Monday, December 30, 2013

Jana Pendapatan dengan Sistem Solar Rumah



Sebelum ini gua ada cerita macam mana nak buat duit dengan pasang solar dekat rumah yer dak..?? dengan sistem FIT yang ada

Boleh baca apa itu FIT di SINI <--- p="">




Sebenarnya dengan memasang sistem solar rumah , korang boleh menjual tenaga solar elektrik rumah korang kepada TNB. Insentif SEDA Malaysia FiT  ada menyediakan kadar tetap untuk penjana elektrik (contoh pemilik rumah) bagi setiap jam kilowatt (kWh) tenaga elektrik yang dijana dan dieksport ke grid. Kadar ini disediakan di bawah FiT jauh lebih murah pada  kadar elektrik yang dibayar kepada TNB (Tenega Nasional Bhd) kerana ia adalah satu insentif bagi penjanaan tenaga boleh diperbaharui bersih hijau...haa paham dak..??

Jika korang pasang sistem elektrik solar di rumah untuk menjana tenaga elektrik yang bersih sebenarnya korang boleh memperolehi pendapatan pasif kerana TNB akan membeli semula tenaga daripada korang..tak caya korang boleh tanya SEDA sendiri hehe

Kalau korang nak sistem PV solar di rumah korang sendiri.., Feed in Tarif (FiT) adalah jalan yang terbaik untuk korang mulakan. Fit akan membolehkan korang mendapat tenaga boleh baharu (RE) milik korang sendiri selain boleh membantu memelihari alam sekitar dan membuat keuntungan yer dak..?





*******************************



Korang tau tak..? tempat yang korang selalu shopping iaitu Suria KLCC adalah merupakan satu tempat pemasangan solar yang terbesar di atas bumbung.., ini merupakan satu contah yang baik diberikan PETRONAS kepada masyarakat nak menunjukkan betapa pentingnya penggunaan tenaga boleh baharu yer dak..?


Cara untuk korang memohonnya boleh tengok di website SEDA <-- klik="" p="">


***********************************

PETIKAN DARI BERNAMA

Sistem e-FIT Dapat Sambutan Baik Pada Hari Pertama
KUALA LUMPUR, 2 DISEMBER (Bernama) -- Sistem dalam talian e-FiT (Tarif Galakan) yang mula beroperasi semalam mendapat sambutan menggalakkan di kalangan rakyat Malaysia dalam tempoh 24 jam pertama.

Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA Malaysia) berkata apabila sistem dalam talian e-FiT dibuka kepada orang ramai pada tengah malam 1 Dis, 2011, trafik ke pelayan melebihi apa yang dijangkakan semasa ujian tekanan dijalankan ke atas sistem itu.

"Terdapat lebih 6,000 respons yang masuk yang membanjiri laluan get kepada pelayan kami dan pasukan ICT kami terpaksa menukar logik baris gilir bagi pelayan-pelayan itu.

"Difahamkan bahawa masa pusing balik ialah lapan minit dan sebaik sahaja akses dibuka semula, pelayan boleh bertindak balas dalam tempoh masa yang boleh diterima," kata ketua pegawai eksekutif SEDA Malaysia Badriyah Abdul Malek.

Beliau berkata sehingga pukul 10 pagi hari ini, 88 peratus daripada permohonan dalam talian yang diserahkan bagi projek boleh diperbaharui yang akan dimulakan dari 2012 hingga 2014 ialah bagi solar photovoltaic (PV).

"Setakat ini, terdapat kira-kira 9 Megawatt (MW) kuota yang masih tinggal bagi solar PV bagi individu manakala bagi sumber boleh diperbaharui lain, kuota masih ada seperti 57.35 MW bagi biogas, 15.88 biogas-tempat pelupusan sampah, 91.97 MW bagi biomas, 80 MW bagi sisa buangan pejal-biomas dan 99.73 MW bagi hidro kecil.

"Pada akhir setiap separa tahun, SEDA Malaysia akan menyemak semula kuota tenaga boleh diperbaharui (RE) yang tidak diperuntukkan dan memutuskan bagaimana ia boleh digunakan bagi separa tahun seterusnya.

"Selain itu, SEDA Malaysia juga akan terus memantau aliran harga pasaran sumber-sumber boleh diperbaharui ini agar kadar FiT dapat diselaraskan bagi mencerminkan keadaan semasa seperti yang disediakan di bawah Seksyen 18 Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011," kata Badriyah.

Beliau berkata bagi pemohon yang berjaya menyerahkan permohonan kelulusan galakan (FiA) mereka, SEDA Malaysia memerlukan 14 hari untuk mengesahkan bukti dokumen dan pembayaran yang diterima bagi fi permohonan (hanya terpakai kepada sistem RE yang lebih besar daripada 72 kW) serta serahan borang pengisytiharan mematuhi undang-undang.

"SEDA Malaysia akan mengeluarkan sijil Kelulusan Galakan will (FIA) sebaik sahaja proses pengesahan dan prosedur selesai," katanya.

Sistem dalam talian e-Fit boleh diakses menerusi efit.seda.gov.my.

-- BERNAMA

**********************



Thursday, December 26, 2013

Siap Sudah Kad Untuk Blog Pician Gua ni..!!




Dengan bermodalkan bawah RM100 untuk 2 kotak.., berkonsepkan taik cicak..., disenikan dengan UV SPOT  untuk kelihatan tampan dan kacak.., di olak tambah dengan lakaran muka pemilik blog..

Maka terhasilah kad blog gua yang ................................................(korang komen la sendiri)



Sekian..Peace (~_^)v


Wednesday, December 25, 2013

Sebab-sebab Tenaga Boleh Baharu dilaksanakan.





Sebelum ini gua ada terangkan APA ITU TENAGA BOLEH BAHARU yer dak...? yang nak tau lanjut boleh baca di SINI <--- p="">

Kali ini gua terangkan apakah beberapa sebab-sebab untuk melaksanakan inisiatif  Tenaga Boleh Baharu (TBB)?


Terdapat 3 sebab utama iaitu:

Mencapai Jaminan Tenaga

• Malaysia kaya dengan sumber asli bahan api fosil dan bergantung kepada sumber-sumber tersebut (contoh: campuran tenaga 2010 - gas asli 51.5 %, Arang batu 43.3%, hidro 4.2% dan TBB 1% - JPPPET 2013) untuk menjana tenaga.

• Walau bagaimanapun, sumber bahan api fosil di negara ini semakin berkurangan dari masa ke semasa. Gas asli hanya tinggal untuk tempoh 20 tahun sahaja dan Malaysia telah mengimport arang batu.

• Menurut kajian oleh Vermont Law School, Institute for Energy & The Environment, USA (2012 ), Malaysia berada di kedudukan teratas di kalangan 1 1990-2010 . Faktor-faktor utama yang mendorong Malaysia mencapai kedudukan ini ialah kelulusan Dasar dan Pelan Tindakan Tenaga Boleh Baharu Negara oleh Kabinet pada April 2010 dan komitmen Kerajaan ke arah pelaksanaan tarif galakan di negara ini. Walaupun ianya merupakan pencapaian yang baik, usaha berterusan perlu dilakukan bagi memastikan peningkatan jaminan tenaga yang berterusan. Peningkatan caj kutipan sebanyak 0.6% yang dikenakan ke atas bil elektrik bagi kutipan kepada Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) merupakan salah satu daripada langkah yang diambil bagi mencapai jaminan tenaga tersebut .

Mencapai Autonomi Tenaga

• Selaras dengan tema belanjawan 2014 dalam mencapai ekonomi yang berdaya tahan dan pengurangan kebergantungan terhadap bahan api yang diimport merupakan salah satu daripada langkah untuk mencapai autonomi tenaga dan bebas daripada ketidaktentuan harga tenaga dunia (mendiang Dr. Hermann Scheer).

• Penggunaan Tenaga Boleh Baharu (TBB) tempatan secara optimum dalam jangka masa panjang adalah amat penting bagi negara. Peningkatan penggunaan sumber boleh baharu menyumbangkan kepada autonomi tenaga dan seterusnya mewujudkan ekonomi yang lebih berdaya tahan .

Mengurangkan perubahan iklim

• Para saintis telah mengenal pasti kaitan antara pelepasan Gas Rumah Hijau (GHG) dan perubahan iklim. Kebelakangan ini kesan perubahan iklim dapat dilihat dengan jelas di beberapa Negara antaranya seperti Taufan Haiyan yang telah berlaku di 2 menyebabkan fenomena alam sekitar yang lebih extreme.

• Perdana Menteri telah menyatakan komitmen Malaysia untuk mengurangkan pembebasan GHG sebanyak 40% berbanding Indeks KDNK menjelang tahun 2020 di sidang kemuncak Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu mengenai Perubahan Iklim di Copenhagen pada bulan Disember 2009. Memahami risiko perubahan iklim dan kesannya terhadap kehidupan rakyat, Perdana Menteri telah menyatakan pendirian jelas bahawa Malaysia akan menjadi sebahagian daripada Negara yang berusaha untuk membantu mengurangkan perubahan iklim.



Monday, December 23, 2013

Apa itu Tenaga Boleh Baharu (TBB) Dan Kepentingannya


Baru ini gua dapat email dari seorang hamba Allahyang berbunyi


"Salam.., apa itu tenaga boleh baru..apa pentingnya..?"



TBB adalah singkatan kepada istilah Tenaga Boleh Baharu, manakala KT merupakan singkatan kepada istilah Kecekapan tenaga.

Tenaga Boleh Baharu (TBB) adalah tenaga yang dijanakan daripada sumber-sumber tenaga yang tidak akan habis. terdapat 6 sumber tenaga boleh baharu yang tidak akan habis apabila digunakan iaitu:



Friday, December 20, 2013

Al-Kisah Budak Ponteng Solat Jumaat

 Gambar Hiasan


Salam Jumaat

Alkisah seorang lelaki Islam ponteng solat Jumaat.


Budak ni nama dia Najeeb., jumaat minggu lepas dia tak pergi solat jumaat sebaliknya dia masuk hutan untuk memburu ayam hutan...., kenapa dia nak ayam hutan jangan tanya gua..barang kali untuk besarkan perut dia...hehe

Nak dijadikan cerita..,sedang dia terhendap-hendap di dalam semak, tiba-tiba dia berlanggar dengan seekor harimau yang sedang lena tidur. Dia begitu terkejut sehingga senapangnya tercampak lalu tergelungsur ke dalam jurang. Dia pula tergolek ke arah lain, jatuh ke atas batu dan KRAKKKK! Kedua-dua kakinya patah. Harimau tadi terus menghambatnya, sedangkan dia sudah tidak boleh bergerak lagi.

"Ya Allah," doa Najeeb yang tetiba insaf..,"Ampunilah dosaku kerana ponteng solat Jumaat berjemaah pada hari Jumaat yang mulia ini .. Ampunilah aku ya Allah ...makbulkan hajat ku ini .. jadikanlah harimau yang memburu aku, seekor harimau yang beriman .. tolong ya Allah! Aminnn.."

Tiba-tiba guruh berdentum! Harimau tersebut tiba-tiba terhenti betul-betul di hadapan Najeeb. Harimau itu bertukar menjadi seekor harimau yang beriman dan bersopan santun. Sambil menadah kedua-dua kaki depannya ke langit ... Harimau tersebut pun berdoa: "Allahumma barik lana, fima razaktana, wa qina azzabbannar. Amin! "

Begitulah tamat riwayat Najeeb....amacam happy ending tak..?? ke tak baca..hahahahaha


*Cerita rekaan semata-mata cerita copy paste.., dan nama ada kena mengena dengan yang hidup...('',)



****************************
 

Moral Of The Story
- jangan ponteng solat jumaat
- nak pergi buru jangan sorang-sorang



Thursday, December 19, 2013

Benda Yang Wajib Bawa Bila Ke Luar Negara | Tips Melancong




Kesemua mahluk yang normal pasti suka melancong yer dak..? kot la kau kata kau normal dan kata tak suka pergi melancong tu maknanya kau ego.., tak pun kau dah tua..hihi..('',)

Kalau melancong dalam negara gua rasa tak berapa banyak benda penting sangat yang perlu bawa dan kena ingat sebab kalau nak packing pun lebih kurang balik kampung jer yer dak..?

Ini gua nak senaraikan beberapa benda penting yang perlu bawa bila nak travel ke luar negara..checklist sebelum ke luar negara :


1. Dokumen Penting

- Benda ini adalah paling penting sekali sebab kot kau tak bawak pasport atau Visa memang merayu tahap dewa macam mana pun kau tak boleh lepas di airport.., so sebelum berlepas ke airport pastikan dokumen peribadi semua dibawa.. dan lebih penting sekali tengok Pasport kau tu mati bila..!!! kena ingat pasport kau kena hidup 6 bulan sebelum tarikh luput pastport kau tu paham dak..??? contoh nak fly bulan 2/14, pasport kau punya tarikh luput mesti 7/14 ke atas...,kalau gua silap bagitau


2. Duit 



- Opkos kalau kau nak ke negara orang mesti gunakan matawang dorang yer dak..? so jangan jadi bebal tak tuka duit di Malaysia siap-siap..hihi,

- Dan jangan lupa bawa duit cash RM ke negara luar kerana bila berlaku kecemasan duit RM tu boleh ditukar di negara orang tu, contoh biasa berlaku kecemasan ialah tak cukup duit shopping..hihi,

- Perlu diingat juga beberapa negara jiran kita seperti Indonesia dan Thailand kalau kita tukar RM di sana lagi berbaloi.., kena pandai cari Money Changer ok..


3. Universal Travel Adabter

- Benda alah ni agak penting kerana lain negara lain pulak kepala plug dia..samdol betul..hihi, kalau kau pergi Indonesia dan Thailand memang lain..kalau pergi London sama dengan Malaysia.., gua kekadang lupa bawak juga menatang ni..bila nak cas henpon or kamera dah tak boleh..jibauk betul..hihi

 - So kalau pergi ke luar negara bawak la Universal Travel Adabter ni.., kalau taknak bawa pun sukati lantak kau..!!! hahahaha , kalau dah tertinggal cuba tanya hotel korang duduk tu biasanya dorang ada kasi pinjam cuma kena letak deposit duit sikit.., lepas pulang depa kasi balik duit tu...

 
4. Ubat

-  Ubat ni tak berapa penting untuk yang antibody dia sihat macam gua.., tapi kalau jenis yang sensetif dengan cuaca atau apa benda yang kau sensetif bawa la ubatan atau supliment sikit.., paling tidak panadol walaupun panadol tu tak bagus..hahhaha
- Kot dah nak pergi berjalan tetiba tak sihat kan kurang best yer dak..??


5. Kad Kredit

- Kad kredit ni agak penting untuk kecemasan yang tahap dewa..,  contohnya paling utama ialah kau tertinggal kapal terbang bila nak balik.., jadi duit cash tak berapa nak ada.., so gunakan lah kad kredit untuk beli tiket baru gitu.., so kalau pergi jauh(selain asia tenggara) takde kad kredit pinjam la mak bapak or sesiapa family yang ada.

- Kot la kad kredit kau kata kecemasan untuk shopping gua tak berapa nak setuju..hehe,


6. Peta / Tentatif


London Tube Map

- Peta yang penting maksud gua ialah map...eh macam sama je..hahaha, maksud gua ialah map public transpot di negara tersebut.., sebelum pergi korang wajib study lokasi dan juga beberapa landmark penting tempat korang tuju supaya senang tak gelabah bila dah sampai nanti

- Selain itu jangan lupa bawa tentatif program korang ke negara tersebut.., contoh 1st day nak pergi mana tulis siap-siap lokasi dan anggaran masa, 2nd day pergi mana semua kena tulis dan setkan siap2 di Malaysia supaya masa korang di tempat melancong nanti terancang dan jimat masa...ini yang gua buat masa pergi London hari tu..atas ajaran RedMummy...., kot kau pergi ikut travel agent lantak kau..takyah buat semua ni pun takpe...hahahaha


Akhir sekali jangan lupa bawa

~

~


~

~

~

~
~

~

~
~


~


~

~

~

~
~

~

~
~

~


~
~


BINI..!!!!!!!!!!!!!

Dah kenapa gambar gua kepit ni..?? derm.!!!!


Dah pergi luar negara benda wajib bawak ialah bini dan anak..hahahahha.., sang isteri mesti setuju bab ni yer dak..???




***************************************

 Gua rasa ada lagi beberapa benda penting ni.., tapi macam malas nak taip dah..hahaha.., erm..apa lagi ek benda penting yang gua tertinggal...??

Sekian...Peace (~_^)v



p/s : lepas ini gua nak buat semua entri travel yang sebelum ini gua tak pernah buat...

Friday, December 13, 2013

Dana Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB)




Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu diperkenalkan setelah kerajan mengenalpasti sumber tenaga fosil negara bagi menjana tenaga (elektrik) semakin berkurangan. Bagi mengurangkan kebergantungan penjanaan tenaga melalui tenaga fosil dan memanjang tempoh jangka hayat sumber tersebut, kerajaan telah mula melihat kepentingan pembangunan tenaga boleh baharu yang mampu menjana tenaga bersih dengan mampan dan berterusan.

Untuk menampung usaha pembangunan ini, kerajaan menjadikan ia sebagai tanggungjawab bersama kerajaan dan pengguna elektrik. Oleh yang demikian, wang bagi menampung usaha pembangunan ini dikutip menerusi Tenaga Nasional Berhad yang mana pelanggannya terdiri daripada pengguna elektrik sendiri.

Walau yang demikian, syarat ditetapkan agar caj tersebut dikenakan kepada pengguna yang berkenaan sahaja. Caj tersebut hanya dikenakan kepada bil elektrik yang mencecah RM 77 dengan kadar penggunaan 300 kW ke atas. Melalui pendekatan ‘pencemar membayar’ (poluters pay) ini, bil yang tidak mencecah jumlah tersebut tidak akan dikenakan caj tersebut.

Caj ini juga secara tidak langsung mendidik orang ramai untuk mengguna elektrik dengan cekap dan berhemah. Pengenaan caj tersebut memberi bukti langsung terhadap kesan kepada alam sekitar dari penggunaan elektrik yang tidak berhemah. Pembayaran kepada KWTBB adalah bagi menampung usaha pembangunan tenaga lestari di Malaysia. Berdasarkan kepada penjelasan di atas, subseksyen 24(1) Akta TBB harus dibaca bersama-sama dengan perenggan 3(1) P.U. (A) 384 untuk mendapatkan suatu penjelasan yang sepenuhnya. Oleh itu, adalah jelas bahawa peruntukan 1% daripada tariff yang dikenakan dan dipungut oleh TNB daripada pengguna TNB daripada Semenanjung yang menggunakan elektrik melebihi 300 kWj setiap bulan adalah diperuntukkan di bawah undang-undang sepertimana yang dinyatakan dalam subseksyen 24(1) Akta TBB dan perenggan 3(1) P.U. (A) 384. TNB hanya sebagai agent kutipan saja.

*****************************

Tabung Tenaga Boleh Baharu adalah dana yang akan digunakan untuk menggalakan pembangunan penjanaan tenaga elektrik dari sumber tenaga yang boleh diperbaharui (renewable energy)

Sejajar dengan Akta Tenaga Boleh Baharu (RE Act 2011) pihak Kerajaan akan mengenakan 1% caj terhadap pengguna elektrik bagi tujuan pengumpulan dana tersebut.

Kutipan dana ini dilaksanakan melalui surcharge dengan kadar 1% terhadap penggunaan tenaga elektrik oleh pengguna TNB.

Surcharge ini akan dinamakan ‘Dana Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu’ dan akan dipaparkan dalam bil pengguna mulai 1 Disember 2011 .

Kaedah pengiraan Dana Kumpulam Wang Tenaga Boleh Baharu (KWTBB) ini adalah seperti berikut:

KWTBB = 1% × [(kWh+kW) – Diskaun] (bagi setiap 300 kwh ke atas shj)

KWTBB = RM1026.84 (Bil Semasa April 2012) X 1% = RM 10.27

Dana yang dikutip oleh TNB ini akan disalurkan kepada kerajaan (SEDA-Sustainable Energy Development Authority) bagi tujuan pembangunan sumber tenaga boleh baharu dibawah skim tarif galakan (feed-in tariff). Pengguna adalah digalakkan untuk menggunakan tenaga boleh baharu seperti solar dan sebagainya adalah bagi memupuk kesedaran bahawa punca bagi bahan penjanaan sepeti arang batu, gas & minyak yang sedia ada semakin berkurangan dan akan kehabisan jika tidak dikawal penggunaannya. Bagi mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman web ini : http://seda.gov.my/

*****************************

Ia merupakan tanggungjawab kita bersama untuk membantu generasi akan datang supaya dapat menikmati faedah yang kita perolehi sekarang. Oleh itu, pengguna adalah digalakkan untuk menggunakan tenaga boleh baharu seperti solar dan sebagainya adalah bagi memupuk kesedaran bahawa punca bagi bahan penjanaan sepeti arang batu, gas & minyak yang sedia ada semakin berkurangan dan akan kehabisan jika tidak dikawal penggunaannya.


Friday, December 6, 2013

Review Lawak Ke Der 3

Poster Lawak Ke Der 3


Rabu baru hari tu iaitu 4/12/13 adalah hari pertama persembahan LAWAK KE DER 3 yang seperti Lawak Ke Der sebelum ini diadakan di Istana Budaya..ah asal ayat gua macam keling ni..hahaha, takpa janji paham yer dak..?

Gua pergi dengan isteri tercinta..YANA...cewah..!!!



Apa yang menariknya hari pertama di Istana Budaya ini boleh dikatakan Full House..!!!!!  terkena kejutan budaya gak gua bila 1st time masuk ke Istana Budaya ni..hahahaha

Cantik rupanya dalam Istana Budaya ni..lepas tu tak boleh amik gambar dan video dalam Istana Budaya.., kalau amik nanti ada laser hijau memancar tepat ke arah korang...hehe



**************************


Lawak Ke Der 3 kali ini mengekalkan hosnya iaitu Nabil Raja Lawak..dan menampilkan 2 muka baru iaitu Jambu dan juga Douglas Lim sebagai penganti kepada Jozan dan juga Boboi.

Pengarah Lawak Ke Der 3 iaitu Hans Isaac  secara peribadi gua rasa berani mengambil risiko dengan menampilkan Douglas Lim sebagai pelawak dalam Lawak Ke Der 3, untuk Jambu gua rasa tiada masalah sebab memang ramai dah kenal dengan lawak Jambu yer dak..?? tapi lawak ke Jambu dalam Lawak Ke Der 3...? hihi

Sebelum mula gua secara jujur tak mengharapkan langsung lawak daripada si Cina Douglas Lim ni.., dalam hati siap kata "apa cina ni nak buat lawak dekat melayu"..hihi

Perasaan itu sama juga apa yang gua rasa bila Harist Iskandar dalam lawak ke der 1., dan gua rasa siapa yang tengok lawak ke der 1 pasti rasa benda yang sama tak sangka Harist Iskandar lawak yer dak..??

Dan untuk korang yang tak tengok lagi percayalah Douglas Lim ni dia punya lawak pada malam Lawak Ke Der 3 itu mengalahkan Harist Iskandar apatah lagi Jambu...hahahahahahaha

Sebenarnya kesemua pelawak yang ada tidak mengecewakan langsung..!!!!! cuma secara peribadi gua suka lawak Douglas Lim  yang lebih santai, spontan , gila, sempoi, kohaja , dan "best gila babi sial.........."

Punchline lawak dari Douslas Lim sangat mengkremkan perut gua dengan lawak dia.., dan paling best penutup lawak dia dengan nanyian lagu dia yang sempoi gila abaq ang..!!!

Kepada yang tak tahu Douglas Lim adalah seorang stand-up comedy yang telah lama ada dalam negara kita tetapi dia buat lawak sebelum ini dalam bahasa inggeris.., dalam Lawak Ke Der 3 ini buat pertama kalinya dia buat lawak dalam bahasa melayu

Yang gua pun tak tau kenapa gua review ni cerita pasal Douglas Lim sahaja..hahahaha so kepada yang belum tengok boleh la tengok sebab gua rasa lawak hari pertama dan hari lain pasti berbeza kerana yang tengok pada hari pertama ini adalah "tikus" bak kata Nabil sebab kami semua bahan eksperimen jer..ahahahahah






Rating Lawak :

Nabil = 7/10
Jambu = 5/10
Harist Iskandar = 7/10
Douglas Lim = 10/10


******************************

Kepada yang berminat boleh la tengok beberapa detail di bawah :

Harga Tiket Lawak Ke Der 3

untuk maklumat lanjut boleh ke http://www.ticket2u.biz/  (klik)

Gua duduk di tiket berhuruf W yang berharga RM176..., nasib ada orang belanja..hahahaahah


******************************

Agak sedih pada malam Lawak Ke Der 3 sebab buat pertama kalinya gua tak bergambar dengan RETIS pada malam tu..., biasa gua kan sakai nak bergambar...hahahhahaah

Akhir kata terima kasih kepada penaja tiket gua pada malam itu iaitu ESCNOW dan juga BroFramestone kerana menjemput gua..tak lupa juga kepada semua rakan blogger yang hadir pada malam ini.

Apa itu ESCAPE?

- ESCAPE merupakan dunia hiburan peribadi anda yang boleh anda bawa ke mana sahaja.

- Nikmati pelbagai video hebat, filem, konsert, berita, acara terkini dan banyak lagi, semuanya

setempat.

*************************



Berita baik untuk pelanggan Celcom...korang semua boleh sertai peraduan Cuit-Cuit Menang Duit @ ESCAPE yang menawarkan hadiah tunai RM5,000

 Caranya mudah je wei.., bermula 7 hingga 27 Dis 2013,

Pelanggan Celcom perlu menonton  YouTube Channel – cuit-cuit @ESCAPE atau klik:
https://www.youtube.com/channel/UCj_-0IGMHwc2r7tDLv2De2g setiap hari untuk menjawab satu teka-teki yang akan dikemukakan

 - Pelanggan Celcom dikehendaki meneka dan menghantarkan jawapan yang tepat dengan cepat ke 20888. Jawapan tak perlu panjang. Cukup dengan hanya satu perkataan.

Nak tahu tahu lebih? dan untuk menonton Lawak Ke Der Online .. Layari laman web ESCAPE

Sekian...Peace (~_^)v


tags : pelakon lawak ke der 3, review lawak ke der 3, lawak ke der 3 2013, lawak ke der 2013, pengarah lawak ke der 3

Thursday, December 5, 2013

MATIC FEST 2013 syok wo...!!!




Sabtu baru ini gua sempat pergi ke Matic Fest 2013 ..., gua memula tak tau apa itu Matic..yang gua tau MATI hihi..

Matic sebenarnya adalah singkatan pada Malaysia Tourism Centre (klik) ,  atau dalam bahasa melayunya ialah Pusat Pelancongan Malaysia. Matic ini operasi dia adalah untuk kemudahan pelancong datang ke Malaysia dan bertanya apa yang menarik di Malaysia... haa nampak tak bagusnya pusat pelangcongan negara kita..hehe

Lokasi dia sebelah saloma bisto, berhampiran KLCC ..

So kalau ada pakcik atau sedara korang yang bukan orang Malaysia nak melancong boleh suruh depa datang ke MATIC untuk dapatkan maklumat lanjut..hehe


Website: www.matic.gov.my
Facebook: fb.com/PPMMaTiC


**********************

Berbalik kepada Matic Fest 2013 ni , gua pergi hari Sabtu bersama dengan Yana dan opkos Zafirah ..hehe


Banyak program yang ada disini antaranya ialah :


PaintBall


Selama 17 tahun aku hidup ini sekali pun belum pernah main PaintBall... sob sob

Pameran Kucing


Baru ku tahu kucing ada pelbagai wajah..., kok muka korang jenis macam mana..hihi

Pada belah pagi ada insan ingin bagi free berapa ekor anak kucing..siapa cepat dia dapat..hehe


Gusti Lengan


Bab main menatang ni gua tarik diri terus.., bukannya apa, tak tangan aku patah muka orang yang lawan dengan aku tu pecah kalau gua main...hihi



Pertandingan Karaoke


Akak ni nyanyi sedap gila siot..!!!!!!!!!!!!!!!!!!, dia nyayi lagu SHIMA "setelah aku kau miliki" , aku orang lain nyanyi aku buat bodoh je sebab aku rasa suara aku lagi sedap.., tapi bila time akak ni nanyi amik kau terus ke depan pentas aku amik gambar dia...hihi

Gua sebenarnya nak masuk gak.., tapi atas nasihat juri dia kata 

"tak payah la ujang kasi peluang orang lain"

So dari nasihat juri tu, gua harap korang paham la kekadang kita kena kasi peluang orang lain untuk menang...yer dak..?? 
*macam tak sampai je punchline aku


Pertandingan Tamiya


Bila tengok ada tamiya ni gua dah macam tak keruan dah..macam histeria pun ada..siap loncat-loncat sambil lari setempat..., lepas tu siap buat lompat bintang lagi...

Benda ni gua minat gila oi..!!!!!!!!! lepas tu bengang dan menyesal dengan diri sendiri sebab pergi buang semua tamiya dengan eksesori...gua kumpul semua ni dulu oi..!!!! kenapa la baru sekarang nak popular balik oi....!!! dulu ingat ni mainan budak-budak oi..!!! sekarang yang main semua orang tua oi...!!!!

Nampak tak banyaknya oi melambangkan kekecewaan gua.....

**********************

Festival ini secara purata memang enjoy sesuai dengan semua lapisan umur 60 tahun ke bawah..sebab kalau orang tua datang gua rasa buat dorang penat je...hihihi

Tapi cuma kedai makan dia gua rasa elok letak jauh sikit dari khemah utama sebab agak padat dan susah untuk orang lalu dan untuk membeli.., harga makanan adalah berpatutan..('',)

antara rakan blogger yang gua jumpa masa event ini ialah : melastik bintang, cik lilly, dan juga kelly 


Sekian..Peace ('',)


Monday, November 25, 2013

Kenapa Bil Elektrik TNB di cas 1%..? | Apa itu Feed In Tarif(FiT)

PART 2


Contoh Bil Elektrik


Siapa yang pernah bayar bil elektrik mesti ada perasan bil elektrik korang ada cas 1% untuk tenaga boleh baharu yer dak..? tu pun kalau bil elektri korang lebih pada RM77.

Ramai bising dan maki TNB kan..hahahaha, so gua salah seorang blogger yang join  SEDA MALAYSIA BLOGGER WORKSHOP ada diterangkan mengenai benda ni semua.

Mengenai kekeliruan yang ditimbulkan media-media sosial berkenaan caj satu peratus Dana Tenaga Boleh Diperbaharui (RE) adalah kerja TNB sebenarnya adalah salah belaka..hehe

 TNB telah menerangkan caj berkenaan bukan baru diperkenalkan dan juga bukan skim untuk mengutip wang tanpa pengetahuan pelanggan...sebenarnya Caj 1% ini sejak 2011 lagi

TNB hanya bertindak sebagai ejen pengutip dana berkenaan bagi pihak Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA) yang merupakan agensi di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA).

 Caj sebanyak satu peratus berkenaan telah mula dilaksanakan pada Disember 2011 dan dikenakan kepada semua pengguna, kecuali bagi pelanggan domestik yang menggunakan tenaga kurang daripada 300 kilowat/jam (kWh) atau RM77 sebulan.




*************************





Sistem Feed In Tarif (FiT)


Perlaksanaan Sistem Tarif Galakan (Feed – In Tariff / Fit) dan kutipan Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu (TBB) sebanyak 1% daripada bil elektrik pengguna yang melebihi 300kWj sebulan telah dijadualkan berkuatkuasa mulai 1 Disember 2011.

FiT adalah satu mekanisme yang membenarkan tenaga elektrik yang dijana daripada sumber TBB oleh pemaju bebas dan individu dijual kepada syarikat utiliti bekalan elektrik pada kadar harga jualan atau tarif premium untuk satu tempoh yang telah ditetapkan.

Bagi menggalakkan pembangunan penjanaan tenaga elektrik daripada sumber TBB ditubuhkan di mana pihak kerajaan akan mengenakan 1% caj terhadap penggunaan elektrik bagi tujuan pengumpulan dana tabung tersebut. Surcharge ini dinamakan “Dana Kumpulan Wang TBB” dan akan dipaparkan dalam bil elektrik pengguna.

Dana yang dikutip oleh TNB ini akan disalurkan kepada kerajaan iaitu Sustainable Energy Development Authority (SEDA) bagi tujuan pembangunan sumber TBB dibawah Skim FiT.

Sistem FiT ini tidak dibiayai oleh kerajaan, walau bagaimanapun penyaluran kos kepada dana TBB iaitu, Kumpulan Wang Tenaga Boleh Baharu merupakan hasil sumbangan 1% jumlah penggunaan bil elektrik pengguna yang menggunakan 300 unit ke atas (RM77)


Apakah FAEDAH TBB dan FIT kepada pengguna dan Negara?

Alam Sekitar – Penjanaan tenaga elektrik dari sumber TBB adalah langkah yang mesra alam. Sumber tenaga elektrik dari TBB mengeluarkan Gas Rumah Hijau (GHG) pada tahap minimum atau tanpa pelepasan (Zero emission) GHG. Kualiti kehidupan akan meningkat dengan alam sekitar yang lestari.

Ekonomi – FiT memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat terlibat dalam penjanaan TBB termasuk pemilik rumah melalui pemasangan sistem solar fotovolta (PV) yang merupakan pelabur terbaik.

Amalan kecekapan tenaga dapat mengurangkan perbelanjaan bil elektrik pengguna–pengguna yang menggunakan elektrik kurang daripada 300kWj sebulan tidak perlu menyumbang kepada kumpulan Wang TBB bagi perlaksanaan FiT. Bilangan unit penggunaan elektrik akan berkurangan, seterusnya bil elektrik juga akan berkurangan. Pengguna masih boleh menikmati cara hidup yang sama dengan menggunakan tenaga elektrik secara bijak dan produktif.

Untuk maklumat lanjut korang boleh wusha WEBSITE SEDA MALAYSIA


Sekarang bermula januari 2014.., ia dah dinaikkan kepada 1.6% kerana apa boleh baca di SINI

*************************************

Akan datang gua akan kongsikan bagaimana dengan memasang tenaga solar dirumah dan perolehi pendapatan melalui Feed in Tarif (FiT)


Sekian..Peace


Thursday, November 21, 2013

Shopping di Hard Rock Cafe Phuket

SHOPPING LA SANGAT...!!!! 




Kepada pengumpul barangan Hard Rock Cafe bila melancong salah satu tempat yang wajib singgah mesti Hard Rock Cafe yer dak..??

Gua selaku salah seorang yang sakai pengumpul barangan Hard Rock Cafe , so bila di Phuket tempat pertama yang dituju haruslah Hard Rock Cafe...hehe

Gua pengumbul T-Shirt Hard Rock Cafe...setakat ini ada la dalam 10-12 helai tshirt Hard Rock Cafe termasuk yang local..hihi

Yang gua pakai tu Tshirt Hard Rock Cafe Manchester


 T- Shirt Hard Rock Cafe Phuket


Hasil rembatan di sini gua beli 2 Helai satu kiriman dari Lan Careno dan selai lagi milik gua sendiri.., sebelum ini ada gua tanya siapa nak kirim..tapi ramai la pulak..duit tak bawak banyak so tak sempat pegi beli balik..hahahaha

Harga T shirt Hard Rock Cafe ini lain negara lain harga dia walaupun design yang sama dan kualiti yang sama.., so far setakat ini paling harga T shirt Hard Rock Cafe paling murah di LONDON...

 **********************

Untuk T Shirt Hard Rock Cafe yang local gua beli agak banyak gak untuk kiriman kawan-kawan di tanah air...fuh ayat ....!!! hahaha

Contoh design local adalah sama stendet di mana-mana negara...tengok gambar gua beli selai untuk anak gua...



Kenapa gua beli yang local untuk anak gua...??? senang je jawapan tu sebab mahal yang ori..hahahahaha, untuk yang original gua dah beli sehelai  untuk dia Singapore punya..

Hard Rock Cafe Phuket ni siapa yang duduk area Patong jalan kaki je untuk pergi sini.., kalau tak tau jalan tanya orang Hotel kau tu macam mana nak jalan kaki pergi ke Hard Rock Cafe..,

Kalau orang Hotel tu bebal gak tak tau dekat mana tanya dia mana Patong Top Shopping Paradise , tunjuk dia gambar bawah ini tanya dekat mana sebab Hard Rock Cafe ni betul-betul depan menatang ni..


 
 Sekian..Peace (~_^)v


p/s : siapa rajin otesyen luar negara tu bagitau ok..gua nak kirim tshirt hard rock cafe..hehe







Thursday, November 14, 2013

Pergi Phuket Oi.. oi...Oi..!!!!!

* Sila baca tajuk dengan nada suara yang gedik..!!


Haaa.. bezday gua hari tu iaitu 7/11/13 gua dengan pertama kalinya pergi ke negara jiran kita iaitu Thailand...,  owh lupa nak bagitahu kepada yang belum tahu.. 7/11 adalah bezday gua..so setiap kali pergi 7eleven sila ingat bezday gua ok..auw auw...

Gua pergi Phuket ni Free jer sebab YANA belanja..hahahaha , biasa la bezday boy saja paw isteri tiket kapal terbang...Rm700 gak la tiket..hihi, kenapa mahal..?? sebab beli last minit..grrrr BAZIR..!!!!!



  

Kami berlepas dari Malaysia lebih kurang pukul 6.10 waktu tempatan...sampai Thailand pukul 6.30 waktu tempatan.. ha nampak tak macam setengah jam je perjalanan.., ? sebenarnya kalau Thailand 6.30 dekat Malaysia dah 7.30..hihi..


Lain kali gua nak cerita detail pasal PHUKET sebab sebelum gua pergi gua google entri pasal phuket majoriti blogger tak cerita detail..nyusahkan gua je..hahaha



Gua sebenarnya malas nak taip dan cerita panjang pasal bercuti ni sebab YANA kompom dan buat entri pasal Phuket ni..!!!!!!!

Sekian...

Tuesday, October 29, 2013

SEDA Malaysia Blogger Workshop.. WOW..!!




Baru-baru ini gua ada join satu program yang diberi nama  " SEDA Malaysia Blogger Workshop " yang bertempat di Berjaya Times Square Hotel.. dalam kepala otak bila buat dekat hotel je gua dah pikir makan best..hihi

Program  ini bertujuaan untuk memberi penerangan kepada beberapa wakil blogger yang hadir untuk menyedarkan rakyat Malaysia apa yang SEDA lakukan.. difahamkan juga pihak SEDA hanya panggil blogger -blogger yang hensem dan cun sahaja jadi disebabkan itu gua dipanggil oleh pihak SEDA...haa percaya tak kata-kata gua tu..? kalau tak caya baguslah sebab gua memang tipu..hahahhaah


Program ini bermula seawal 8 pagi untuk pendaftaran.., gua selaku blogger yang tepati masa datang tepat sebelum pukul 8 pagi.., gua datang bersama dengan Hafiz Rahim..., kenapa datang dengan dia ..?? sebab gua tumpang kereta dia.., kenapa tumpang kereta dia..? sebab dia duduk bangi jugak..? kenapa.....sudah tukar topik..!

Logo SEDA


Mesti ramai tak sedar apa itu SEDA yer dak..? jangan kuatir sebab sebelum join program ini pun gua tak sedar apa benda SEDA ni..hahahaha

SEDA ialah Sustainable Energy Development Authority of Malaysia yang berperanan mentadbir dan mengurus pelaksanaan Sistem Tarif Galakan (Feed-in Tariff (FiT)) bagi menggalakkan penggunaan sumber tenaga boleh baharu (Renewable Energy(RE)) yang diberi mandat di bawah Akta Tenaga Boleh Diperbaharui 2011 [Akta 725] . Ha kau nampak penerangan maksud SEDA yang gua sendiri google untuk menerangkannya..hahahaha

Itu secara ayat dan teori je apa maksud SEDA.., untuk lebih lanjut nanti gua akan ceritakan ok ok ok...???
*siapa baca sambil angguk dia memang power..!



Siapa yang pernah beli peti ais atau airkon yang ada logo-logo atas ni..?? ha kalau tak beli pun mesti perasan dengan logo atas ni yer dak...? benda ini salah satu daripada promosi SEDA...untuk detail akan datang akan gua cerita ok sayang...

***********************


Program ini bermula dengan ucapan pengenalan mengenai SEDA Malaysia oleh Dr. Wei-nee Chen




Korang tengok muka pagi-pagi tapi dah pening apa yang SEDA lakukan sebenarnya..hahahaha, secara seriusnya input yang masuk pada waktu ini tak sampai 30% pun sebab tak paham sangat..hihi


Selepas taklimat pengenalan  mengenai SEDA Malaysia oleh Dr. Wei-nee Chen, kesemua blogger diberikan kumpulan untuk sesi dua hala antara wakil blogger dan pihak SEDA sendiri.., Setiap kumpulan membincangkan tajuk berbeza untuk pembanggunan tenaga boleh baharu.



Muka semua bajet paham tapi pening..hahaha,

Wakil dari SEDA pergi kesetiap meja kumpulan untuk menerangkan beberapa proses tenaga boleh baharu ini beroperasi.

Untuk kumpulan gua wakil dari SEDA ialah timbalan pengarah iaitu En Edisham.., tampan orangnya..hehe,

Ketika ini barulah input masuk dalam 80% sebab lebih senang nak berinteraksi dan wakil dari SEDA menerangkan lebih detail mengenai proses ini

Banyak sebenarnya sumber tenaga boleh baharu yang kita boleh dapat seperti Solar,Hydro, Biogas, Biomas dan lain-lain., antara yang popular dalam sumber tenaga boleh baharu ini adalah solar.


**************************

Pesembahan...

credit pic

lagi pic di SINI <--- p="">


Gua salah seorang daripada wakil kumpulan yang membentangkan tajuk mengenai pembanggunan projek tenaga boleh baharu ini.,

Banyak benda yang dibincangkan dan apa yang ditekankan dalam Workshop ini adalah apa pentingnya tenaga boleh baharu dan kemana dan apa pentingnya cas 1% pada bil elektrik rumah kita..

Dan kepada yang tak tahu dengan menggunakan sumber tenaga boleh boleh baharu ini  secara tidak langsung korang mampu menjada pendapatan sampingan ...percaya dak..??


*******************************

Untuk detail lanjut apa yang kami bincangkan akan gua ceritakan detail pada entri akan datang.., benda ini penting sebab isu tarif elektrik bakal dinaikkan yer dak..?? hehe


Anak Sayang Ayah Lebih..Didikan Yang Betul


Fuh...tajuk bikin para emak-emak risau jer yer dak..?? hehe...

Setiap manusia normal ada benda kegemaran dia yer dak..? macam budak kecik pun dia ada mainan faberet dia yer dak..? sebenarnya sebagai seorang anak kecil juga dia ada orang tua faberet dia..

Jadi jangan heran jika anak kita nampak lebih pada ayah berbanding emaknya ataupun sebaliknya.., Anak umur 1-2 tahun sebenarnya dah mula dapat membuat pilihan terhadap sesuatu yang menjadi fabaret dia..ini terjadi sebab tahap perkembangan emosional sedang membuak pada anak...ha nampak tak ilmu ayah-ayah gua tahap mana..hihi

Sebagai emak atau ayah yang merasa mereka seperti tidak dilayan oleh anak dia, jangan terlalu cemburu atau rasa disaingi oleh pasangan., terima situasi ini  biasanya anak kecil lebih suka kepada orang tuanya yang ada unsur humor atau aktiviti fisik terhadap mereka. Sebab itu gua kalau bergurau dengan anak akan ajak Yana join sekali ..kami akan bergilir-gilir main dengan Zafirah..main kejar2 kami berdua akan join sama..

Konsep tinggalkan anak secara diam-diam pun sebenarnya tidak bagus kerana anak akan tercari-cari dimana mak atau ayahnya..walaupun dia menangis bila nampak kita keluar biarkan, amalkan konsep bersalam untuk berpisah dan bertemu kembali dengan tenang  dan konsisten, ini akan membuatkan kepercayaan diri anak dan memperkuatkan hubungan dengan anak.., benda ini kekadang gua terlepas pandang sebenarnya tapi dari kajian diri sendiri sebenarnya benda ini penting..

Bila janji sesuatu kepada anak sila tunaikan.., contoh bila anak kita nangis kita nak pujuk sering kali berjanji ingin beri sesuatu kepada anak  " zafirah petang ni papa beli vitagen ok". bila dia dah diam atau baik tolong la tunaikan apa yang pernah kita janji pada anak kita kerana anak kecil memori ingatan dia sangat kuat..

Sebenarnya banyak lagi benda penting mak ayah terlepas pandang walaupun kita rasa benda remeh tapi memberi kesan yang mendalam terhadap didikan anak ni...nak menaip malas pulak..hahahah, benda didikan anak ni belajar dari sudut agama dan jangan amalkan konsep mak ayah didik kita dulu.., tak semua anak menjadi bila kita garang zaman sekarang ini..sebab tu nabi pesan

"Didiklah anak ikut zaman"


Sekian...Peace (~_^)v






Monday, October 28, 2013

Kenapa Malas Update Blog...??



"Kenapa kau malas update blog sekarang.."

Soalan ini sebenarnya banyak gua terima daripada orang yang gua tak tau di sedang baca blog gua..hahaha..? paham tak orang macam mana ..??

Maksud gua ialah silent reader seperti member sekolah, opis, saudara mara, mahupun awek lama..hahaha, yang gua hahaha tak tentu pasal ni kenapa yer dak..??

Ok sambung cerita.., sebenarnya gua rasa dah pernah cerita sebelum ini antara sebab-sebab malas update blog., tapi malas pulak nak cari entri lama tu..hihi

Sekarang ini gua update blog untuk entri yang bersebab jer.. dan malas nak update merepek macam dulu sebab beberapa sebab gak...macam tak menjawap soalan jer gua ni...yer dak..?

Pendek cerita salah satu gua tak update blog untuk merepek macam dulu ialah sebab silent reader....sebab silent reader ni la gua rasa menjengkelkan untuk update blog merepek.., dulu sehari 3-4 entri sehari sebab rajin merepek dan melucah..sekarang malu sebab korang...('',)


Sekian...Peace (~_^)v





Friday, October 18, 2013

Gambar-gambar Jemaah Haji Yang Buat kita Terpersona



Masjidil Haram menjadi tempat tersuci umat Islam di seluruh dunia. Saat ibadah Haji, masjid ini menjadi tujuan utama kerana terletak pusat kiblat bumi iaitu Kabah. Kabah yang terletak di tengah Masjidil Haram, dikelilingi oleh jutaan umat Muslim yang berjalan berputar sambil terus mengucapkan ayat-ayat suci Al Quran

Antara ibadat yang membuatkan kita terpersona di musim haji ini ialah :


Berdoa di Gua Hira 


 Gua Hira adalah tempat di mana Nabi Muhammad SAW menerima wahyu pertama dari Allah SWT melalui malaikat Jibril. Sebetulnya gua Hira adalah tempat saat Nabi Muhammad menyendiri. Gua Hira terletak di sebuah tebing menanjak yang agak curam. Saat melakukan ibadah Haji, berdoa dan berkunjung di gua Hira adalah salah satu hal yang harus dilakukan


Mendaki Jabal Rahmah


Setiap tanggal 9 Dzulhijjah pada penanggalan Hijriyah, jutaan umat Islam dari berbagai pelosok dunia melakukan Wukuf di Arafah. Dan salah satu tempat wajib yang dikunjungi saat di padang Arafah adalah Jabal Rahmah. Jabal Rahmah sendiri adalah tugu peringatan yang diririkan untuk mengenang pertemuan Nabi Adam dan Siti Hawa di muka bumi. Mendaki Jabal Rahmah memang cukup menyusahkan

Ribuan Orang Bersujud


Saat kita mendapatkan kesempatan melakukan ibadah Haji, benda yang pasti kita lakukan saat di Mekkah ialah terus berdoa dan memohon ampun pada Allah SWT. Kerana sujud yang dilakukan di Masjidil Haram akan memberikan emosi tersendiri bagi Muslim. Melihat ratusan ribu Muslim bersujud bersama, sebuah pemandangan yang luar biasa dan menyedari betapa kecilnya manusia di Rumah Allah itu.

Burung-Burung Mekkah


Saat musim Haji tiba, suasana di Mekkah memang panas di siang hari. Namun bila petang, suasana sejuk kembali dirasakan oleh jamaah Haji dan membuat kita di Masjidil Haram sangat menyenangkan. Burung-burung di Masjidil Haram juga menikmati waktu mereka di sana.


Melontar Jamrah di Mina


Ketika di Mina , jutaan Muslim berbaris di sepanjang jalan di Mina. Barisan orang-orang ini nampak mengular dengan pakaian dominasi putih. Berjuang di bawah panas terik sinar matahari Mina yang menyengat semata mereka lakukan demi mendapatkan redho dari Allah SWT


Ribuan Khemah Jemaah Haji



Besarnya jumlah jemaah yang tiba di Mekkah saat Haji membuat pemerintah Arab Saudi mendirikan khemah-khemah tinggal sementara. Salah satunya adalah di kawasan Mina. Ribuan khemah berdiri di sana, apakah kita pernah tinggal di sana saat Haji? Jika belum, kita berdoa sahaja semoga suatu hari nanti boleh menikmati indahnya ibadah Haji di Mekkah

Sekian...



Thursday, October 17, 2013

Rumah Kena Pecah Masuk




Baru-baru ini rumah mak mertua gua kena pecah masuk oleh encik perompak yang berbangsa pak arab.., macam mana gua tahu pak arab kejap lagi gua cerita ok

Kejadian berlaku pada waktu magrib pada hari pertama kita menyambut Raya Haji baru ni.., agak cilaka betul encik perompak itu..,

Kejadian ini berlaku disedari oleh puan jiran kami yang terdengar bunyi bising dan mengintai lalu ternampak 2 orang yang mencurigakan lalu terus call encik polis.., dalam pada masa yang sama puan jiran menyuruh anak beliau pergi ronda untuk mengesahkan kejadian..,

Dalam anak puan jiran tengah meronda dia nampak 2 orang berbangsa arab memanjat dan melompat tembok pagar rumah untuk keluar melarikan diri.., lalu beliau terus mengejar 2 orang encik perompak itu yang berlari sepantas Ben Ashaari(kira perlahan la tu). Namun agak mengecewakan kerana belum sempat anak puan jiran menangkapnya sebijik kereta toyota menghampiri 2 perempok itu lalu 2 orang encik perompak itu terus menaiki kereta itu lalu berlalu pergi.

Bila polis sampai ditempat kejadian, lokasi rumah dipenuhi dengan jiran=jiran ...pada masa ini kami semua tiada dirumah kerana sedang beraya menziarahi keluarga di ampang.

Jiran yang prihatin terus kol kami supaya pulang kerumah kerana polis sudah sampai untuk masuk kerumah wusha-wusha apa yang hilang.

Sampai dirumah gua bersama 4 anggota polis yang bersenjatakan pistol masuk kedalam rumah yang gelap..,lalu gua sebagai tuan rumah membuka lampu satu persatu.., fuh situasi masa ni macam dalam filem Gerak Khas ('',)

Dipendekkan cerita barang yang hilang ialah cash duit raya Zafirah lebih kurang RM3000 dan juga seutas rantai emas bernilai RM3000.., syukur kejadian berlaku ketika kami tiada dirumah dan juga perompak tidak sempat mengambil beberapa barang bernilai yang lain kerana Jiran tertangga prihatin dan cepat bertindak..,

Mereka ketakutan itu pasal tak sempat ambil beberapa barang lain dan juga tertinggal bahan bukti iaitu skru driver besar disyaki alat yang mereka gunakan untuk mengopak pintu dan juga almari

Untuk pengetahuan rumah tak pasang alarm...so pengajaran untuk kami

**************************

Selepas repot polis dibuat.., unit penyiasatan dan forensik datang kerumah untuk mengesan cap jari.., dukacitanya apa bila encik detektif scan cap jari tak jumpa kerana encik perompak pakai sarung tangan.



Biasa gua tengok dalam CSI jer operasi kesan cap jari ni.., tapi ni dapat tengok depan mata macam mana kerja yang mereka buat..canggih wo..hehe

So kejadian pecah rumah ini bukanlah dilakukan oleh matpet dan juga mat indon sahaja.., rupanya beberapa geng pak arab yang kononnya hensem ni pun sebenarnya adalah perombak jugak..derm..!!! 1st time tahu pak arab ada merompak rumah

Untuk cerita lebih detail lagi tunggulah Yana update sebab dia rajin sikit menaip lebih detail..hahahaha



Sekian..Peace (~_^)v

p/s : Agak kecewa kerana lambat masukkan duit raya zafirah dalam Tabung Haji dia


Wednesday, October 9, 2013

Kutipan KL Gangster 2




Owner filem 'KL Gangster 2', Datuk yusof Haslam tentunya boleh menarik nafas lega apabila selepas beberapa hari ditayangkan, Kutipan filem KL GANGSTER 2 ini nyata mendapat sambutan hangat apabila telah berjaya mengutip sebanyak RM3.1 juta. Dari kutipan ini ternyata secara tak langsung menutup mulut beberapa pengkritik filem yang mengatakan KL GANGSTER 2 tak laku gara-gara telah dicetak rompak sebulan awal.

Sebelum ini gua difahamkan Skop Productions mengharapkan filem yang menelan belanja RM4.5 juta ini dapat pulang modal sekurang-kurangnya RM7.5 juta termasuk kos promosi... Bagi gua agak payah tapi boleh kot..hahahaha

Kalau nak dibandingkan dengan kutipan KL Gangster yang dahulu jauh lebih banyak kerana kutipan hari pertama KL Gangster sebelum ini ialah RM1.5 juta.., jauh lebih banyak berbanding dengan KL Gangster 2 iaitu hanya RM700 ribu sahaja.. manakala kutipan akhir KL Gangster sebelum ini ialah RM12 juta...

Walau bagaimanapun setakat tahun ini Kutipan KL Gangster terkini merupakan kutipan tertinggi filem tempatan...('',)

*********************************

Semalam gua baru lepak minum dengan Adi putra dengan Aaron Aziz dekat kedai mamak.., balik lepak si Adi putra twitt gua..yeeehaaaa



kita orang lepak sebab bincang macam mana nak settle hal dengan Dragon..., gua sekarang geng Dragon...hahahahahahaha *ok tak lawak




Sekian...Peace (~_^)v



p/s : gua rasa soul tak jadi merajuk untuk berhenti mengarah...


tag : kutipan terkini kl gangster 2, kutipan terbaru kl gangster2, kutipan penuh kl gangster 2, kutipan kl gangster 2