Friday, December 29, 2017

WINTER TRIP KE SAPPORO HOKKAIDO



Salam...,

Ok aku nak sambung cerita hari ke 4 di Hokkaido Japan..., korang dah baca belum aku share hari 1 ke hari 3...? kalau belum pergi baca bawah ni


Hokkaido dan Sapporo berpisah tiada, today aku nak share dengan korang pasal Sapporo

Seperti hari biasa , awal-awal pagi morning aku dah check out hotel untuk ke lokasi seterusnya.., biasa pagi aku akan bekpes dengan kak pila... dia la geng aku awal pagi untuk aku amik gambar dia...dia amik gambar aku hehe


Ni kak pila candid amik gambar aku..., aku pun tak sure kenapa dia amik gambar view montot aku..!! grrrrrrrrrrrrrrrrrrrr



Dah settle bekpes.., apa lagi bergambar jela kerja aku hahahahaha..., ni aku bergambar depan hotel.., kereta tak banyak lagi.. tapi sayang lambat sikit sebab jalan yang penuh salji dah kena sodok... aku nak tengok jalan penuh salji yang belum disodok.

Syok wo bergambar tengah-tengah jalan ni...tapi hati-hati jalan licin namati.!

******************************

Hari ke 4 ini kami akan pergi ke beberapa tempat yang popular di SAPPORO.., jadi entri kali ini aku share dengan korang beberapa tempat wajib korang bila ada di SAPPORO

Tempat pertama kita orang pergi ialah NIJO FISH MARKET.., tak jauh pun dari hotel richmoon . 5 minit je dah sampai.. 


1. Nijo Fish Market

Nijo Fish Market ini dah bertapak melebihi 100tahun...! fuh...dah lama gila kot, lagi tua dari usia kemerdekaan kita, lagi tua dari usia Tun Mahathir dan yang pasti memang lagi tua dari aku hahahaha

Kalau korang datang ke Nijo Fish Market ni korang akan perasan peniaga kebanyakannya otai-otai.., kelebihan yang ada dekat sini ialah harga dia korang boleh minta kurang dan yang pasti memang semuanya fresh

Korang tengok la gambar-gambar bawah ini aku tunjuk apa yang ada di Nijo Fish Market atau bahasa mudahnya pasar ikan...tapi bukan jual ikan sahaja, ada king crab, sotong kurita, buah-buah fresh










Kenapa korang perlu pergi Nijo Fish Market.?

Salah satu sebab utama ialah disini murah berbanding di tempat-tempat lain., korang siap boleh minta kurang. Tapi hati-hati untuk amik gambar, tak semua toke kedai bagi korang amik gambar....Namee Roslan dah kena marah sebab sibuk amik gambar hahahahahah

Kalau korang lapar, dekat sini pun boleh makan .. harga dia kita murah banding kedai lain...eh berapa kali aku nak bagitau ni hahahaha




Aku rekemen korang makan kedai ni.., sebab apa..? sebab antara banyak-banyak kedai aku tengok staf sini paling sempoi dan tak sombong hehe..

Aku nak cakap lebih pasal seafood ni memang out sikit, sebab aku tak makan seafood hihi...


***********************************

Settle wusha Nijo Fish Market.., kami semua ke tempat paling popular di Sapporo iaitu Sapporo Tv Tower.., dari nijo fish market ke sapporo tv tower ni dekat sangat..jalan kaki pun boleh

So kalau korang dari tv tower nak ke nijo fish market boleh, dari nijo fish market nak ke tv tower pun boleh..jalan kaki je..!

2. SAPPORO TV TOWER

Siapa datang Hokkaido,  kalau tak singgah SAPPORO TV TOWER ni kira tak sah..!!! kalau korang tak caya pergi la tanya kawan-kawan yang dah datang Hokkaido.., sure pergi Sapporo Tv Tower ni kan kan kan..??

Korang yang sampai Hokkaido sure pergi atau nampak Sapporo Tv Tower kan..? naik ke tak tu no2 hehe...


Naik atas ni syok wooo...,  klcc pun aku tak pernah naik lagi., ekceli bila aku nak bergambar gaya gini... sebenarnya aku perlu merangkak untuk duduk ke bucu tu hahahaha

Aku ni sejenis manusia yang takut pada ketinggian...!!! kajian sebuah universiti di America, lelaki yang takut pada ketinggian merupakan seorang yang baik hati dan hensem hahahahahahaha



Posing gini nampak senang..., tapi perlu diambil beberapa kali sebab orang yang perut boroi je paham perasaan tu hehe



Ini adalah view dari puncak paling atas..!!! orang awam tak boleh naik, kami blogger Malaysia dibawakan khas oleh staf sini untuk merasai kegayatan di atas


Kami diberi layanan khas untuk naik tempat rahsia ni hehe

HARTA NAIK SAPPORO TV TOWER

harga nak sapporo tv tower

Harga dia bagi aku tidak la terlalu mahal.., alang-alang dah sampai boleh la korang naik atas ni untuk tengok view yang cantik.!
Adult : 720 yen
High School Student : 600 yen
Junior High School  Student :  400 yen
Primary School : 300 yen 
Child (3-5) : 100 yen 

Cuma bagi aku kalau bawa budak tak perlu la bayar yer dak..? lepas tu rate student sepatutnya sama harga hehe... komen lebih macam orang jepun tu nak dengar hahahah

*****************************

3. Shiroi Koibito Park Factory




4. Restauran Taj Mahal Sapporo


Ok port makan paling best sepanjang aku di Jepun ni adalah di restauran taj mahal sapporo..., sebab apa..? sebab aku boleh makan semua menu dia yang ada hahahahaha



Untuk mahluk yang tak makan seafood macam aku ni.., pergi Jepun adalah satu bahana paling tragik bila bab makan hahahhaha

Macam bodoh wei pergi jepun tak makan seafood., tapi itulah hakikat yang harus budak bernama UJANG ini terima.

korang baca blog KAK FILLA dia share juga macam mana aku teruja bila makan di Taj Mahal ni hehe


menu restaurant taj mahal sapporo


*****************************

5. Tanuki Koji Underground City

Ok Sapporo ni terkenal juga dengan tempat shooping bawah tanah.., Tanuki Koji Underground City sangat stategik lokasi dia sebab bersambung dengan Stesen Odori di Namboku . Dekat sini memang sangat sesuai untuk korang cari 0le-ole ataupun beli G-SHOCK.. banyak kedai dekat sini bebas cukai..!


Lagi satu yang best shooping bawah tanah ni, musim sejuk dia boleh dijadikan tempat untuk menyorok dari kesejukan hihi...

Kebetulan time aku pergi ni memang waktu winter..so sesuai sangatlah kami datang sini..., belah atas ada juga tempat shooping tapi kami jalan bawah dulu wusha apa yang ada.


masa aku jalan-jalan tu ternampak kedai ala-ala Hokkaido Cheese Tart..apa lagi singgah la hahahaha. tapi nama kedai dia dekat sini lain..konsep sama


Aku lupa nama kedai dia apa..tapi harga lebih kurang sini je......, sedap woooooo

6.  Mt. Moiwa

Lepas habis jalan underground...kami pergi panjat gunung moiwa..!! wei wei... aku tak larat dah ni nak taip..... bagi aku rehat boleh tak..? hahahahaha



Ginilah view dari atas gunung moiwa.. Allahu cantik sangat, tapi sejuk namati hehe... ok jap wei...nanti aku sambung... publish dulu...daaaaaaaa



Wednesday, December 27, 2017

Tempat Menarik Di Bandar Otaru Hokkaido

JAPAN WINTER TRIP ( part 3)
Tempat menarik sapporo

Kali ini aku kongsi TEMPAT MENARIK DI BANDAR OTARU, SAPPORO

Hari ke 3 seperti biasa, aku kena checkout dari RUSUTSU RESORT...sebab aku dengan rakan blogger lain akan ke Otaru...dan seterusnya checkin di Sapporo.


Secara jujurnya aku dengan rakan blogger lain tak puas duduk sehari di RUSUTSU RESORT., sebab terlalu seronok lepak situ dengan banyak aktiviti menarik dan banyak tempat bergambar menarik hehe

Tapi takpa sebab kami datang Hokkaido bukan nak jalan satu tempat sahaja hehe...so amik pengalaman tengok bumi Jepun ini di lokasi seterusnya iaitu OTARU CANAL ! Kami bertolak dari Rusutsu Resort dalam 8.30am macam tu..., perjalanan dari Rusutsu Resort ke Bandar Otoru mengambil masa lebih kurang 2jam gitu termasuk berhenti rehat.

************************************

Dalam perjalanan dari Rusutsu Resort ke Otaru.., kami berhenti rehat sebentar di KIMOBETSU, dekat sini kami berhenti rehat 20-30 minit gitu. Kira tempat kami berhenti di Kimobetsu ni macam RNR la....


Aku memang pantang Coach berhenti dekat mana-mana.., aku sure akan cepat-cepat turun coach untuk amik gambar atau menikmati hujan snow hihi..


Di RNR Kimobetsu ni memang terkenal dengan makanan dia iaitu AGEIMO..  korang tengok dekat signboard dia tu..punya besar gambar Ageimo dia yer dak.? so kalau orang tanya

 "apa makanan popular di kimobetsu "

korang dah boleh jawap AGEIMO..., mana la tau soalan ni ada dalam who wants to be a millionaire hihi., jadi kalau korang ke Hokkaido selain cari seafood wajib cuba Ageimo ni ok..!! dia macam cekodok tapi kentang dan dalam dia ada manisan macam butter

Masa berhenti rehat di Kimobetsu ni., tour guide kami ada bagitahu yang kalau nak rasa snow yang best atau halus-halus dekat sini tempat last.. sebab dekat otaru atau sapporo tak jumpa dah snow yang gebu macam ni..

So aku apa lagi memang melepaskan keghairahan snow empuk buat kali terakhir...part ni aku dengan kak fila memang win..!! namee dah tewas kesejukan dia lepak dalam coach hihi, si jocko dia busy buat video vlog dia...segan aku nak kacau hehe

So kak fila amik gambar aku...aku amik gambar dia...


Korang tau dak sejuk namati baring gini..!! tapi layan..macam baring atas tilam VONO hahahaah



Ini aku tak tahu apa gila aku duduk tepi jalan...!! konon-konon nak jadi goku la duduk atas awan guling


Tersedar dari lamunan...itu pun sebab ada bus nak lalu tempat aku duduk ni tengah jalan hahahaha...


Ni aku tak tahu apa gaya kak fila...dah ada dalam camera aku so tepek je la gambar ni hahahahahah


makanan ageimo

Dan puas bergambar....kami naik atas coach untuk makan Ageimo..., musim sejuk sejuk memang syok makan ageimo panas panas...hehe

************************************
OTARU CANAL

Gedebak gedebuk gedebak gedebuk dalam coach, akhirnya kami sampai di Bandar Otaru., Siapa yang datang ke Hokkaido, Otaru adalah salah satu bandar yang wajib korang singgah. Otaru merupakan bandar pelabuhan yang penuh bersejarah .  Pada zaman dahulu tempat ni adalah tempat industri yang penting untuk perikanan. Masih banyak gudang2 lama dan bangunan yang lama digunakan zaman dahulu dikekalkan untuk menarik perhatian pelancong.




Sampai di otaru dalam tengah hari., waktu ni memang tengah lebat hujan snow... so sakai-sakai orang kampung macam aku ni happy je hahahaha, suhu masa ni -5... memang sejuk namati ok...!!

Tapi memang aku perasan, snow di kawasan otaru atau sapporo ni berbeza dengan snow di Rusutsu.., snow di Rusutsu lebih halus... haa korang boleh bayangkan tak..? selain itu maksudnya aku takleh move on lagi syok main snow di Rutsutsu hahahaha



Masa aku sampai otaru canal, memang agak ramai pelancong asing.., port wajib bergambar adalah dekat tempat aku bergambar dengan awek ni..

Ekceli awek ni minta aku tolong amikkan gambar dia.., aku biasa la gentlemankan, so tolong la amikkan gambar, sekali dia ajak aku bergambar sekali ., kita rakyat Malaysia penuh budi bahasa so layankan jer la bergambar hahahahaahhaa



Yang buat Otaru ni paling famous ialah Canal Area atau terusan dia. Terusan ini menjadi sebahagian dari laluan penting bagi kapal2 kecil yang bertindak sebagai pengangkutan untuk membawa barangan2 dari kapal besar ke gudang2. Dalam tahun 1980an terusan ini telah dibaiki dan dikekalkan sejarahnya untuk tarik minat pelancong ke Otaru. Gudang2 berdekatan di tukar menjadi kedai makan dan juga muzium.

***************************

Selepas selesai bergambar di otaru canal., kami lunch di Restauran yang diberi nama 

MINSHUKU AOTSUKA SHOKUDOU


Sini memang popular dengan ikan bakar dia dan scallop..., aku akan buat entri khas semua restauran di Hokkaido nanti ok hehe

*************************************

Selepas lunch kami singgah solat di Masjid  Al-Noor Otoru




Otaru adalah salah satu tempat yang mesra muslim. Masjid-al-Noor adalah salah satu masjid paling terkenal di Jepun. Ia juga di panggil sebagai "Masjid Otaru" oleh penduduk tempatan kerana ia terletak di Otaru-shi . Masjid ini dirasmikan pada tahun 2009.


Masjid ini ada 3 tingkat , ruang solat wanita berada pada tingkat paling bawah.., sangat selesa dan bersih. Rasa bangga dengan penduduk muslim disini. Imam dia dari Pakistan dan memang ramai orang pakistan yang duduk area masjid al noor ini


Ada tabung dalam masjid ni.., nampak tak ada duit Malaysia dalam tu, jangan la tanya berapa aku letak hahahahaha



ini ruang solat wanita, tingkat paling bawah, toilet pun ada sini jangan risau bersih


ruang wuduk yang simple dan bersih.

***************************************************

Lepas solat kami terus ke bandar otoru., tak jauh pun dari masjid dalam 5-10 minit gitu.., disini kami diberi masa sejam untuk jalan-jalan tengok bandar otoru

BANDAR OTARU

 
Aku macam biasa sakai bergambar sakan di mercu tanda kot hahahaha


Kalau korang datang hokkaido., memang akan banyak jumpa kedai LeTAO ni.., boleh la cuba semua makanan yang dia ada... dekat banda Otaru ni pun ada 


Masa ni ada free tester dessert...! si Namee dengan kak fila memang pantang tengok benda free ni hahaha, ekceli aku pun makan tapi takda orang tolong amikkan gambar...hurm..



Tetiba teringin OOTD di tengah-tengah jalan..



Gambar ni aku tak paham dengan semua gaya.., yang aku peace dekat siapa.? si namee shuffle ke apa tu..? si jocko jadi tugu kot..!! ni gara-gara candid by kak Fila la ni..

Aku tepek gambar-gambar sekitar bandar otaru ok..korang layan gambar je la..



**************************************

OTARU MUSIC BOX

Ok dah puas sakan di pekan ke bandar Otaru tadi., kami pergi buat music box. Kalau korang nak tahu Otaru juga terkenal dengan music box. Aku dah sampai sini baru tahu yang Otaru memang terkenal dengan music box dia.. so kami layan buat sendiri music box..

Meh aku bawak korang tengok macam mana gaya dan cara untuk buat music box sendiri.

Langkah 1 : Pilih music box korang



Korang kena pilih jenis music box sendiri., maksudnya lagu apa yang korang nak dan bentuk macam mana yang korang nak, so aku pilih lagu "let it go (frozen)" harga dia 1296 yen

Langkah 2 :Pilih jenis music box dan aksesori 

Part ni payah sikit dan amik masa agak lama, sebab rabun mata nak pilih item-item yang kena dengan lagu kita pilih hehe


Tengok la masing-masing gelabah tak tahu nak pilih yang mana... aku share dengan korang beberapa gambar item dengan harga-harga dia sekali ok

 
 

Untuk frame music box aku pilih jenis macam gambar atas tu.., kak fila pun amik jenis sama macam aku..sibuk je tiru hahahaha. Jocko amik jenis yang kotak boleh tutup.., si namee pilih jenis kecik sikit.


So inilah dia pilihan music box aku bersama dengan aksesori dia.

Langkah 3 :  Buat bayaran di kaunter selepas pilih aksesori semua

Total berapa harga music box ini aku tak tau hahahahahah

Langkah 4 : Mulakah cantuman music box bersama aksesori

Sebelum nak buat cantuman, korang kena susun dulu dan fikir betul-betul sebelum nak letakkan pada music box tu




untuk melekatkan item-item tadi kita kena guna gam ni.., comel je...


Mula sekali aku tampal dulu music box pada papan dia..., eh tengok muka aku tampal music box pun nampak comel je hahahahahaahah


Lepas tu calit lagi gam-gam tu untuk tampal benda lain..., masa buat ni memang semua fokus dengan benda masing masing.. ala-ala macam jawap SPM pulak hahahaha


Kak fila dengan Namee tu apa tah yang dorang buat..., Namee tu aku percaya lagi memang nampak kreatif sikit.., tapi si Kak Fila tu tengok muka je konfiden hahahahaahah



Akhirnya selepas beberapa minit siap juga music box aku....., comel kan..? siapa cakap tak comel aku unpren korang..!!!

Langkah 5 : Tunggu sehingga gam kering 


Korang kena tungga dalam 30minit untuk biar gam betul-betul kering, kedai akan tolong korang packing semua music box tu dalam kotak.

***************************************

Sementara tunggu music box kami siap.., kami pergi 

Otaru Music Box Museum


Dekat sahaja otaru music box museum ini dengan kedai kami buat music box tadi, dalam 100meter sahaja. Masuk ke dalam otaru music box ini percuma sahaja.

Otaru music box museum ini dibina pada tahun 1912 dan ia merupakan antara museum music box terbesar di jepun 

Sebelum korang melangkah masuk ke muzium, korang akan nampak jam canggih di pintu masuk. Jam ni dibina oleh horologi Kanada Raymond Saunders.  Jam tu akan memainkan 5 jenis music setiap 15 minit

 

Siapa pergi otaru tak singgah sini boleh kata tak cukup syarat..! Kalau korang masuk dalam ni memang rambang mata tengok music box dorang..

***********************************

Habis pusing-pusing kami semua dah penat..., malam ini kami terus gerak ke SAPPORO... dan tidur di hotel 

RICHMOND HOTEL SAPPORO

Untuk cerita hari ke 4 aku sambung nanti ok... bobai..!!!