Wednesday, September 12, 2018

PENGALAMAN BEST TEAM BUILDING DI CYBERVIEW RESORT & SPA


Tempat Team Building Di KL

Salam..,

Baru-baru ini aku ada join team building bersama rakan blogger di Cyberview Resort & Spa di Cyberjaya. Aku rasa korang pun dan biasa join team building yer dak.? aku pun sudah beberapa kali join team building sebelum ini. 

Tapi kali ini aku nak share dengan korang apa yang best team building di Cyberview Resort & Spa .! Secara peribadi yang aku nampak kelebihan utama team building disini ialah program ini dikendalikan oleh seorang yang berpengalaman luas dalam bidang ketenteraan.., nama dia ialah Sarjan Idris.

Sarjan Idris berhidmat 5 tahun di army dan 16 tahun di pasukan smart majlis keselamatan negara jabatan perdana menteri.

Sarjan Idris MH17
(Sarjan Idris Kanan Sekali)

Kalau korang nak tahu dia adalah  Team Special Force Malaysia, antara misi besar yang dia terlibat adalah MH17 dia salah seorang yang terlibat untuk  pergi ke Ukrine. Selain itu Tsunami di Aceh dia antara team yang awal sampai.... arghhhh kalau nak share cerita Sarjan Idris penuh satu entri ni hahahaha... terlupa pula motif utama share team building...hihi

Tapi percayalah siapa yang join team building under Sarjan Idris sangat untung dan berbaloi, tapi jangan silap dia bukan ajar kita dengan cara tentera. Kalau korang nak tahu nanti boleh cuba sendiri susah nak olah dengan kata-kata...korang layan je cerita pengalaman aku di Cyberview Resort & Spa ok..

*******************************************

Team building yang aku join ini selama 2 hari 1 malam iaitu pada hari Jumaat dan Sabtu. Muka- muka blogger yang terlibat adalah

-  Aku
-  Lan Careno
-  Sohoq
-  Angah Judin
- Daus
-  Fazrol
-  Mimin
- Yanty
-  Uzu
- Qaseh

Aku pasti ada antara mereka yang korang kenal ye dak..? kalau tak kenal pun takpa yang penting korang kenal aku hahahahaha.  

Hari Jumaat itu kami diminta lapor diri seawal jam 8 pagi , kerana aktiviti team building akan bermula jam 9 pagi. Penganjur dan pesan awal kena tepati masa sebab hari Jumaat terkejar sikit masa untuk solat jumaat. Aku yang berdarah Jepun seperti biasa berjaya tepati masa seawal jam 8.13 pagi sudah sampai melaporkan diri di Cyberview Resort hahahahaha....

Siapa yang awal sampai, Resort dah sediakan sarapan pagi.., macam biasa kalau pergi Cyberview Resort tempat makan dia di Restauran Verendah dan aku rekemen kalau korang nak sarapan disini cuba nasi lemak dia dengan ayam rendang..!!! super sedap.

******************************************

AKTIVITI PAGI

Ice Breaking dan Group Activities

Kami start lebih kurang 9.15 pagi..., macam biasa sesi awal pagi ialah suai kenal antara kami semua dengan ketua program Sarjan Idris. Masa suai kenal ini kami belum tahu detail mengenai Sarjan Idris , dia hanya perkenalkan diri sebagai bekas tentera sahaja.., awal-awal seram gak tengok dia sebab macam garang hahahahah. Tapi aku seperti biasa bila mana join satu program aku akan kosongkan minda dan pengalaman yang pernah ada supaya boleh enjoy dan terima semua secara positif.

Kami dibahagikan kepada 2 kumpulan, macam biasa pembahagian ahli kumpulan dipilih secara rawak. Aku memang dah set tanak satu kumpulan dengan Lan Careno dan akhirnya berjaya tak satu kumpulan dengan dia hahahaahah


Selepas pembahagian kumpulan kami pecah kepada 2 meja... masing-masing duduk pada meja kumpulan masing-masing. Sarjan Idris bagi game pertama pada semua orang iaitu "game lipat kertas". Dari game ni kami dapat satu tanparan hebat sebab semua kelaut..!! mesej pertama yang aku dapat dari game ini iaitu 

- jangan pentingkan diri 
- kerja berpasukan
- komunikasi adalah perkara yang penting

Bila dah kena setepek..., aku dan rakan blogger lain dapat mesej yang berguna sebelum team building bermula hehe. Nak tahu game kertas tu apa..??? mana boleh cerita nanti tak best hahahahaha

Tugasan pertama kami ialah 

- pilih nama kumpulan
- Buat logo kumpulan
- buat misi kumpulan
- buat visi kumpulan
- reka satu war cry

Selepas sepakat .., kumpulan aku yang terdiri daripada Uzu, Aku, Daus, Angan Judin dan Yanty beri nama kumpulan kami X- Team.!

Mana kala kumpulan satu lagi yang terdiri daripada Lan , Fazrol , Sohoq, Qaseh dan Mimin bagi nama kumpulan mereka Buddies Blogger

Bila tadi dah kena tanparan hebat..., dapat sahaja tugasan pertama kami semua terus bersatu hahahahahahah




Alhamdulillah semua bekerjasama siapkan tugasan masing-masing.., setiap ahli kumpulan pasti ada kelebihan masing-masing, macam aku kelebihan aku lebih pada melihat nak melukis takda seni, nak menulis tulisan buruk.. so kelebihan aku adalah melihat hahahahahah

Bila settle lukis logo, misi, visi apa semua kami kena fikir " War Cry " team kami... arrhh sudah..payah ni hahaha.. tapi lepas google dan wusha youtube dapat juga la idea untuk team aku.

Dah siap semua setiap kumpulan kena persembahkan tugasan

Kumpulan Buddies Blogger

Kumpulan X-Team

Cantikkan logo kami...! idea nama kumpulan aku, idea logo uzu dan angah, idea misi dan visi yanty dan daus...nampak tak bila kami kerja satu kumpulan dari susah jadi senang...!! cewahhh hahahahha

Selepas pengenalan kumpulan setiap kumpulan kena tunjukkan aksi " War Cry" kumpulan masing-masing... bawah ni aku tepek video "war cry" dari musuh kami team Buddies Blogger"



Apa kejadahla war cry tema jeng jeng jeng hahahaahahahahah .

Selepas selesai persembahan dari kedua-dua kumpulan, kami diperkenalkan dengan MILA. Mila ni sebatang kayu berat. Kumpulan kami didenda kerana letak bendera kumpulan kami bersepah.. so denda yang kami terima ialah kena pegang Mila setiap kali game...hehe tak paham kan..? nanti dah follow cerita team building ni korang akan paham hihi.

Game seterusnya kami main game letak banyak2 paku atas satu paku... bawah ni aku bocorkan jawapan dia hehe


Nampak macam susah tapi sebenarnya senang sahaja sebab angah judin dah pernah buat hahahaha.., so nampak tak keperluan setiap ahli sangat berguna. Kumpulan Buddies lambat selesaikan game ni sebab ahli kumpulan mereka takda yang ada pengalaman...padan muka.!

Sesi pagi aktiviti kami indoor sahaja.., ada lagi beberapa game yang kami main antaranya passing bola dengan ikut arahan.. aku tanak cerita detail nanti spoil jawapan bila korang main game ni hehe..

Kami selesai sesi pagi dalam pukul 12 tengah hari..., selesai semua masing-masing pergi lunch dan checkin di Resort..!! Tak sabar nak masuk bilik Resort yang bertaraf 5 bintang hahahahahaha

Sarjan Idris bagitau sesi petang bermula jam 3petang tepat.. bukan 3 satu saat..! fuhh warning yang buatkan kami cuak hahahahaha. Sarjan Idris juga pesan sesi petang adalah aktiviti basah so siap sedia dengan pakaian untuk basah..! aku bab basah-basah ni memang suka wohaaaaaa

**********************************************

AKTIVITI PETANG


Sesi petang kami bermula dengan game berkumpulan dalam dewan.

DADU GERGASI


Korang nampak tak aku pegang apa yang berwarna biru tu..? itulah dia MILA yang aku bagitahu awal entri tadi.. so sepanjang game siapa kalah akan pikul MILA hahahaha. Jadi sesi petang ini kumpulan kami bermula dengan memikul MILA


Game ni simple jer.., wakil kumpulan campak dadu.. berapa jumlah dadu tu tunjuk itulah gerakan kaki kumpulan korang kena gerak. Game dadu gergasi ni kami kalah lagi...!! so terpaksa pikul MILA untuk next game hahahaha...hampeh betul..


MONKEY GRIP


Game ni aku orang pertama.. fight dengan qaseh, so opkos kacang je aku menang hahahahaha.


Game dia simple sorang akan guide rakan supaya sampai ke destinasi yang diarah.. team mana yang habis dulu dia menang..! so team aku menang dan berjaya serah MILA kepada team Buddies.! nampak dak si sohoq tu nak jadi tukang kacau.!

BOUNCING STEP


Ok game ni kami 10 bersatu padu...team work..!  onesli ni pestime aku cuba dan tengok game ni... tengok macam tak percaya boleh buat... kami diberi sorang satu tali dan pastikan bola pingpon tu tak jatuh dari paip..!

Tengok secara kasar macam tak logik boleh buat... bila dah berjaya imbangkan, kami kena bergerak keluar dewan dan keliling dewan tanpa bola jatuh..!! kau rasa...???


Dari dalam boleh tak boleh akhirnya berjaya juga dilakukan dengan jayanya hahahahha..., tips dia setiap orang kena fokus pada bola dan biar sorang yang bagi arahan...idok jahanam jadinya hahahah

BOLA PINGPONG DALAM TIANG


Selesai game dalam dewan, kami sambung dengan aktiviti basah... game keluarkan bola pimpong dalam tiang bocor ni mesti ramai pernah main kan..?


Game ni memang memerlukan kerjasama pasukan.., sorang kena guide mana lubang yang bocor sementara rakan lain tolong penuhkan air. Kena guna tangan , kaki dan paling best guna pipi, lagi jahanam bila korang tergelak sure bocor dan air akan susut balik hahaha


Kalau game ni aku tak suka jadi tukang tutup lubang.., aku suka masukkan air sebab boleh basahkan kawan-kawan yang tengah fokus tutup lubang hahahahaha.

WATER CONFIDENCE


Game last kami sesi petang ialah water confidence. ! kami akan belajar bila berlaku kecemasan macam mana cara nak terjun dari kapal kecil dan kapal besar. Selain itu belajar apa yang perlu kita buat bila berlaku kecemasan di tengah laut sementara menunggu pasukan keselamatan tiba.

Secara jujurnya aku cuak nak main game-game dalam air ni sebab aku tak reti berenang hahahaha, tapi aku yang berdarah ukrine ni suka mencuba benda baru dan menakutkan..hebatkan aku..?


Apapun dalam seronok dan gila-gila isu keselamatan jangan amik remeh..! Sebelum mula Sarjan Idris akan bagi penerangan apa yang patut dan tak patut dibuat. Tapi bila part dia cakap kedalaman air pool tu tak jejak kaki.., aku cuak gak hahaaha. Dia pesan kalau ikut arahan dia Insyallah semuanya selamat.., so layankan jela..


Gambar atas ni adalah contoh kita nak terjun dari kapal kecil.., buka tangan rilek dan baring je jatuh kelaut.. tapi bila kena dekat aku dah jatuh dalam air tu menggelabah juga la hahahaha bodoh btol. Tapi cuba korang tengok gambar qaseh tu.. muka dia pun gelabah kan hahahahahaha 


Ok ni pula contoh nak terjun dari kapal besar.. pegang jaket keselamatan bukak satu kaki dan terjun., tengah terjun tu kepitkan kaki semula sampai jatuh ke laut..




Bila semua dah dalam pool, kami belajar lagi beberapa ilmu bila berlaku kecemasan.., kalau berlaku kecemasan gini korang kena kumpulkan seramai mungkin dan kena duduk dalam satu pasukan bila berada dilaut.

water confidence


Ini gaya nak berenang secara kumpulan...lagi kita teamwork lagi mudah cara kerja kita... (apahal angah sempat pandang camera)


Gambar atas ini adalah cara kita nak tarik perhatian dari pasukan penyelamat, biasa la dari udara susah kita nak kesan orang yer dak..? so dengan buat gaya bulatan dan mengucup akan berjaya menarik perhatian pasukan penyelamat.

Ni la dia muka-muka gembira yang konon-konon menjadi mangsa kapal karam dilaut hehe....


Banyak ilmu yang Sarjan Idris turunkan kepada kami pada sesi water confidence tu.., rasa tak puas dengan sesi perkongsian pengalaman dia semasa dalam team special force.

Habis sesi petang dalam jam 6 petang.. kami semua balik ke bilik masing-masing untuk siap apa semua. Malam pula Sarjan Idris suruh berkumpul tepat jam 9.30 malam untuk Night Walk

**********************************************

AKTIVITI MALAM

NIGHT WALK


Tepat jam 9.30 malam kedua-dua team tepati masa. Syabas untuk kami semua kerana untuk 1st day ini semua berjaya tepati masa seperti yang telah Sarjan Idris tetapkan.

Mulanya aku tak pasti kenapa lambat sangat nak start Night Walk.., kenapa tak buat pukul 8 malam ke habis awal boleh la nak peluk cium bini awal sikit hahahaha. Rupa rupanya night walk tu bukan jalan tengah malam bercanda ditepi Resort.

Kami semua kena masuk hutan daa...! patut la dia nak tengah malam sikit bagi gelap rupanya.. Tak habis terkejut tu aku terkejut lagi bila dia cakap Night Walk ni kena jalan sorang-sorang dalam hutan..!!!!! derm..!!!!!!! hahahahahah


Night walk bermula dengan kami ramai-ramai masuk kedalam hutan dan berhenti disatu check point, lepas tu kami akan dilepaskan sorang demi sorang. Sarjan Idris dah pesan apa pun berlaku jangan lepaskan tali. (tengok gambar atas)

So aku pulak jadi orang pertama yang dilepaskan...ikut segala arahan "yang penting apa pun jadi jangan lepaskan tali" sampai habis......

Perjalanan tak jauh mana rasa dalam 100 meter sahaja... aku secara peribadi takut gak la hahahaha...apa yang jadi dan apa yang ada sepanjang perjalanan sorang dalam hutan tu aku tanak share biar korang sendiri rasa pengalaman masing-masing., tanak spoil hihi


Syukur takda benda negetif yang jadi pada team kami semua....! gambar sepanjang night walk tak banyak sebab gelap...!

Settle sudah hari pertama Team Building kami..., next day aku share entri lain ok...nak tidur japp

More Info :
Cyberview Resort & Spa
www.cyberviewresort.com
Tel: 03-8312 7000
Facebook : Cyberview Resort & Spa
Instagram : @Cyberviewresort
Twitter : @CyberviewResort

Thursday, September 6, 2018

Rumah McDonald Kedua Di HUSM (Kubang Kerian)



Salam,

Aku yakin korang semua sangat kenal dengan Mcdonald yer dak.? Tapi yang korang tahu hanya kewujudan Restauran Mcdonald sahaja untuk melantak ayam goreng, burger atau feberet aku kentang goreng dia hehe..owh lupa aiskrem Mcdonald pun feberet aku. Jadi takperlu aku hurai panjang tentang Restauran Mcdonald.

Kali ini aku nak share dengan korang tentang Rumah McDonald yang dibina oleh Persatuan Kebajikan Ka­nak-Kanak Ronald McDo­nald (RMHC) Malaysia me­rupakan badan kebajikan yang ditubuhkan hampir tiga dekad lalu pada 15 Februari 1990 untuk membantu kanak-kanak dalam bidang kesihatan, pendidikan dan kebajikan.

Secara peribadi aku baru tahu kewujudan Rumah Mcdonald yang pertama terletak di HUKM (cheras) dan lagi pelik dah beroperasi hampir 20 tahun. Sejak beroperasi sudah lebih 600 keluarga menginap di Rumah McDonald . Bayaran yang dikenakan hanya RM5 sehari .. yeee! jangan terkejut hanya RM5 sahaja..!!!

Rumah ini dilengkapi 19 bilik tidur, ruang tamu, ruang makan, dapur, bilik komputer dan bilik permainan yang dibina bagi me­ringankan beban keluarga berpendapatan rendah yang memerlukan tempat penginapan sepanjang tempoh anak-anak mereka menjalani rawatan

*********************************

Hasil berkat kerjasama pelbagai pihak dan yang paling penting komitmen dari RMHC sendiri, Alhamdulillah Rumah Mcdonald yang kedua bakal dibuka atau beroperasi pada awal tahun 2019 Insyallah. Kali ini dibina di Hospital  USM, Kubang Kerian, Kelantan. 


Baru-baru ini aku berpeluang memenuhi jemputan Persatuan Kebajikan Ronald McDonald (RMHC) untuk satu sesi berkenaan pembinaan Rumah Ronald McDonald kedua di HUSM, Kelantan. Kalau korang nak tahu, Rumah McDonald ni dibina bertujuan untuk beri kemudahan tempat tinggal sementara untuk keluarga pesakit kanak-kanak yang mendapatkan rawatan di hospital contohnya macam penyakit kanser, leukimia, saraf dan lain-lain lagi. 

Bayangkan anak kita sakit, mestilah nak berada dekat sahaja dengan anak, sampai ada yang mungkin sanggup tidur di surau hospital, dalam kereta, atau sewa hotel sebab risau. Bila ada Rumah Ronald McDonald dalam kawasan hospital, bukan ke senang nak tengok anak, tak perlu stress fikir duit sewa hotel dan dapat tidur kat tempat selesa. Rumah McDonald kedua yang akan dibina ni sepenuhnya hasil sumbangan syarikat-syarikat korporat dan orang ramai.


Gambar atas ini adalah antara keluarga yang merasai kemudahan dirumah Mcdonald di HUKM. Adik hensem lelaki dengan emak dia dari Lukut dahulunya susah ulang alik dari lukut ke HUKM  tapi dengan adanya rumah Mcdonald mereka boleh urus masa dengan mudah. Akak yang berbaju merah itu pula dia menggunakan kemudahan rumah Mcdonald untuk anak dia (berbaju hitam) dan cucu dia (sicomel yang buat (thumps up)*dengan izin  . Kita dengar sendiri pengalaman mereka memang sangat berpuas hati dengan usaha murni RMHC  menyediakan rumah mcdonald.

Diulangi sekali lagi bayaran hanya RM5 sahaja., dan tiada limit untuk satu keluarga untuk tinggal berapa lama. Yang pasti setiap kemudahan yang disediakan ini ada syarat-syarat untuk menjaga kemudahan ini boleh berterusan diguna sama untuk semua keluarga yang memerlukan.

*******************************************

Antara usaha terbaru RMHC untuk mengutip dana bagi membina Rumah Mcdonald kedua ialah mengadakan Kejohanan Golf Amal.

Majlis Kejohanan Golf Amal Ronald McDonald House Charity (RMHC)


Aku dengan rakan blogger antara yang join tengok Program Kejohanan Golf Amal Ronald McDonald House Charity (RMHC) yang diadakan Tropikana Golf Resort. Aku rasa kagum dengan kehebatan nilai  kutipan amal ini , pada hari itu sahaja lebih RM440,000 berjaya dikutip untuk pembinaan Rumah Ronald McDonald di Hospital USM.


Korang perasan tak di kaunter Mcdonald ada tabung merah macam dekat gambar bawah ni.??

tabung RMHC

Kalau korang nak tahu, hasil kutipan dari tabung ini juga merupakan salah satu dana untuk membina dan menyelenggara rumah Mcdonald. So lepas ni kalau korang pergi Mcdonald boleh la bagi sumbangan yer dak..? letak seposen pun besar manafaatnya. 

Dan untuk pengetahuan korang juga.., hasil kutipan dari tabung merah ini sahaja dari seluruh cawangan Mcdonald di Malaysia dalam setahun hampir RM1juta.! 

Rumah Ronald McDonald yang baharu ini turut menyediakan kemudahan yang selesa dan berpatutan untuk keluarga pesakit pediatrik yang mendapatkan rawatan perubatan tempoh masa panjang, bukan sahaja di Hospital USM malah di lain-lain hospital berdekatan juga.

Korang tengok video pengenalan Rumah Mcdonald Di Hospital USM ini



Akhir kata aku mengharapkan sumbangan iklas kita untuk pembinaan rumah mcd dapat manafaat untuk keluarga yang anaknya sakit di Hospital. Mana tahu akan datang keluarga kita sendiri yang dapat menggunakan kemudahan di Rumah Mcdonald yer dak..

Semoga rumah mcdonald di HUSM yang bakal dibuka awal tahun depan berjalan dengan lancar dan selain itu semoga akan ada rumah mcdonald yang ke 3 dan seterusnya


************************************

Maklumat lanjut mengenai derma :- https://rmhc-malaysia.my/get-involved/make-a-donation/

Maklumat lanjut mengenai RMHC dan Rumah Ronald McDonald, sila layari https://rmhc-malaysia.my/.


Thursday, August 9, 2018

BANGI WONDERLAND BAGI TIKET MURAH SEMPENA MERDEKA


Salam 1 Malaysia... EH..!

Siapa sini belum pernah pergi Bangi Wonderland..? kalau belum pergi ini masa terbaik untuk korang pergi sebab Bangi Wonderland buat promosi. kalau siapa yang tak tahu bangi wonderland dekat mana memang pelik sebab dah terang-terang namanya Bangi hehe.

Secara peribadi aku pernah pergi Bangi Wonderland pada tahun 2016 , kurang lebih sudah 2 tahun lepas.


Dan secara jujurnya aku tak puas masuk bangi wonderland 2 tahun lepas sebab aku banyak habiskan masa main di kawasan kanak-kanan sahaja. Yang puas adalah anak-anak hehe.

Jadi sempena Bangi Wonderland buat promosi tiket murah ni, aku bercadang nak datang sekali lagi dan mencuba waterpark yang aku terlepas 2 tahun dahulu.

Sempena dengan bulan kemerdekaan ini Bangi Wonderland ada perkenalkan harga istimewa dimana buat pemegang Mykad yang datang secara berkumpulan seramai 5 orang, layak membeli tiket dengan harga RM180 sahaja untuk hari biasa, hari minggu dan cuti sekolah  manakala harga sebanyak RM200 dikenakan pada tarikh 22hb & 31hb Ogos 2018 (cuti umum)

Selain itu kalau korang nak pergi berdua sempena Gempak Merdeka ini Bangi Wonderland berikan harga pakej untuk 2 orang RM80 sahaja untuk hari biasa, hari minggu dan cuti sekolah  manakala harga sebanyak RM90 dikenakan pada tarikh 22hb & 31hb Ogos 2018 (cuti umum)

So secara totalnya korang dapat jimat banyak kerana harga asal tiket masuk ke Bangi Wonderland adalah RM58 seorang.



*****************************

Sebelum aku terlupa.., nak bagitahu Bangi Wonderland juga ada buat satu kontes. Kontes dimana aku ataupun korang sendiri berpeluang untuk memiliki pas masuk ke Bangi Wonderland secara percuma serta berpeluang untuk lepak santai dan makan-makan bersama artis pilihan. Kontes tersebut yang dinamakan, Gempak Merdeka.




Untuk menyertai contest ini mudah saja, apa yang perlu korang buat adalah dengan mengikut 3 langkah berikut:


1. Share atau repost video di bawah ini dengan caption “Saya nak bersantai Gempak Merdeka bersama (Nama Artis – rujuk senarai dibawah) di Bangi Wonderland!”
2. Tag Facebook Bangi Wonderland Themepark & Resort atau Instagram @officialbangiwonderland disertakan dengan hastag #GempakMerdeka2018
3. Kemudian, hantarkan maklumat-maklumat peribadi berikut kepada Facebook Bangi Wonderland Themepark & Resort atau Instagram @officialbangiwonderland sebagai bukti penyertaan:
Screenshot post yang korang dah share/repost
Nama penuh
Nombor IC
Nama FB atau IG
Nombor telefon

Senang jer wei..kempen ini adalah eksklusif dan terhad kepada 5 orang pemenang sahaja bagi setiap artis yang dipilih. Jadi, inilah peluang untuk korang pilih artis mana yang korang suka, ataupun boleh juga pilih artis berdasarkan tarikh yang korang rasakan sesuai:

18 Ogos (Sabtu): Ella & Aishah
19 Ogos (Ahad): Achey Bocey & Tomok
25 Ogos (Sabtu): Nabila Razali & Sufian Suhaimi
26 Ogos (Ahad): Black Hanifah & Hazama

Sambiltu aku saja nak share dengan korang dekat situ ATM TAKDE! so make sure prepare duit sesiap! bukan boleh keluar masuk pun....

Surau ada disediakan....bersebelahan dengan bilik persalinan....so tak perlu risau nak lepak lama² sampai tempat ni tutup...kau mandi, solat, makan semua kat situ je sesiap...balik rumah tidur je...bahahaha~

Jom pi Bangi Wonderland!

Bangi Wonderland Themepark & Resort 
No 2 Persiaran Bangi Avenue Bangi Avenue 
43000 Kajang Selangor 


Untuk maklumat lanjut mengenai kontes ini korang boleh layari laman web rasmi Bangi Wonderland di www.bangiwonderland.com.my, ataupun layari juga laman sosial mereka di Facebook.com/bangiwonderlandwaterpark dan Instagram.com/officialbangiwonderland.

Tuesday, July 10, 2018

5 SEBAB KENAPA PERLU LANTIK 'INTERIOR DESIGNER'



Semua orang bila dah ada rumah sendiri mesti idamkan sebuah rumah yang cantik yer dak? secara peribadi aku sendiri pun bercita-cita nak ada rumah yang memenuhi cita rasa tersendiri.

Kalau aku minat konsep rumah jenis minimalis. Tetapi sebenarnya bukan mudah kita nak dapatkan idea ataupun konsep secara detail. Selalunya bila kita deco-deco sendiri selalu tak kena dengan citasara siapa pernah alami perasaan macam ini.? kalau pernah bermaksud kita geng.. geng takda seni hehe.

Kalau korang pun geng macam aku yang jenis takda idea tapi nafsu membuak nakkan rumah idaman, korang boleh tengok senarai Pereka Dalamam Profesional ini.

Korang pernah dengar Atap.co. ?

Atap.co merupakan satu portal atau website yang menyambungkan Pereka Dalaman dengan pemilik rumah di Malaysia.


Secara ringkas, Atap.co membantu pemilik rumah untuk mencari pereka dalaman yang sesuai untuk renovasi rumah, ofis, dan sebagainya.

Walaupun masih baru iaitu dilancarkan pada April 2016, Atap.co telah berjaya menarik sebanyak lebih 2 juta melayari website Atap.co, satu pencapaian yang luar biasa.


Selain itu Atap.co telah berjaya menyenaraikan lebih daripada 1000 pereka bentuk dalaman (ID) di dalam pengkalan data platformnya. Secara tak langsung ini membantu pemilik hartanah dalam membuat pemilihan dan keputusan dalam pemilihan pereka-bentuk yang sesuai.

***********************************

5 SEBAB KENAPA PERLU LANTIK 'INTERIOR DESIGNER'

1) LEBIH MENJIMATKAN DUIT ANDA

Bunyi macam pelik kan, lantik orang untuk buat design lebih jimat sedangkan sudah tentu ada kos upah untuk 'Interiror Designer' buat design rumah kita. Tapi apa yang korang perlu tahu, dengan mengeluarkan sejumlah wang, korang mampu untuk mengelakkan dari mengalami kerugian berpuluh ribu atas kesalahan2 yang berlaku semasa proses pembinaan atau mungkin korang tidak berpuas hati dengan finishing yang telah dipilih dan disiapkan oleh pihak kontraktor. Selain itu, dengan adanya design dari designer yang bertauliah, ianya mampu meningkatkan nilai rumah anda terutamanya bila anda bercadang untuk menjual rumah tersebut kelak dan mudah untuk dijual berbanding dengan rumah2 biasa.

2) BUDGETING & PLANNING

Designer mampu untuk membantu anda merealisasikan rumah idaman korang mengikut bajet dan keinginan korang di samping menjimatkan masa dan tenaga untuk membuat pelbagai research atau survey. Ini kerana designer sudah mahir dan tahu apa yang mereka perlu lakukan dan dari mana sumber untuk dapatkan bahan yang terbaik untuk rumah idaman korang. Jadi, mereka tidak perlukan masa yang begitu lama bagi menyiapkan lakaran design rumah korang.

3) MEMUDAHKAN URUSAN SEMUA PIHAK YANG TERLIBAT

Dengan adanya reka bentuk dan lakaran lengkap rumah uolss, ini akan memudah dan mempercepatkan proses kerjasama antara kontraktor binaan, pekerja elektrik dan paiping dan juga membantu tukang kayu untuk menyiapkan tugasan masing2 dengan hanya merujuk kepada design yg telah owner persetujui. Ini dpt mengelakkan daripada rumah uolss terhenti proses kerja pembinaan selama beberapa hari akibat daripada ketidakpastiaan kontraktor kerana belum dpt persetujuaan client dalam perkara2 tertentu.

4) WOW FACTOR

Designer juga mampu memberi 'wow' factor yang korang impikan. Mereka telah dilatih untuk berfikir secara kreatif dan memberi gambaran keseluruhan yang tidak mampu dilakukan oleh client. Berfikir di luar kotak adalah perkara yang dilakukan oleh designer setiap hari dalam menjalankan tanggungjawab mereka.

5) SPACE PLANNING

Interior design bukan sahaja untuk menyedapkan mata memandang malah sebagai salah satu langkah untuk perancangan dan susun atur perabot di setiap sudut rumah anda di samping memaksimakan ruang yg ada agar tidak terlalu padat atau tidak terlalu kosong.

*********************************

Contoh Interior Design konsep manimalis




Macam aku bagitau awal tadi, aku sangat minat dengan rumah konsep minimalis hehe.., jadi kalau korang nak tengok contoh konsep yang ada, Atap.co ada menyediakan contoh-contoh gambar-gambar portfolio pereka bentuk dalaman  yang profesional

Sumpah meleleh air liur tengok hasil ID yang ada hehe

Selain itu korang boleh baca beberapa tips menarik untuk hiasan dan rekaan dalaman menerusi laman web Atap.co.

Cara Atap.co Berfungsi


1. Pemilik hartanah akan melayari portfolio pereka dalaman di Atap.co.

2. Kemudian mereka boleh meminta sebut harga dari pereka dalaman yang mereka berminat melalui Atap.co.

3.Pereka dalaman akan menerima sebut harga tersebut secara langsung atau boleh memilih untuk unlocked mereka dari 'Lead Marketplace' dengan menggunakan kredit yang telah dibeli sebelum ini.

Jadi proses jadi lebih mudah dah sistematik, segala perjanjian direkodkan.

Jadi kalau korang bercadang untuk renovate rumah tapi tak nampak bayang lagi macam  mana nak design rumah tu? boleh minta sebutharga (quotation) terus dari pereka-bentuk dalaman atau menghantar permintaan secara am kepada pereka klik SINI <-- p="">
*********************************

Hubungi Atap.co

Untuk sebarang pertanyaan atau kemushkilan, anda boleh hubungi:
Berkomunikasi menerusi 'live chat' di laman Atap.co - https://atap.co/malaysia/en
Facebook: https://www.facebook.com/atapdotco/
Instagram: https://www.instagram.com/atapdotco/


Wednesday, June 13, 2018

SENARAI PENUH KABINET MENTERI PAKATAN HARAPAN



Senarai Penuh Menteri Kabinet Malaysia 2018  adalah satu yang ditunggu oleh rakyat Malaysia. Seperti yang dijangka oleh banyak pihak, ketua sayap Pemuda Bersatu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman bakal dinamakan menteri belia dan sukan. Ahli Parlimen Alor Gajah Mohd Redzuan Yusof akan memegang portfolio yang dihidupkan semula, Kementerian Pembangunan Usahawan.

Parti Warisan Sabah yang menyokong PH akan mempunyai tiga wakil dalam Kabinet Dr Mahathir iaitu Ahli Parlimen Penampang Darell Leiking; Ahli Parlimen Batu Sapi VK Liew dan Ahli Parlimen Silam Mohamadin Ketapi.

Darell akan jadi menteri perdagangan antarabangsa dan industri; Liew sebagai menteri undang-undang manakala Mohamadin bakal menteri pelancongan.

Nama-nama calon jemaah menteri ini difahamkan akan dipersembahkan untuk perkenan Yang di-Pertuan Agong selepas Hari Raya Aidilfitri, hujung minggu ini

senarai penuh menteri malaysia

kredit : the malaysian insight


Tujuan penubuhan Majlis Penasihat

Majlis Penasihat ini berfungsi untuk menasihati kerajaan mengenai hal-ehwal ekonomi dan kewangan negara semasa tempoh peralihan mengikut kepakaran masing-masing.

Pasukan ini akan membantu dalam membentuk polisi dan program untuk mencapai janji 100 hari yang dibuat PH kepada rakyat. Oleh itu, tempoh hayat pasukan ini adalah 100 hari sahaja.

Semoga semua Menteri Kabinet yang dibina 2018 dalam menjalankan tugas dengan bertanggungjawab dan amanah sepanjang memikul tugas berat ini. Bukan mudah untuk memberntuk kerajaan baharu apatah lagi perlu membersihkan segala permasalahan yang ditinggalkan kerajaan sebelum ini.






 tags : senarai menteri pakatan harapan, senarai penuh nama menteri kerajaan malaysia, senarai penuh kabinet menteri malaysia, senarai nama menteri baru malaysia