maklumat yang dipaparkan termasuk:
Lot letak kereta bagi setiap unit
- Yuran penyelenggaraan
-   Kebenaran membawa haiwan peliharaan
-  Jumlah bilangan tingkat & blok kediaman
- dan banyak lagi.



Terdapat juga maklumat untuk kejiranan sekitar,  bawah ni antara contoh yang korang boleh tengok


Carta komprehensif spesifikasi di bawah 'Maklumat Lanjut'





Transaksi harga bagi setiap harta yang diperolehi daripada JPPH



Statistik kumpulan etnik kejiranan ini pun antara perkara penting sebelum kita memiliki rumah untuk keselesaan kita





Perbandingan harga hartanah antara 2 kejiranan ini penting untuk pelabur untuk membuar perbezaan dan berbaloi atau tidak sesuatu hartanah




Kalkulator memudahkan korang kira bajet sebelum membeli hartanah



3) Topik Perbincangan & Artikel Terkini

Topik perbincangan PropSocial ini adalah ciri utama yang merapatkan jurang antara pembeli dan penjual, serta menyediakan tapak untuk korang menyuarakan pendapat.Korang juga berpeluang untuk mendapatkan nasihat percuma dari pelabur hartanah yang berpengalaman atau ejen didalam topik perbincangan.

Topik perbincangan juga direka supaya menjadi mesra pengguna untuk semua peringkat umur, serta datang dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan Bahasa Cina.... ala macam forum la...senang kan kan kan..?
Korang boleh tengok contoh topik perbincangan PropSocial di http://www.propsocial.my/discussions


Pasukan editor PropSocial juga kerap menyumbangkan artikel mengenai berita terkini yang berkaitan dengan hartanah dan artikel bermaklumat untuk mendidik pembaca tentang pasaran hartanah di Malaysia. Semua artikel yang disiarkan turut dikongsi melalui saluran media sosial mereka di https://www.facebook.com/propsocial/. Artikel-artikel ini boleh didapati dalam bahasa Inggeris dan Cina. Korang boleh wusha di Facebook dorang disini  http://www.propsocial.my/discussions/editors_choice


4) Rating & Review
Ciri 'Rating & Review' PropSocial ini adalah seumpama 'Tripadvisor' untuk pasaran hartanah. Ciri ini membolehkan penilaian terbuka dan jujur berkenaan ​​hartanah, kawasan-kawasan perumahan dan ejen. Setiap penilaian dan ulasan akan disahkan sebelum disiarkan untuk menghalang “spam” dan penyalahgunaan.
Ciri ini telah dibina untuk membantu pembeli bagi mendapatkan data seperti:
·         Pendapat jujur ​​dan komen mengenai harta atau kejiranan oleh komuniti disana
·         Kadar jenayah yang dilaporkan
·         Samada kawasan itu berhantu!
·         Masalah sesama jiran

Penilaian Hartanah & Kejiranan

Pengguna yang telah menggunakan perkhidmatan daripada agen hartanah tertentu melalui PropSocial juga boleh menilai dan menyemak kualiti agen. Ini adalah untuk membantu pembeli harta lain membuat penilaian yang lebih baik dalam membuat keputusan memilih agen hartanah mereka....jadi secara tak langsung boleh membantu korang untuk pilih agen yang terbaik yer dak..?

Kualiti agen melalui penilaian pengguna






4) Carian (SEARCH)

Ciri carian adalah elemen yang paling penting untuk mana-mana laman web dan adalah perkara pertama yang anda akan lihat apabila anda log masuk ke laman web PropSocial ini. Semasa proses carian, PropSocial menyediakan cara yang paling mudah untuk memenuhi kriteria dan keperluan pengguna setepat yang mungkin, supaya ia mengurangkan masa penyelidikan mereka.

Berikut adalah beberapa penapis carian semasa propsocial:
i) Lokasi / Hartanah
ii) Kategori
iii) Harga
iv) Saiz kediaman
v) Pembangunan baru atau subsale
vi) Aspek utama: Kebersihan, Keselamatan, Ketenangan & Kebersihan
vii) Harga dibawah / diatas nilai pasaran
viii) Hartanah Berdekatan berdasarkan Stesen LRT dipilih
ix) Bilangan bilik tidur & bilik air
x) Kebenaran untuk haiwan, Parking & Kemudahan lain





Apakah kriteria yang menentukan kedudukan iklan dalam PropSocial?

a) Kualiti Senarai
- Bilangan gambar yang disediakan
- Penerangan hartanah secara tepat dan terperinci
- Butiran dan informasi tepat tentang hartanah
- Penambahan unit (Unit lain yang ditambah dalam hartanah yang sama dalam iklan adalah untuk menggalakkan ejen untuk menggunakan fungsi ini dan bukannya membuat iklan salinan)

b) Kedudukan Agen
- Penilaian pengguna terhadap agen
- Maklumat profil agen yang sempurna
- Nombor telefon bimbit yang disahkan
- Jumlah bilangan penyenaraian agen
- Status laporan unit apabila ia telah dijual
c) Kualiti sumbangan melalui ulasan atau topik perbincangan
d) Dan banyak lagi ....


5) "I’m Interested" / Hantar keperluan Anda

PropSocial melakukan kerja rumah korang untuk mencari agen hartanah yang terbaik dan boleh dipercayai untuk membantu korang membeli, menjual atau menyewakan hartanah anda. Apa yang korangperlu lakukan adalah memberi keperluan anda secara tepat:
i) Pilihan lokasi / hartanah
ii) Bajet
iii) “Landed” / “Apartment” / Jenis hartanah
iv) Bilangan bilik tidur & bilik air
v) Jumlah Parking Lot
vi) Beli / Sewa
vii) Dan banyak lagi


Pengesahan telefon akan dilakukan untuk setiap permintaan yang dikemukakan untuk mengelakkan “spam” atau penyalahgunaan. Kami kemudian akan menghantar pertanyaan anda kepada agen yang sesuai dan akan membantu anda mencari padanan hartanah yang terbaik. Pembeli rumah atau penjual akan dapat menilai dan mengkaji semula agen perkhidmatan mereka apabila selesai transaksi.



Lawati laman web PropSocial sekarang! 

1 comment... add one now